21 Октомври, 2018 06:33 5 233 6

Яйцата не са вредни за сърцето

  • яйца-
  • сърце-
  • инсулт

Консумацията на едно яйце дневно намалява риска от инсулт

Яйцата не са вредни за сърцето - 1

Учени увериха, че консумацията на яйца не предизвиква сърдечни заболявания, макар че е широко разпространено тъкмо обратното мнение, съобщи Life.ru.

Взаимовръзка между консумацията на яйца и сърдечните болести не е открита. Освен това е констатирано, че консумацията на едно яйце дневно намалява риска от инсулт.

До тези заключения стигнаха специалисти от компаниите "Епидстат" и "Ди Ел Дабъл Ю консълтинг сървисис" през 2016 г. През 2017 г. техни колеги обаче написаха препоръки за здравословно хранене, в които се казва, че яйцата са вредни за здравето, защото повишават нивото на холестерола.

Сега журналисти от сп. "Фокус" решиха да вземат мнението на кардиолози, за да бъде решен спорът. Те поясниха, че ако голяма част от порцията включва плодове, зеленчуци или съдържащи ги продукти, яйцата не са свързани със сериозен риск от повишаване нивото на холестерола.

По мнението на кардиолозите, единна позиция относно консумацията на яйца все пак не може да има. Те припомнят, че здравословното хранене не е главен фактор, понижаващ риска от сърдечни болести.

Специалистите са уверени, че отказването от цигарите и по-голямата физическа активност са с по-значим ефект. Важна роля има и генетичното предразположение.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 ванката

    7 1 Отговор
    че кой е казал че са вредни ???

    Коментиран от #4

  • 4 El comandante

    4 4 Отговор

    До коментар #3 от "ванката":

    На язо маика му като и доидат в по-вече и се давела,разправя.

    Коментиран от #5

  • 5 Бесен Язовец

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "El comandante":

    Ей, Курманданте-Мурманданте, сорослераст продажен, майка ми е чистокръвна кубанска казачка и ако и попаднеш в ръчичките, така ще те изплющи с нагайката на дядо ми Минай (пак е от казаците), че ще ти изкара всичките щуротии от капандурата, тъй да знаеш , хе, хе, хе !
  • 6 Доктор Морков

    4 1 Отговор
    Жълтъка е чист холестерол. Който се притеснява, да яде само белтъка. В него холестерол няма. Важно е и яйцата да са варени, ако са пържени или на омлет, естествено ти ядеш нещо пропито с олио с много вредни за сърцето рафинирани мазнини, но те не идват от яйцата, а от запръжката. Тази сутрин ям салата от твърди сварени яйца, домати, авокадо и гръцки маслини. Черният ми дроб ако можеше да говори, щеше да ми каже “браво, доктор Морков!”