Last news in Fakti

28 Ноември, 2012 16:16 2 057 0

Будистките монаси минават на диета

  • будистки-
  • монаси-
  • храна-
  • заболявания
Будистките монаси минават на диета - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Министерството на здравеопазването в Шри Ланка ще се заеме с разработването на списък с продукти, които будистките монаси няма да имат право да получават като милостиня, съобщи агенция „Франс прес“. Мярката се налага поради факта, че много от тях злоупотребявали с мазната и сладка храна.

По данни на министерството броят на монасите, които страдат от сърдечни заболявания и диабет, през последните години се е увеличил. Причина за това са огромните количества вредни лакомства, които вярващите носят в будистките храмове, защото се смята, че предаването на храна в светилищата дарява успех както в този, така и в следващия живот.

Пожертвуванията на храна за монасите са толкова разпространени в страната, че понякога жителите на Шри Ланка чакат с месеци да им дойде редът за този акт на милосърдие, за който в храмовете си има специално разписание.

Около 40 000 будистки монаси живеят в тамошните храмове и манастири. В градовете те успяват да просъществуват благополучно, докато в селските райони много от тях са разформировани заради бедността на населението, което не е в състояние да ги обгрижва.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА