Отидете към основна версия

4 183 28

Продадоха часовник на Хитлер за 1,1 милион долара на търг, който разбуни духовете (СНИМКИ)

  • адолф хитлер-
  • часовник-
  • търг-
  • аукцион-
  • аукционна къща

От аукционната къща не могат да потвърдят, че часовникът със сигурност е принадлежал на нацистикия лидер

Снимка: БГНЕС/ EPA

Часовник, за който се твърди, че е принадлежал на нацисткия лидер Адолф Хитлер, бе продаден за 1,1 милиона долара на търг в САЩ. Часовникът „Хубер“, продаден на анонимен купувач, показва свастика и е с гравирани инициали AH, съобщава Би Би Си.

Търгът на аукционната къща "Аликзандър хисторикъл окшънс" (Alexander Historical Auctions) в Мериленд предизвика бурните реакции на еврейски лидери. Въпреки острата позиция, аукционната къща, която и преди е продавала нацистки сувенири, заяви пред германските медии, че целта ѝ е да запази историята, пише БТА.

От "Аликзандър хисторикъл окшънс" уточняват още, часовникът вероятно е бил подарък за рождения ден на фашисткия лидер през 1933 г., годината, в която той става канцлер на Германия.

Документите, предоставени от аукционната къща, гласят, че тя не може да предостави доказателство, че Хитлер действително е носел часовника. Но оценка от независим специалист заключава, че "по всяка вероятност" принадлежи на него.

Въпреки че цената на часовника беше над 1 милион долара, той не достигна оценката на аукционната къща от 2 до 4 милиона долара, уточнява Дойче веле.

Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 16 гласа.

Свързани новини

  • Тиктакащи съкровища за милиони

    Хората, занимаващи се професионално с търговията на луксозни часовници, обикновено са мълчаливи. Бижутерите се съгласяват да говорят единствено неофиц ...
    15.09.2022
    4 136
    10