Отидете към основна версия

11 081 34

Как изглежда животът в най-студеното място на Земята? (СНИМКИ)

  • студ-
  • най-студеното място-
  • сибир-
  • оймякон

Рекордно ниската температура в това сибирско село е -71,2 градуса по Целзий

Снимка: shutterstock

Мнозина твърдят, че Оймякон е най-студеното място на земята. Това руско село в република Якутия, е разположено на левия бряг на река Индигирка в източната част на Сибир.

Името на селото означава „незамръзваща вода“ и идва от това, че край него има термален извор, но въпреки това си остава едно от най-студените населени места на Земята.

Най-ниската температура, измерена там през 1933 г., е - 71,2 градуса по Целзий. Това е цифрата, който ще видите написан на много сувенири, ако някога посетите мястото.

Въпреки че това е официалният рекорд за най-ниска температура, има множество разкази и неофициални данни, според които термометрите са сочели и - 82 градуса по Целзий през 1914 година.

Оймякон се намира близо до полярния кръг и продължителността на деня варира от 3 часа през декември до 21 часа през краткото сибирско лято, когато нощите са "бели" и е светло почти през цялото денонощие.

Селото е възникнало като база за пастирите на елени през 20-те години на миналия век, а днес е дом на около 500 души.

Животът на това място през зимните месеци не е лесен, но жителите са се приспособили към екстремните условия.

Земята е постоянно замръзнала през цялата година и почти нищо не работи, така че жителите се хранят предимно с риба, конско и еленско месо и млечни продукти.

Те също така събират диви боровинки, които смесват със замразено мляко, за да получат своя специалитет, подобен на сладолед - "kyorchekh".

През зимата в този край хората се борят с много проблеми в ежедневието си - замръзва мастилото в химикалките, зарядът на батериите пада много бързо, очилата се залепват за лицата на хората, миглите се заскрежават с излизането навън.

Кучетата също са свикнали с ниските температури, а сибирските хъскита могат да спят на открито при температури до -50 градуса по Целзий.

Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 40 гласа.

Свързани новини