Отидете към основна версия

2 439 5

Редки костенурки се завърнаха на Пукет след 20 години

  • кожести костенурки-
  • пукет-
  • тайланд-
  • морски костенурки-
  • коронавирус

Еколозите отбелязват, че се е увеличил броят и на други видове морски животни, обитаващи региона

Снимка: shutterstock

За първи път след 20 години на популярните туристически плажове в Тайланд се появиха отново големи групи от редките кожести костенурки, пише британският вестник Sun.

Туристите напуснаха курорта заради епидемията от коронавирус и еколозите установиха, че животните, чиято популация през годините намалява драстично, са започнали да правят огромни гнезда на Пукет.

Според директора на Центъра по морска биология, миналата година не е имало толкова много яйца, защото рискът костенурките да бъдат умъртвени от риболовните съоръжения е бил много висок.

Кожестите костенурки са най-големия вид морски костенурки с размери от около 2 метра дължина и тегло, вариращо от 200 до 750 кг.

През последните 25 години изследователите бият тревога, защото числеността на този вид морски костенурки, които изпълзяват от морето, за да снесат яйцата си на брега в тропическите и субтропичните ширини, е намаляла рязко: от десетки и дори стотици хиляди по тихоокеанските плажове на Мексико и Централна Америка до едва няколкостотин в наши дни; от няколко хиляди до шепа животни в Малайзия.

Тези земноводни снасят яйцата си в тъмни и тихи места, където няма хора.

Международният съюз за опазване на природата (IUCN) е включил кожестите костенурки в списъка на критично застрашените видове, а факторите, които ги погубват, са отчайващо много: давят се, заплетени в риболовни съоръжения; задушават се с плаващи във водата полиетиленови торби; умират, ударени от кораби; убиват ги заради месото им; хората ги обричат на смърт дори преди да са се излюпили, като изкопават яйцата от гнездата им и ги продават като храна или афродизиак. Родословието на кожестата костенурка може да се проследи 100 млн. години назад. „Разхождала се е по плажовете още когато тиранозавърът е бил хищник номер едно" - казва Скот Екърт от Карибската мрежа за опазване на морските костенурки (WIDECAST) към университета „Дюк".

Еколозите отбелязват, че, заради пандемията от COVID-19, в Тайланд се е увеличил броят не само на тези костенурки, но и на други видове морски животни, обитаващи региона.

Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 4 гласа.

Свързани новини