Необходими продукти:
3 кг тиквички 150 гр сол 150 гр. захар 400 мл. олио 400 мл. оцет - ябълков 10 скилидки чесън 2-3 връзки копър - 100 грамаНачин на приготвяне:
Тиквичките се измиват добре и не се белят. Режат на парчета с дебелина половин пръст. Слагат се в тава и ръсят със сол и захар. Разбъркват се добре. Оставят се за два часа да престоят за да се отдели техният сок.
След като изтекат двата часа, се отцеждат, сока се изхвърля и се слагат в голяма цедка (гевгир) и се оставят за още два часа.
Нарязва се на дребно чесън и копър. Смесват се с оцет и олио. С тази смес се заливат отцедените тиквички и хубаво се разбъркват. Желателно е да престоят 10 минути.
С тиквичките се пълнят буркани. Капачките на бурканите се заливат с гореща вода, след 5-10 минути с тях се затварят бурканите.
Бурканите се редят в дълбока тенджера и заливат със студена вода, която да ги покрие. Загрява се и след като водата кипне се варят ( стерилизират ) 5 минути.
Изваждат се и обръщат с капачките надолу. След като изстинат се прибират на хладно.
ВАЖНО: С това количество тиквички се получават 5 буркана с вместимост 600 мл. + един буркан с вместимост 400 мл, пише zvezdev.com.