Last news in Fakti

13 Януари, 2012 07:24 1 292 0

Зехтинът намалява риска от рак на гърдата

  • рак на гърдата-
  • онкоболни-
  • рак-
  • зехтин

Умерената употреба на зехтин понижава риска от рак на гърдата и забавя неговото развитие при вече налично заболяване, показват наблюденията на онколози от университет в Испания.

Учените предполагат, че естествените съединения с антиоксидантно действие, съдържащи се в маслиновото олио, блокират действието на раковите клетки, пише здравният портал zdrave.bg.

В същото време те отчитат факта, че прекалената употреба на зехтин, както и на останалите видове мазнини, може да доведе до натрупване на мастна тъкан в тялото с всички негативни последици от това.

Според предварителните резултати от изследванията на испанските лекари зехтинът действа положително върху клетъчните образци от ракови клетки в млечните жлези, като забавя и дори спира тяхното мутиране в агресивна форма.

Засега точният механизъм на това действие не е изяснен, което не омаловажава фактът, че по някакъв начин резултатът е безспорно налице, твърдят испанските онколози.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА