Last news in Fakti

5 Април, 2013 11:34 1 415 0

Откриха генетичните маркери за Алцхаймер

  • алцхаймер-
  • генни-
  • маркери

Учени от САЩ са успели да идентифицират генетичните маркери, които показват дали един човек е изложен на риск да развие Алцхаймер, съобщава АП.

От десетилетия изследователите смятаха, че промените в протеина амилоид и тау протеина са свързани с развитието на Алцхаймер. Увеличаването на амилоидът разрушава нервните клетки. Увеличаването на стойностите на тау протеинът пък е ясен сигнал за намаляване на познавателните функции на мозъка.

Един от новите генни маркери, открити от Вашингтонския медицински университет, също е свързан с риска от развитие на Алцхаймер и намаляване на способността за познание.

В проучването са участвали над 1200 души, което е много повече от предишни изследвания. Учените се надяват откритията да помогнат за намирането на нови методи за ранна диагностика и лечение на Алцхаймер.

Учените все пак предупреждават, че воденето на здравословен начин на живот и редовното занимаване с логически задачи помага за забавяне на проявата на дегенеративните функции на мозъка.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА