Last news in Fakti

10 Май, 2024 09:16, обновена 10 Май, 2024 17:39 29 826 87

Тест и БГ цени на новата Dacia Duster (ВИДЕО)

 • dacia-
 • duster-
 • тест

Карахме третото поколение Duster и извън асфалта

Тест и БГ цени на новата Dacia Duster (ВИДЕО) - 1

Малага, Испания. Екип на mobile.bg от мястото на събитието.

Третото поколение на Duster е факт от съвсем скоро, а ние дори успяхме да изпробваме възможностите му. Какви са впечатленията ни от новия модел, ви разказваме сега. Започваме с една интересна информация, която от Dacia споделиха по време на динамичното представяне на модела.

Dacia посочва, че от 2010 година до сега е успяла да продаде около 2.4 милиона екземпляра от Duster. Според изчисленията, това прави по около 500 на ден... Впечатляващо, нали? Сега, както вече стана ясно, на ход е третото поколение на модела, за което без колебание можем да кажем, че е най-доброто.

Плюсове и минуси

Ако трябва да систематизираме впечатленията си с няколко думи, то основните достойнства на автомобила са: изключителен интериорен и екстериорен дизайн, отлична ефективност на двигателите, особено на хибрида и факта, че това е един практичен и много удобен автомобил, както на пътя, така и извън него.

Тест и БГ цени на новата Dacia Duster (ВИДЕО)

Естествено, като всяка друга кола, и тази си има недостатъци. Но въпреки ценовия сегмент, в който се позиционира румънската марка, ние открихме само два, като първият е едва доловим, а вторият е съобразен с цената на автомобила. Основните минуси на модела са: леки аеродинамични шумове при скорост от над 130 км/ч и по-твърда пластмаса в салона.

Какво ново?

Това е изцяло ново поколение на Duster, с цялостно преосмисляне и на екстериора, и на интериора, като е използван най-новия дизайнерски език на Dacia. В модела са включени повече рециклирани материали, като 20 процента от всички пластмаси по колата идват от рециклирани източници. Поради тази причина тъмната външна пластмасова защита има интересен "пъстър" ефект, който Dacia нарича Starkle.

На всичкото отгоре Duster преминава от морално остарялата B платформа на Renault-Nissan към много по-модерната нова CMF-B архитектура, която дава възможност за нови опции за задвижване (като хибрида), подобрено управление и същата уникална проходимост в леки пресечени местности.

Тест и БГ цени на новата Dacia Duster (ВИДЕО)

Новият Duster също се възползва от една иновация на марката, която румънците наричат YouClip и която ви позволява да закупите удобни аксесоари, които са закрепени към универсални точки за захващане. Такива има няколко, разположени в салона, а опциите на YouClip включват неща като допълнителни поставки за чаши, поставки за телефон, закачалки за дрехи.

Гамата от добавки InNature на марката Dacia включва в новия Duster неща като добре изглеждащ и доста здрав багажник на покрива и специфична версия на познатия Sleep Pack, която се побира в багажника на Duster и с няколко елементарни манипулации се превръща в пълноценно легло за двама.

Тест и БГ цени на новата Dacia Duster (ВИДЕО)

Нива на оборудване

Има четири спецификации, от които можете да избирате Duster: начално ниво Essential, средно ниво Expression и две топ версии - Extreme и Journey. Още от нивото Essential се вижда, че Duster разполага с всички основни неща (включително новия и задължителен комплект за безопасност), както и с релси на покрива, задни сензори за паркиране и държач за смартфон вместо централен екран на информационно-развлекателната система.

Expression добавя 17-цолови алуминиеви джанти, дигитален инструментален панел, 10.1-инчов централен инфоразвлекателен екран с безжични Apple CarPlay и Android Auto, както и задна камера за паркиране. След тези нива обаче идват горните две, които Dacia смята за своите най-добри версии. И това твърдение е напълно вярно, а още по-любопитно е, че според проучванията, около 80 процента от купувачите на Duster избират топ оборудване, така че този път румънците са решили да предложи две такива, които имат сходна технология, но различен дизайн.

Extreme е по-познатият от високите нива на оборудване на новия Duster, включващ масивни 18-цолови джанти, гумени стелки, климатроник, надстройка на информационно-развлекателната система, която добавя навигация и медни екстериорни и интериорни акценти. Journey е новото предложение, което е по-малко офроуд ориентирано и набляга на повечето технологии. При него са налични електрическа ръчна спирачка, безжично зарядно за телефон, 3D звукова система и др.

Двигатели

Тест и БГ цени на новата Dacia Duster (ВИДЕО)

Що се отнася до двигателите за нашия пазар, то можем да избираме от 1.2-литров турбо бензинов трицилиндров TCe двигател с мощност 130 конски сили или двугоривен с мощ от 100 коня, но със суперизгодното от финансова гледна точка LPG гориво (фабрична газова уредба на пропан-бутан). Третото предложение, което е ново за Duster е хибриден силов тракт. Предвид особеностите на нашия пазар предполагаме че най-търсен ще е Bi-Fuel агрегатът, работещ на LPG и бензин, но иначе, най-ефективен, най-мощен и най-технологичен е хибридът.

Тест и БГ цени на новата Dacia Duster (ВИДЕО)

Моделът TCе e със 130 к.с., както и този на газ Eco-G се предлага само с шестстепенна механична трансмисия, но пък при първия може да се избира между предно и 4х4 задвижване. Хибридът, който е нов за Duster, но не е нов за Dacia или Renault Group, предлага автоматична трансмисия, но пък само предно предаване. Иначе хибридната система е същата, която наскоро беше въведена в Jogger и обозначена като E-Tech Hybrid задвижване на доста от моделите на Renault, сред които са Clio, Captur и Arkana.

Интериор

Новият Duster изглежда солиден и утилитарен отвътре, както сме свикнали да виждаме този модел, но този път е и доста стилен. Все пак се усеща, че е създаден за определена цена, но по не толкова очевиден начин, което прави усещането от интериора много по-лесно хапче за преглъщане. С други думи, както вече споменахме в началото, недостатъкът е свързан с по-твърдата пластмаса в салона. Тя обаче изглежда добре, сглобката е на високо ниво и в салона няма никакви паразитни шумове и скърцания. Вътрешността на Duster освен стилна е и много практична. Кутии за вещи с всякакви форми и размери са разпръснати навсякъде, а модерното излъчване идва от цифровото табло с инструменти, които са ясни и лесни за четене, с няколко дребни детайла и графики, които можете да промените по ваш вкус.

Тест и БГ цени на новата Dacia Duster (ВИДЕО)

Също така е интересно, че Dacia е поела по свой път с инфотейнмънт системата на централния екран (за версията Expression и нагоре). Вместо да използва OpenR системата на Renault, базирана на Google, тук технологията е собствена с много ясни и прости графики, сравнително бързи отговори и лесно за навигиране меню.

Тест и БГ цени на новата Dacia Duster (ВИДЕО)

Багажникът е по-голям от преди, но задното пространство не страда от това. Има достатъчно място за главите на пасажерите на втория ред, като само най-високите възрастни пътници могат да усетят лек дискомфорт, причинен от мястото за краката - особено ако са зад по-високи шофьори.

Тест и БГ цени на новата Dacia Duster (ВИДЕО)

Що се отнася до шофьорското място, то, според нас, това е първата Dacia, която има перфектните настройки за водача. Предишните модели на Duster нямаха достатъчна опора за бедрата и за гърба на седалките, като се характеризираха и с неоптимални места за поставяне на краката. Но тук - ура, всичко е оправено.

Тест и БГ цени на новата Dacia Duster (ВИДЕО)

Ходови характеристики

Този трицилиндров TCe, на който скептиците няма да погледнат с добро око, всъщност се усеща като повече от достатъчен за сравнително леката конструкция на Duster. Той е доста динамичен за своята мощност - нещо, което трицилиндровите двигатели на други производители на автомобили до голяма степен не успяват да постигнат. Тук единствената опция за трансмисия е шестстепенна механична, но можете да я имате със задвижване на две или четири колела. Ръчното превключване е малко неравномерно и пролуките между първа/трета/пета и втора/четвърта/шеста се усещат близо една до друга, но това е нещо с което се свиква бързо. Съединителят пък е лек и отделя хем бързо, хем плавно.

