Отидете към основна версия

7 860 4

5 вкусни храни за здраво сърце, които досега ни забраняваха (СНИМКИ)

  • храни-
  • сърце-
  • забранени-
  • полезни-
  • сърдечносъдова система-
  • здраве

Здравословното хранене е един от начините да предпазим сърцето си, но често пъти то е безвкусно или скучно

Снимки: shutterstock

Бадеми, сьомга, тъмен шоколад, червено вино — добре известно е, че, в умерени количества, тези продукти оказват ползотворно влияние върху работата на сърцето.

Всички заем, че трябва да поддържаме в перфектно здраве този жизненоважен орган, за да живеем пълноценно, да сме жизнени и пълни с енергия.

Полезните за сърцето храни, които се препоръчват от лекари и диетолози, са много и разнообразни. Ако добавим дори 1/3 от тях към ежедневното си меню, то със сигурност успешно ще си помогнете за нормализиране на кръвното налягане, понижаване нивата на холестерола и триглицеридите, ще предпазите кръвоносните си съдове и ще защитите сърцето си, разбира се.

Има някои храни обаче, за които се твърди, че не влияят добре на сърдечносъдовата система и могат да нанесат сериозни вреди. Оказва се обаче, че сме ги набеждавали погрешно, защото консумирането им всъщност допринася за добрата работа на най-здравия и трудолюбив мускул в нашето тяло.

Храненето, с акцент върху сърдечно-съдовото здраве, може да бъде много по-вълнуващо и вкусно.

Вижте 5 неочаквани продукта, които, според последните изследвания в областта на диетологията и кардиологията, подпомагат функциите на сърцето:

Стек

Червеното месо има лоша репутация в света на правилното хранене, но в малки количества това месо може да бъде не само безопасно, но и доста здравословно. Само защото продуктът е отличен източник на протеин, желязо, цинк, витамин В12 и някои други хранителни вещества. И макар някои от мазнините в месото са наситени, говеждото също така е източник на моно ненаситени мазнини — тази най-подходяща за сърцето мазнина, която диетолозите ни съветват да получаваме от зехтина. Освен това, моно ненаситените мазнини в говеждото месо са повече от наситените. И това също си заслужава да бъде отчитано.

Кафе

Въпреки разпространеното мнение, че кафето уврежда сърцето, проучванията показват, че хората, които не могат да живеят без кофеин нито един ден обикновено имат по-малък риск от сърдечни заболявания. Така беше доказано, че редовната консумация на кафе намалява възпаленията в тялото, като същевременно увеличава нивото на "добрия" холестерол. И въпреки че кофеинът може временно да увеличи сърдечната честота, то не предизвиква неравномерен сърдечен ритъм или аритмии. Освен това, кафето е богато на антиоксиданти, които могат да защитят сърцето.

Сланина

Невероятно? И все пак. Диетичните препоръки за консумацията на определен вид масло отдавна вече не ни изненадван. Но актуалната препоръка да се похапва сланина не на шега ни изненадва. Репутацията на мазнините като продукт, който запушва артериите, между другото, отдавна се поставя под съмнение. Всъщност мазнините съдържат 33% по-малко наситени мазнини, два пъти повече здрави моно ненаситени мазнини и три пъти повече омега-3, отколкото маслото. Хитринка от кулинарни: свинската мас пък е тайната на нежните и хрупкави печива без вредни транс мазнини.

Бира

Когато става въпрос за здравето на сърцето, непрекъснато ни се разказва за ползите от червеното вино. Но само виното ли е способно на това? И не само. Неотдавна учените установиха, че ежедневна доза жива бира по отношение на намаляването на рисковете е толкова ефективна, колкото и чаша мерло. Изследователите все още не могат да кажат точно какво обяснява това: може би съдържанието на полифеноли във виното и бирата, а може би и самият алкохол. Във всеки случай проучванията по темата все още са в ход. Междувременно учените предупреждават, че ползите от алкохола за здравето са много, много спорен въпрос. Така че, ако не искате да го изоставяте напълно, е абсолютно необходимо да съблюдавате умереността.

Картофи

Разочаровани сте дълбоко от факта, че няма диета, която да включва картофи? Ето я и добрата новина: изследванията показват, че за един здрав човек увеличаването на приема на калий може напълно да компенсира отрицателните ефекти на натрий върху сърцето. И въпреки че можем да получим калий от различни пресни плодове, зеленчуци и млечни продукти, картофите са сред най-добрите източници. Освен това, едно проучване показа, че дневната порция картофи може да понижи кръвното налягане, като има положителен ефект върху цялостното здраве. Ще се съгласите, че това звучи много добре.

Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.

Свързани новини