Отидете към основна версия

1 125 2

Храненето за удоволствие стимулира преяждането

  • храна-
  • удоволствие-
  • преяждане

Храненето в името на удоволствието възбужда мозъчния център на възнаграждението, което стимулира преяждането и води до затлъстяване, показват данните на италиански учени, публикувания в последния брой на списание he Endocrine Society`s Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism (JCEM), предаде БГНЕС.

"Хедонистичният глад" се характеризира с желанието да се храним за удоволствие, за да се насладим на вкуса, а не за да удовлетворим нуждите на организма", заяви докторът на медицинските науки, сътрудник в Неаполитанския университет SUN и ръководител на изследването Палмеро Монтелеоне.

"Например, последните парчета торта даже след обилно хранене, това и консумация, продиктувана от удоволствието, а не дефицит на енергия. Физиологичният процес, който е в основата на хедонистичния прием на храна, не е проучен напълно. Но е очевидно, че в него са въвлечени такива ендогенни субстанции, регулиращи механизма за възнаграждение, като хормона грелин /хормона на глада/", уточни ученият.

Той предупреди, че "хедонистичният глад" може сериозно да стимулира преяждането по света, където вкуснотиите са леснодостъпни. Всичко това ще доведе до епидемия от затлъстяване, резюмира Палмеро Монтелеоне.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • Будистките монаси минават на диета

    Министерството на здравеопазването в Шри Ланка ще се заеме с разработването на списък с продукти, които будистките монаси няма да имат право да пол ...
    28.11.2012
    2 058
    0