Междувременно Duster Hybrid се възползва и страда от същите големи предимства и странни недостатъци, които имат други автомобили, използващи същото задвижване. Например, изминахме около 120 километра с хибридния модел и останахме с почти пълен резервоар гориво. Въпреки многото хълмисти, криволичещи селски пътища и високоскоростното шофиране по магистрала, датчикът на горивото изобщо не беше мръднал и прогнозираният пробег на колата от около 800 километра също не се промени много. Хибридът е плавен и тих при ниски скорости, като целта на системата е да държи двигателя изключен в града колкото може повече - и тя го прави. Хибридът е и единствената ви опция ако искате Duster автоматик.

За любителите на пресечената местност Dacia е положила доста усилия да инжектира допълнителна здравина и проходимост в и без това отличната 4×4 система. Освен новите режими на задвижване чрез контролер на централната конзола (кал/пясък, сняг и офроуд, който заключва предаването на мощността на 50/50 отпред/отзад), моделите с 4×4 са малко по-високи и се възползват от впечатляващи ъгли на атака, както на изкачване, така и на спускане.

Офроуд технологиите в по-високите нива на оборудване включват предна камера, за да виждате над стръмни хълмове, и дори с ръчна скоростна кутия, включването на предавка ще позволи на колата да пълзи при спускане и дори да изкачва хълмове, без да спира и без да се налага да подавате газ или да използвате спирачка. Без да ви отегчаваме със сухи цифри за клиренс, междуосие, следа и ъгли на атака, ще кажем, че според нас Duster е най-проходимият кросоувър в този клас. Разбрахме го след продължително преминаване по доста трудното офроуд трасе, което от компанията бяха подготвили.

Въпреки тези отлични добавки, асфалтът все още е мястото, където повечето купувачи на Duster ще прекарват по-голямата част от времето си – и тук също ще отбележим очевидния напредък. Duster се държи доста "спретнато", управлението – комуникирано с водача чрез почти шестоъгълен дизайн на волана - е достатъчно директно и този волан се втвърдява по правилния начин и в точното време, колкото по-бързо се движите. И, независимо от размера на колелата, возията е плътна и стегната.

Но цената за красивия външен вид на колата води след себе си и още един недостатък, за който споменахме по-горе. Предното стъкло не е много полегато, а "тъпата" предница на автомобила също не е от полза, когато става въпрос за шума от вятъра. С други думи при магистрална скорост в купето се долавят слаби аеродинамични шумове. Иначе шумоизолацията от пътя и от двигателния отсек е на отлично ниво.

Заключение и цени

Така наречените "хардкор" фенове на модела ще бъдат изненадани приятно от двигателя 1.2 TCe, както и от Eco0G версията с фабрична газова уредба. Въпреки предразсъдъците за тези мотори динамиката им е добра, икономичността също. Тези версии ще бъдат абсолютно достатъчни за повечето от феновете на модела. Ефективността на Duster Hybrid, по-високата мощност, автоматичната трансмисия и комбиниран разход от четири на сто обаче са все неща, които ще са притегател за една нова група, която най-вероятно ще се присъедини към верните фенове на модела, защото те ще се почувстват доста по-добре отколкото в много от преките конкуренти на Duster.

Тест и БГ цени на новата Dacia Duster (ВИДЕО)

Както при предишните поколения, новият Duster е кола, за която чувствате сякаш сте похарчили пари разумно, с допълнителния бонус, че новият идва опакован с доста по-добър дизайн. Интериорът е спретнат, силовите агрегати са модерни и ефективни, държи се много добре на пътя и успява да се справи впечатляващо добре извън него. Багажникът е по-голям от преди, а технологиите, които предлага, са полезни и ненатрапчиви. И докато първите Duster-и се избираха основно заради цена, то тук вече има и нещо повече. Много повече.

Тест и БГ цени на новата Dacia Duster (ВИДЕО)

Тест и БГ цени на новата Dacia Duster (ВИДЕО)


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 51 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

 • 1 Пич

  31 47 Отговор
  Преди време бях строил десетина продавачки на Витошка в една редица , защото се опитаха да ми продадат съдрани дънки ! Толкова ще успеят да ми продадат и " нов автомобил , с повече рециклирани материали " !!!
 • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 3 Име

  47 11 Отговор
  Добро и изчерпателно ревю, поздравления!
 • 4 чичака

  70 32 Отговор
  Хайде балъци, кълвете на рекламата..... Двигател с работен обем 1149 куб. сантима... колкото и да го помпите, надувате..... няма да помръдне този кютук. А ресурса е само 30-50 х км в най-добрия случай!!! Сложете някой 2,5 л дизел или 2-литров бензин и..... ще имате кола.

