Отидете към основна версия

7 963 46

10 любопитни факта за Украйна

  • украйна-
  • факти-
  • любопитни факти

Мнозина не знаят тези интересни факти за Украйна

Снимки: Shutterstock

Започването на война в Украйна не е никак случайно. Държавата е прекалено богата на природни ресурси, за да остане извън полезрението на големите сили на международната сцена, пише woman.bg. Вижте някои интересни факти за нея:

1. Украйна е най-голямата държава в Европа. Източноевропейската държава е почти 6 пъти по-голяма от България, като площта ѝ е 603 600 кв.км.

2. На територията на Украйна има 7 обекта, включени в списъка на обектите от световното културно и природно наследство на Юнеско. Част от тях са катедралата “Св. София” в Киев, историческият център на Лвов, и дървените църкви в Карпатите и Киевско-Печерската лавра, исторически източноправославен манастир в Киев.

3. Официален език на страната е украинският, но много хора говорят и руски.

4. Втората най-дълбоко разположена метро станция в света е „Арсенална“ в Киев – тя се намира на 105,5 метра под земята. Тъжната ирония е, че метростанциите са изградени по време на Студената война с идеята да бъдат бомбоубежища при атака от Запада. Кой би предположил, че днес украинците ще се крият там от атаките на руската армия.

5. Украйна е най-големият производител на слънчоглед. Всички територии, в които се отглежда слънчоглед, са колкото площта на Словения.

6. Аварията през 1986 г. в АЕЦ край Чернобил е най-тежкият подобен инцидент на XX век. На него е посветен сериал, който разкрива допуснатите грешки в справянето с последствията от ядрената катастрофа.

7. Най-популярното ястие в страната е боршът. И Украйна, и Русия претендират, че те са създатели на тази супа.

8. С изключение на Русия, Украйна е втората страна в Европа с най-големи резерви на природен газ. Според данни от 2019 г. те се изчисляват на 1.09 трилиона кубични метра. Само Норвегия има по-големи резерви - 1,53 трилиона кубични метра.

9. Украинците носят сватбените пръстени на дясната си ръка, а не на лявата, каквато е традицията в почти целия свят.

10. Традицията да се боядисват великденските яйца води началото си от Украйна.

Поставете оценка:
Оценка 3 от 48 гласа.

Свързани новини