Свинското може да ви убие, предупреждават учени. Консумацията на червено месо е причина за всяка десета преждевременна смърт, пише в. „Дейли телеграф“.
Проучване сред 120 000 души откри, че червеното месо увеличава риска от рак и здравословни проблеми. Така че най-добре заменете свинското с риба, пиле или ядки, съветват експертите от Британската здравна организация.
Професионалистите препоръчват внимателно да се подбира консумацията на червено месо, а не изключването му от менюто въобще, предава Би Би Си. Важно е да готвите червеното месо по здравословен начин, за предпочитане е печено.
Проучването е направено над 37 698 мъже между 1986 и 2008 година и 83 644 жени от 1980 до 2008 година. Оказва, че допълнителна пържола в чинията вдига риска от смърт с 13%, от сърдечни болести с 18% и от рак с 10%.
Още по-голям е рискът за здравето ни от преработените месни продукти – бекон, наденици, колбаси, шунка и т.н. Те носят около 20% по-голям риск от смъртност.