  Коментиран от #5, #23, #32, #52

 • 5 МаКаТа

  40 66 Отговор

  До коментар #4 от "чичака":

  Чичка, карай си 20 годишните дрънгели и не коментирай нещо от които не разбираш. Тези двигатели, за които ти говориш отдавна са в историята. сега ако искаш нова кола ще трябва да се задоволиш с 1.2 или с хибрид. Дачията ги има и двата, има и газ, та избор определено има. Колата е хубава - е има си и минуси, но то за тази цена. Добро ревю на Радо. Бавос!

  Коментиран от #7

 • 6 Хахохи

  26 18 Отговор
  Поръчах още март месец, сега я чакам и да видим дали ще оправдае очакванията ми за първа нова кола. 2 ниво на газ за малко над 40 000лв. с добавка цвят. Иначе нямаш много избор. 1 ниво е само на газ и аналогови уреди и бял цвят за 36к, ще убие служебните коли на пазара. 2 ниво е добре, имаш 1.2 3цил. мек хибрид за 43к, а 1.6 4цил. Хибрид е 50к. Може и 4х4, но само в мекия хибрид 130к.с. 47к

  Коментиран от #73

 • 7 Само

  70 43 Отговор

  До коментар #5 от "МаКаТа":

  Два типа хора обръщат внимание на Дачия ! Едните не са докосвали истински автомобил , а другите нямат пари за истински автомобил !

  Коментиран от #8, #13

 • 8 дфгъхуи

  41 23 Отговор

  До коментар #7 от "Само":

  Изпуснал си гадните шефове на фирми които наказват служителите си купувайки туй недоразумение като "служебна кола"...
  При мен служебните коли винаги са били Киа или Хюндай и всеки път като дойде нов служител следваше задължителен коментар "е туй вече е нормална кола, не ония боклук дачия дето карах в старата фирма"...

  Коментиран от #12, #42

 • 9 помак

  29 7 Отговор
  Абе арна е колата. И Радо прави яки ревюта, българският Дж. Кларксън
 • 10 сектант

  13 7 Отговор
  Чакам го. Редлайн ще има ли?
 • 11 Хммм

  26 3 Отговор
  Най-добрата служебна кола . Особенно по-старата версия с дизел 4x4, но за съжаление вече няма как.
 • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 13 „Не само”

  2 12 Отговор

  До коментар #7 от "Само":

  И бакшиш шите....ТОЖЕ..

  Коментиран от #17, #39

 • 14 Калоян

  34 5 Отговор
  За съжаление всички производители свалят нивото за сметка на по-евтини материали. Да, качеството е добро, но вече няма меки пластмаси в салона. Така явно е и тук, както пише Радо. Хубава кола, но вътре дървена - и това се отнася не само за Дъстер, а и за доста по-скъпи алтернативи. Гледа се печалбата. Иначе от написаното в статията се вижда, че колата съвсем не е лоша.

  Коментиран от #65

 • 15 Безпристрастен

  52 4 Отговор
  Автомобилът трябваше да има версия 4х4 с двигател 4 цилиндров 1.6 бензин с турбина и възможност за LPG както и 4х4 атмосферен 4 цилиндров 2000 бензин и той с вариант LPG. И задължително с ръчни скоростни кутии. За тези варианти задължително ще има купувачи, повярвайте ми!

  Коментиран от #19

 • 16 Тралала

  14 32 Отговор
  За 20К, Х5 3.0 b 235 коня на въздушни възглавници.
  Другите 30К през ауспуха.

  Коментиран от #25

 • 17 ХА ХА

  31 3 Отговор

  До коментар #13 от "„Не само”":

  Бакшовете отдавна са на киа и хюндай.

  Коментиран от #38, #66

 • 18 бричка

  16 14 Отговор
  Харесва ми колата . Хубав дизайн , добра проходимост . Колкото до двигателите , трябва да се покарат малко за да формираме мнение .Най -много ми харесва , че е с ръчна скоростна кутия .

  Коментиран от #21, #24

 • 19 дфгъхуи

  33 3 Отговор

  До коментар #15 от "Безпристрастен":

  Само в мечтите ти...

  Модерен турбо мотор с директно впръскване и 1000 глупости заради евро 6 е почти невъзможно да го направиш на газ... Е, то всичко може ама инвестицията прескача с 7 бона и върви с куп проблеми... Тоест "заводско газово" при което да ти важи и гаранцията от 5г. и 200 000км. е абсурд...
  Забрави и за глупостите "задължително ръчна кутия"... Това е просто по-висок автомобил и системата му 4х4 е колкото да отидеш за риба по черните пътища които може да са кални- всеки тип автоматик се справя отлично с такава задача... За справка- Субару с вариатор, кой да е ваген с ДСГ, а за хидротрансформатор такъв тип "офроуд" никога не е бил проблем...
  На туй недоразумение му трябва дизел 150-160 коня (рено имат такъв), 4х4 и автомат... Но НИКОГА НЯМА ДА ИМА такъв модел щото ще ликвидират 40% от продажбите на рено...
 • 20 Алекс

  21 15 Отговор
  Тази румънещи Дачия не може по нищо да се мери по проходимост с Лада Нива..!!
  Аз имам такава модел 2001 година която е два пъти по евтина и с нея съм ходил на такива места където Дачията ще закъса още в началото..!!
 • 21 Дхнмпхмнпмаяо

  9 7 Отговор

  До коментар #18 от "бричка":

  Не само ръчна кутия, но дори може да е без телевизор по средата. Тези две "екстри", плюс третата за фабричния пропан-бутан, направо ме оставят почти без аргументи защо да не си купя един такъв.

  Дачия, Дачия, ама на ръчна кутия, копчета и пропан-бутан, какво да противопоставя? Твърди пластмаси в купето, демек е като японка? Че дори и в статията твърдят, че и шумоизолацията била добра, демек пак ще нещо като японките. Кофти, дае...
 • 22 Ввв

  15 11 Отговор
  Пълен батал,единственият плюс е външният вид и интериорния дизайн,но това не може да е причина за покупката на тази “кола”
 • 23 Бай Благой

  41 0 Отговор

  До коментар #4 от "чичака":

  Абе 100-150хил км ще издържи...и после на Горубляне..."перфектна без забалежки"
  Че е дръгел дръгел е...ама румънците поне произвеждат нещо...а ние само стои и гледаме/./.
 • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 25 цаца

  25 3 Отговор

  До коментар #16 от "Тралала":

  на паркинга имаме различни марки автомобили... и като се освободи веднага можеш да познаеш къде паркира единствено бмв-7-ца.... :) само на едно място масълце

  Коментиран от #37

 • 26 ПовечЧе

  27 4 Отговор
  " И докато първите Duster-и се избираха основно заради цена, то тук вече има и нещо повече. Много повече." - е да цената от 19900 скочи двойно за базов модел - нормално е да им и нещо ново в това. А че кубатурата намалява, не са виновни от марката - евроценностите го правят... и ние всички сме съгласни, защото видиш ли демократично гласуваме постоянно )
 • 27 Не е впечатляващо

  9 13 Отговор
  Цитат - от 2010 година до сега е успяла да продаде около 2.4 милиона екземпляра от Duster. Според изчисленията, това прави по около 500 на ден... Впечатляващо, нали?

  Не е впечатляващо! Дори е много по-малко от други.

  Даже нишовият Крайслер ПТ Круйзер за 10 години имат 1 800 000 продажби
 • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 32 Факт

  5 7 Отговор

  До коментар #4 от "чичака":

  Как да сложат кат дизела буквално умре
 • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 37 Тралала

  3 2 Отговор

  До коментар #25 от "цаца":

  Говори си, не ми пречиш.
 • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 40 ЛЕВИТАН

  23 1 Отговор
  ЛИПСАТА НА ДИЗЕЛОВ ДВИГАТЕЛ Е ОГРОМЕН МИНУС ЗА НОВИЯ ДЪСТЕР. СТАРИЯ МОДЕЛ СИ ИМАШЕ ДИЗЕЛ ОТ РЕНО.
 • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 44 Китайски гангстер

  8 9 Отговор
  Пишете в гоогле Dongfeng T5 EVO Forthing и гледате, сравнете, цента, дизайн, параметри на Китайската кола за 60к с ДДС и Дачията и веднага разбирате, че нещата не са сравними, Донгфенга е в пъти по-добър, а е малко по-скъп.

  Коментиран от #53, #56

 • 45 едрфтгъхуи

  1 1 Отговор

  До коментар #42 от "сектанта ще те издири":

  И що да го мучим сега смешника- ип-то ми води до тея координати: 59° 53′ 39.98″ N, 30° 15′ 51.12″ E
  Разминават се с реалният ми адрес леко- около 15 минути с метрото и 5 минути пеша...
 • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 47 Българин

  21 7 Отговор
  Хубава кола с отвратителен избор на двигатели. Да му бяха оставили 1,5 dci. Това нещо натоварено с багаж и пътници никога няма да стигне 130 със 100 коня моторче, освен по нанадолнище! Хибридът съм сигурен, че е неадекватен за дълги пътувания. Остава миксерчето 1,2, ама....
 • 48 вожда

  19 6 Отговор
  Нямам думи да опиша този асматичен куфар.Става само за такси.
 • 49 Име

  7 4 Отговор
  Емблемата е добра. Но като знам трицилиндровите двихатели на хюндай колко са зле, представям си на францизите!
 • 50 Олимпиец металист по инфроматика

  10 15 Отговор
  Българина не разбира че дизела умря. Скоро ще го разбере ако не значи е простотъп
 • 51 Един

  6 6 Отговор
  Много добро ревю показва както плюсове така и минуси Според мен това е една смислена кола за парите си. Първоначално погледнато не е евтина но предвид проектите конкуренти цената си е направо атрактивна. Според мен най-добре е вариантът с четири по четири.
 • 52 ВикиЛексъсВарна

  12 1 Отговор

  До коментар #4 от "чичака":

  За огромно съжаление СУВ със 2500 сс двигател с по 250 коня произведен 2024 г. вече струва по 150 000 лева и е само във лукс класа.Но и този 1175 сс мотор със $$$$$ 3 цл. още по-умрелите 160 Нм. е подходящ в Дачия само за Логан и Сандеро! Още повече цената на новият Дъстър хръчи здраво нагоре и е необяснимо и журналистите не задават въпроси защо не монтират в Дъстър 3 не много новият 1.33 л. турбо 4 цилиндъра и 160 коня от Кашкай 2022г.???? Не знайно защо продължава и при напълно обновения и най-скъп вариант на Дъстър Екстрейм Хибрид на пазара най-рано от средата на юли 2024 г. за 53 500 лева пак да няма въздуховоди към задните пътници?! П

  Коментиран от #55

 • 53 Дфен

  10 6 Отговор

  До коментар #44 от "Китайски гангстер":

  И на 2 година отдолу няма нищо друго освен ръждища.
 • 54 Фенка

  6 13 Отговор
  Уникална кола. Карам Дъстър от 2018, всеки ден по 140 км. мин До момента по-добра няма.

  Коментиран от #71

 • 55 едрфтгъхуи

  12 0 Отговор

  До коментар #52 от "ВикиЛексъсВарна":

  Ако сложат мотора от Кашкай ще убият продажбите на Нисан-а който странно как е в пъти по-грозен от Дъстър-а... Дори и базовият мотор 1,33 със само 138 коня идва с 240 нютона, а версията 156 коня е вече с 260 нютона- че той Дъстър-а ще литне с такива двигатели...
  И кой тогава ще даде 10+бона за Нисан след като колите вече са на една платформа и се различават само по дизайна? Ей затова няма да има нито порядъчен бензинов мотор, нито комбинация автомат + 4х4 в Дъстър- появят ли се умират продажбите на по-скъпите модели...

  Относно липсата на въздуховоди за задните места- това е дреболия... Виж, липсата на двузонов климатроник вече е в категория "купувача трябва да бъде унижаван и винаги да помни, че е купил кола НИСЪК клас"...
  Но пък поне вече и базовия модел има климатик, че предните модели нямаха...
 • 56 едрфтгъхуи

  11 3 Отговор

  До коментар #44 от "Китайски гангстер":

  Китаеца не "малко", а доста по-скъп... И с основание- кожа, ел. седалки, автомат, панорама и т.н... И излиза срещу Кашкай, Дъстър-а умишлено го държат в долния клас където реално няма конкуренция... Работата е там, че вече разликата в цените не е толкова страшна щото Кашкай и подобните му поскъпнаха с 8-10%, а Дъстър-а с около 20% и предвиждам спад в продажбите на Дачия...

  Коментиран от #72

 • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 58 Директора

  8 5 Отговор
  Излезе ли нещо ново от Дачия, веднага "професорите" започват да се изказват. После излизат от пещерата, качват се на Голф IV - 1.9 TDI и в облък от сажди отлитат към сервиза.
 • 59 Факт

  5 6 Отговор
  Няма по добра кола за пярите си от Дакия
 • 60 гост

  4 2 Отговор
  Рено и Нисан се отказаха от в новите си модели от 1.3 защото го правеха с глава с дизайн по лиценз от Мерцедес, съществуващите им модели още се произвеждат с него, но за новите лицензионното споразумение изтече. Актуалната архитектура е HR като в Европа Рено ползва HR12, които е 1.2, в САЩ Нисан ползват HR15, 1.5. Иначе който иска голям и слаб двигател, когато Тойота пуснаха лиценза за хибридната си архитектура, за безплатно ползване, Рено на тази база направиха 1.6 e-tech, този двигател се предлага в Дъстър

  Коментиран от #61, #62

 • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 62 дфгъхуи

  10 0 Отговор

  До коментар #60 от "гост":

  Тойота е дала за безплатно ползване принципа за връзка мотор-генератор-ск. кутия... Със същият успех Самсунг може да покаже на Нокия как се правят флагмани- полза от "правилно е да се прави ето така" няма... Накратко- хибрида на Рено е УНИКАЛНО ГНУСЕН БУКЛОК...
  Тойота ползват вариатор + ел. мотор и всичко там се случва плавно... Рено ползват допотопен автомат (4-степенен DP0, модел ПРЕДИ 2000г.) + 2-скоростен ел. мотор- затова и в данните пишат авт. кутия 4+2"... Иди да тестваш който щеш хибрид на Рено- гарантирам ще се отвратиш колко нелогично работи туй нящу... За града е що-годе поносим в светофарен режим, но тръгни по Околомръсното и се почва- караш си кротко с 80км/ч и недоразумението решава да зареди батерийката си като сваля от 4-та на 3-та предавка (само 4 скорости има, нали помниш), оборотите се вдигат, мотора почва да квичи на умряло... И това за около 20-на секунди... След няколко минути- пак рев за 20-на секунди... Бонус- при скорости над 100км/ч моторът почва да гони 3500об/м и познай колко е "тихо" в тая кола...

  Коментиран от #67

 • 63 Луд

  3 5 Отговор
  Имам два Състава...2020 година закупени.
  Никакви проблеми.
  Колата е дърво.
  Но евтина и надеждна.
  Цената тогава беше друга....те и заплатите тогава бяха други.
  А за 40-50 Хил. Ако някой ми посочи СУВ веднага бих ги купил.
  Китайците са скъпи и за сега съмнителни от към качество и сервиране.
 • 64 мънев

  5 3 Отговор
  бюджетен автомобил ли е ДА, благодаря тогава всичко бюджетно е силно ограничено и пестеливо направено..Предпочитам за същите пари да си взема 3-4 годишен изтински и надежден джип, това е само за пробити и стиснати хора
 • 65 йоско

  5 1 Отговор

  До коментар #14 от "Калоян":

  като нямаш пари ще караш такива дървени,,хубавото си има цена
 • 66 фифито

  4 2 Отговор

  До коментар #17 от "ХА ХА":

  в пъти хюндай и киа са по-добри от копанарката
 • 67 гост

  3 1 Отговор

  До коментар #62 от "дфгъхуи":

  Щото пък сетъпа на Тойота е последен писък на модата, бил върна тестдрайв и на Аркана и C-HR и все едно си в една и съща кола, еднакво тромави, не как казваха Тойота-феновете “еластични” са батериите им са с еднакъв капацитет, моторите им са по цикъл Аткинсън-Милър, и общо взето дали ремъчна кутия или конвенционална в се тая с такъв двигател
 • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 69 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 70 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 71 Разбирам да

  6 3 Отговор

  До коментар #54 от "Фенка":

  напишеш вместо уникална - много изгодна, страхотна сделка, топ за парите си - нещо от този род, ако наистина караш Дъстър от 2018 и то по 140км дневно. Мисля, че ще звучи адекватно. Но да ползваш уникална за Дъстъра - някак е странно. Все пак доста други ги карат, доста други са се возели в тях за немалко време. Според мен, ако някой се нужда от кола с по-висок просвет, наистина няма претенции за изработка и екстри, търси по-ниска цена за покупка, поддръжка и евентуално надеждност, по никакъв начин не търси динамичен автомобил, а просто да го откара от А до Б - много вероятно точно този Дъстър да е неговата кола. За мен лично за чисто нов автомобил около 40-50 хиляди лева с тези двигатели, без 4х4 - това е твърде компромисно. Нито осигурява комфорт на магистрала, нито може да се ползва редовно и за лек офроуд, освен да паркираш при високи бордюри, изглежда като да има много качества, а накрая нямаш нищо реално.

