5 Май, 2012 17:58 1 093 2

Храненето за удоволствие стимулира преяждането

  • храна-
  • удоволствие-
  • преяждане

Храненето в името на удоволствието възбужда мозъчния център на възнаграждението, което стимулира преяждането и води до затлъстяване, показват данните на италиански учени, публикувания в последния брой на списание he Endocrine Society`s Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism (JCEM), предаде БГНЕС.

"Хедонистичният глад" се характеризира с желанието да се храним за удоволствие, за да се насладим на вкуса, а не за да удовлетворим нуждите на организма", заяви докторът на медицинските науки, сътрудник в Неаполитанския университет SUN и ръководител на изследването Палмеро Монтелеоне.

"Например, последните парчета торта даже след обилно хранене, това и консумация, продиктувана от удоволствието, а не дефицит на енергия. Физиологичният процес, който е в основата на хедонистичния прием на храна, не е проучен напълно. Но е очевидно, че в него са въвлечени такива ендогенни субстанции, регулиращи механизма за възнаграждение, като хормона грелин /хормона на глада/", уточни ученият.

Той предупреди, че "хедонистичният глад" може сериозно да стимулира преяждането по света, където вкуснотиите са леснодостъпни. Всичко това ще доведе до епидемия от затлъстяване, резюмира Палмеро Монтелеоне.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Явор Кръстев

    1 0 Отговор
    "Храненето за удоволствие стимулира преяждането". И това ако не е откритие

    Коментиран от #2

  • 2 The Bear

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Явор Кръстев":

    @1 - нали!? Благодарен съм че някой го е споделил с хората безплатно. Иначе откъде да се сетиш за такава връзка на нещата!?