Last news in Fakti

29 Декември, 2023 15:28 1 506 8

Защо хората се целуват под имела?

  • имел-
  • целувка-
  • коледа-
  • традиция-
  • обичай

Тази стара традиция датира още от скандинавската митология

Защо хората се целуват под имела? - 1
Снимка: Shutterstock

Това е сезонът за романтика и радост, благодарение на безкрайните романтични комедии, мигащите светлини и празничните вечери. А една от коледните традиции, които всички познаваме и обичаме, е размяната на целувки под имела.

Това е доста разпространена традиция на запад, която много хора спазват без много да се замислят, но чудили ли сте се откъде идва? Целувката под имела е традиция, която съществува от 18-ти век и една от историите, от които произлиза, идва от скандинавската митология и датира от хиляди години, предава Mirror.

В Обединеното кралство имелът е нещо, което се свързва с Коледа и украсата, докато във Франция имелът се подарява на Нова година като знак за късмет. Викторианците пък са първите, които започват с размяната на близост под имела, като така популяризират традицията и тя се запазва и до ден днешен.

Според The History Channel, Фриг, богинята на любовта в норвежката и скандинавската митология, обещала да целуне всеки, който "мине под отрупаното с горски плодове растение" след като спаси живота на сина ѝ. След това легендата си проправя път до Англия през 18 век и обичаят става все по-популярен.

Друга част от коледния обичай, и друга приказка от Средновековието, говори за вярването, че на мъжете е позволено да "откраднат целувка" от всяка жена, която стои под клонка от имел. Ако дамите откажат, това се смята за поличба за лош късмет. "Друга традиция инструктира веселяците да откъснат едно зрънце от имела при всяка целувка и да спрат да просят за целувки, когато всички изчезнат," съобщава каналът.

Друга причина хората да се целуват под имела е, че растението се възприема като символ на "плодородие и живот" според BBC. Също така имелът е растение, което остава зелено и може да расте около дървета, когато температурите паднат рязко.

Много хора имат собствена причина да се целуват под красивия и традиционен коледен имел и това е свързано с различни истории и традиции, но в каквото и да вярвате, когато видите имел, не забравяйте да споделите с някой малко нежност.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 КОТарАК

    5 10 Отговор
    ,,русофилите,, не го правят-те си пишат писма с руските си другарчета ,още от времето на соца!!! въобще новите технологии са от проклетият запад , и не ги ползват! телефоните им са домашни , със шайба! колите-руски

    Коментиран от #7

  • 2 лют пипер

    6 0 Отговор
    Целуват се хората вече под имейла.
  • 3 Май ка ви да е, ба

    11 1 Отговор
    тук в България не се целуваме под никакви имели. Кво ни занимавате с тази чужда традиция?
  • 4 Хахаха

    5 0 Отговор
    Никой не говори за българската митология !!!!!!!! Пробутват ни гръцки, скандинавски ......
  • 5 Ко речи?

    4 0 Отговор
    Не ме интересува. Това си е западняшко извращение.
  • 6 Целувач

    5 0 Отговор
    От утре започвам да ходя с имел на главата. Само някоя да смее да откаже.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.