Last news in Fakti

24 Април, 2020 16:43 2 429 5

Редки костенурки се завърнаха на Пукет след 20 години

  • кожести костенурки-
  • пукет-
  • тайланд-
  • морски костенурки-
  • коронавирус

Еколозите отбелязват, че се е увеличил броят и на други видове морски животни, обитаващи региона

Редки костенурки се завърнаха на Пукет след 20 години - 1
Снимка: shutterstock

За първи път след 20 години на популярните туристически плажове в Тайланд се появиха отново големи групи от редките кожести костенурки, пише британският вестник Sun.

Туристите напуснаха курорта заради епидемията от коронавирус и еколозите установиха, че животните, чиято популация през годините намалява драстично, са започнали да правят огромни гнезда на Пукет.

Редки костенурки се завърнаха на Пукет след 20 години
Снимка: shutterstock

Според директора на Центъра по морска биология, миналата година не е имало толкова много яйца, защото рискът костенурките да бъдат умъртвени от риболовните съоръжения е бил много висок.

Кожестите костенурки са най-големия вид морски костенурки с размери от около 2 метра дължина и тегло, вариращо от 200 до 750 кг.

Редки костенурки се завърнаха на Пукет след 20 години
Снимка: shutterstock

През последните 25 години изследователите бият тревога, защото числеността на този вид морски костенурки, които изпълзяват от морето, за да снесат яйцата си на брега в тропическите и субтропичните ширини, е намаляла рязко: от десетки и дори стотици хиляди по тихоокеанските плажове на Мексико и Централна Америка до едва няколкостотин в наши дни; от няколко хиляди до шепа животни в Малайзия.

Тези земноводни снасят яйцата си в тъмни и тихи места, където няма хора.

Редки костенурки се завърнаха на Пукет след 20 години
Снимка: shutterstock
Международният съюз за опазване на природата (IUCN) е включил кожестите костенурки в списъка на критично застрашените видове, а факторите, които ги погубват, са отчайващо много: давят се, заплетени в риболовни съоръжения; задушават се с плаващи във водата полиетиленови торби; умират, ударени от кораби; убиват ги заради месото им; хората ги обричат на смърт дори преди да са се излюпили, като изкопават яйцата от гнездата им и ги продават като храна или афродизиак. Родословието на кожестата костенурка може да се проследи 100 млн. години назад. „Разхождала се е по плажовете още когато тиранозавърът е бил хищник номер едно" - казва Скот Екърт от Карибската мрежа за опазване на морските костенурки (WIDECAST) към университета „Дюк".Редки костенурки се завърнаха на Пукет след 20 години
Снимка: shutterstock

Еколозите отбелязват, че, заради пандемията от COVID-19, в Тайланд се е увеличил броят не само на тези костенурки, но и на други видове морски животни, обитаващи региона.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Хан Сол

    27 0 Отговор
    Природата е щастлива когато ние сме затворени.
  • 3 Разбрах

    11 0 Отговор
    Човеците сме затворени, за да живне екосистемата, има интересни животинки и красива природа, който ги е видял на живо, всеки може да завижда на такива хора..!
  • 4 Бай Влад

    4 0 Отговор
    И аз забелязвам разни нови птички на вилата където караме карантината. Наистина природата е щастлива когато най-големият и враг е затворен.
  • 5 ПЯАРАЗИТИ

    0 0 Отговор
    РЕДКИ ВИДОВЕ КРАДЦИ ОТ ВСИЧКИ ПАРТИИ ПАК ЩЕ СЕ ЗАВЪРНАТ СКОРО ЗА ДА НИ СМУЧАТ КРЪВЧИЦАТА .........