Храненето в името на удоволствието възбужда мозъчния център на възнаграждението, което стимулира преяждането и води до затлъстяване, показват данните на италиански учени, публикувания в последния брой на списание he Endocrine Society`s Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism (JCEM), предаде БГНЕС.
"Хедонистичният глад" се характеризира с желанието да се храним за удоволствие, за да се насладим на вкуса, а не за да удовлетворим нуждите на организма", заяви докторът на медицинските науки, сътрудник в Неаполитанския университет SUN и ръководител на изследването Палмеро Монтелеоне.
"Например, последните парчета торта даже след обилно хранене, това и консумация, продиктувана от удоволствието, а не дефицит на енергия. Физиологичният процес, който е в основата на хедонистичния прием на храна, не е проучен напълно. Но е очевидно, че в него са въвлечени такива ендогенни субстанции, регулиращи механизма за възнаграждение, като хормона грелин /хормона на глада/", уточни ученият.
Той предупреди, че "хедонистичният глад" може сериозно да стимулира преяждането по света, където вкуснотиите са леснодостъпни. Всичко това ще доведе до епидемия от затлъстяване, резюмира Палмеро Монтелеоне.