Отидете към основна версия

2 559 0

Бета блокери срещу Алцхаймер

  • алцхаймер-
  • болест-
  • деменция-
  • бета блоекри

Предписваните от 60-те години на миналия ХХ в. хапчета срещу високото кръвно налягане могат да се окажат „вълшебното хапче“ срещу болестта на Алцхаймер, съобщава в. „Дейли мейл“.

Резултатите ще бъдат представени на годишната среща на Американската академия по неврология, която трябва да се проведе през март.

Екип от изследователите са събрали и анализирали случаите на хипертония. Те са открили връзката, че високото кръвно налягане в разцвета на силите предразполага към развитието на деменция в зряла възраст. В същото време, ако пациентите вземат мерки и редовно пият лекарства, те са запазвали своите мозъчни дейности.

Експертите все пак отбелязват пред Би Би Си, че е твърде рано да се препоръчва използването на бета блокери като пенкилер срещу Алцхаймер.

Високото кръвно налягане пречи на правилната обмяна на веществата в сивите клетки, припомнят учени. Проучване сред 800 000 мъже показало, че използването на лекарството, известно като ангиотенсин рецептор блокер (ARB) може да намали рискът от деменция, включително и на Алцхаймер на 50%. Проучванията са показали, че използването на бета блокери значително намалява изменението на мозъка.

Изследователи отбелязват, че нови проучвания в тази насока ще доведат до разработването на методика на превенция на болестта на Алцхаймер.

Само във Великобритания около 820 000 души се разболяват от деменция, припомнят анализатори.

 

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини