Отидете към основна версия

25 Декември, 2023 07:06, обновена 25 Декември, 2023 07:06 30 905 14

Кой има имен ден днес, 25 декември

  • коледа-
  • рождество христово-
  • имен ден

Коледа е своеобразно продължение на Бъдни вечер

Снимка: Shutterstock

На 25 декември имен ден празнуват всички, които носят името Емил, Ицо, Ичо, Младен, Радомир, Радомира, Радослав, Радослава, Радостин, Радостина, Христалина, Христо, Христи, Христин, Христина, Христофор и производните им.

На този ден празнуваме Рождество Христово – Коледа, също позната като Божик или Божич. Това е един от най-големите църковни празници в християнския свят.

Празникът започва в първите часове на 25 декември. Той е своеобразно продължение на Бъдни вечер. На него християните честват рождението на Сина Божий Иисус Христос. Според Евангелието Христос се ражда в пещера в град Витлеем, провинция Юдея. В момента на рождеството в небето пламва необикновена светлина и ангел възвестява, че на света е дошъл Спасителят. Витлеемските пастири са първите хора, които се покланят на Бога-Син. Почитат го и трима източни царе, доведени на мястото от изгрялата над небето звезда. Следвайки обичаите на времето, царете подаряват злато, ливан и смирна.

Православните християни честват Рождество Христово също толкова тържествено като Великден. При католиците и протестантите Рождество е най-почитаният празник.

Поставете оценка:
Оценка 4 от 24 гласа.

Свързани новини