  Коментиран от #74

 • 72 Хахохи

  2 4 Отговор

  До коментар #56 от "едрфтгъхуи":

  Спад на продажбите в европа няма. За 2023 дачия.е на 2 место след Тесла. През първите 4 месеца е на 1 място. Пълни глупости, да това е един от най-евтините Мпс на пазара, но това е истината за еврогейссия съюз. Иначе Донг хенг ево 5 е 56 000лв., 1.5 198к.с
 • 73 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 74 Хохоха

  3 2 Отговор

  До коментар #71 от "Разбирам да":

  Между 40 и 50 000лв. разликата е огромна. Аз реших, че 40 е границата за нов автомобил. Е и какво можеш да си купиш за 4 членно семейство, с багажник над 460л, нормално седящи 5 човека. Най-близко, но и като по-добро качество е Нисан Кашкай от 56к и Кия Спортидж/ Хюндай Тусон.
 • 75 мнение

  6 4 Отговор
  Няма място за спорове - хибрид 4х4 автоматик за 50-на К си е супер оферта. Не случайно Дачия е номер 2 по продажби в Европа след Тесла, която ев съвсем друг сегмент от пазара.

  Коментиран от #76, #77

 • 76 Дебилчето на мама

  3 2 Отговор

  До коментар #75 от "мнение":

  Ко каза ко?
 • 77 Не четеш внимателно

  6 0 Отговор

  До коментар #75 от "мнение":

  Хибридът е автомат, но е само на предно. 4х4 има само във версията 1.2 tce и то само с ръчна скоростна кутия.
 • 78 Скромно мнение

  4 3 Отговор
  Колата изглежда добре, но двигателната гама според мен не става. Интересното тук е, че най-слабия мотор е най-доброто предложение. 1.2 тце е с директно впръскване, т. е не става. Хибрид от Рено аз лично не бих си купил. Та остава 1.0 тце, който обаче вероятно е слабичък при 4 човека и пълен багажник. За 50к бих избрал Корола хибрид или Фиат Типо Крос 1.6 м-джет 130 кс 320 нм, в зависимост градско/извънградско е приоритет.

  Коментиран от #79

 • 79 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 80 Как позна?

  1 1 Отговор

  До коментар #79 от "дрфтгъхуи":

  Точно това задължително почистване на всмукателния колектор ми е проблема. Купиш ли си кола с директно впръскване тази операция ти е гарантирана. В зависимост от производителя процедурата може да е наложителна още на около 35-40к километра. Самата процедура също не е много евтина. Та технологията е проблемна по дизайн, което не е ОК.. Газ не искам да слагам по принцип... Едната кола ми е атмосферен бензин, където този проблем не седи. Другата ми е турбо дизел..

  Коментиран от #81

 • 81 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 82 Пак

  1 1 Отговор

  До коментар #81 от "дрфтгъхуи":

  Първо, не става въпрос дали е скъпо или не. Проблемът е, че купуваш технология с гарантиран проблем след Х броя километра. Второ, последно след 100-120 или 150к километра се явява проблема? Нещо не си много наясно със себе си. Влез във форумите на Пежо/Ситроен - има много отзиви от собственици, където проблема се появява преди 50к километра. Става въпрос за 1.2 Puretech на PSA/Stellantis групата.

  Коментиран от #83, #84, #85

 • 83 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 84 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 85 дрфтгъхуи

  1 3 Отговор

  До коментар #82 от "Пак":

  И не- чистенето на колектор НЕ Е "проблем", а просто технологична особеност която подлежи на обслужване има-няма 2 пъти... Да, това е още една задача и още 1 ден в сервиза на 3-4-та година след покупката и толкова...
  Това, че вие сте мизернu безработнu цравyлu каращи дърти буклоцu на безброй километри е ВАШ ПРОБЛЕМ, а не на технологията...

  Коментиран от #86

 • 86 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 87 Този коментар е премахнат от модератор.