Отидете към основна версия

1 332 17

Бактерия в киселото мляко се бори със стрес и намалява риска от депресия

  • кисело мляко-
  • лактобацили-
  • психично здраве-
  • стрес-
  • депресия

Връзката между Lactobacillus и психичното здраве се дължи на влиянието на бактерията върху имунната системa

Снимка: Shutterstock

Бактерия, която се намира в много ферментирали храни, както и в киселото мляко, може да помогне на организма да се бори със стрес и намалява риска от депресия и тревожност.

Упоменатата бактерия е Lactobacillus и нейните ефекти върху психичното здраве са разгледани в научно изследване, представено в сп. Brain, Behavior and Immunity, предава puls.bg. Lactibacillus се намира най-вече в млечни продукти като киселото мляко (в българското мляко вирее специален вариант на бактерията, наречен Lactobacillus bulgaricus) и ферментирали храни като туршия и кисело зеле. Плодове като банана също съдържат бактерията.

Връзката между Lactobacillus и психичното здраве се дължи на влиянието на бактерията върху имунната система. Бактерията поддържа нивата на интерферон гама – клетки, които регулират отговора на организма към стрес. Високите нива на интерферон гама помагат за предотвратяване на депресията. В научното изследване се заключва, че в някои случаи с помощта на бактерията състоянието може да отстрани изцяло.

Всички микроорганизми, които живеят в червата, съставят чревната микрофлора. Тази комбинация от бактерии, гъбички, вируси и други микроорганизми е обект на изследване, защото имат полезно действие за човешкия организъм. С тяхна помощ биха могли да се разработят лечения на заболявания.

Чревната микрофлора е съществено необходима за поддържане на здравето и функционирането на организма, тя има съществен принос за укрепването на имунната система. Микроорганизмите разграждат потенциално токсични хранителни съединения и синтезират важни витамини (Б и К) и аминокиселини. Поддържането на здравословна чревна микрофлора се определя най-вече от храненето – консумацията на разнообразна и богата на пробиотици храна е от най-високо значение. Някои болести могат да подействат отрицателно върху чревната микрофлора, премахвайки полезните микроогранизми в нея. Приемът на антибиотици също вреди на чревната микрофлора, защото те унищожават не само вредните микроорганизми, причиняващи дадена болест, ами и полезните, които имат принос за доброто здраве. Спекулира се, че в един човешки организъм се съдържат трилиони микроби и че за всеки човек наборът от микроорганизми е различен, защото се определя от ДНК, както и от много фактори в околната среда.

Поставете оценка:
Оценка 4 от 5 гласа.

Свързани новини