Last news in Fakti

30 Ноември, 2023 16:45 1 315 17

Бактерия в киселото мляко се бори със стрес и намалява риска от депресия

  • кисело мляко-
  • лактобацили-
  • психично здраве-
  • стрес-
  • депресия

Връзката между Lactobacillus и психичното здраве се дължи на влиянието на бактерията върху имунната системa

Бактерия в киселото мляко се бори със стрес и намалява риска от депресия - 1
Снимка: Shutterstock

Бактерия, която се намира в много ферментирали храни, както и в киселото мляко, може да помогне на организма да се бори със стрес и намалява риска от депресия и тревожност.

Упоменатата бактерия е Lactobacillus и нейните ефекти върху психичното здраве са разгледани в научно изследване, представено в сп. Brain, Behavior and Immunity, предава puls.bg. Lactibacillus се намира най-вече в млечни продукти като киселото мляко (в българското мляко вирее специален вариант на бактерията, наречен Lactobacillus bulgaricus) и ферментирали храни като туршия и кисело зеле. Плодове като банана също съдържат бактерията.

Връзката между Lactobacillus и психичното здраве се дължи на влиянието на бактерията върху имунната система. Бактерията поддържа нивата на интерферон гама – клетки, които регулират отговора на организма към стрес. Високите нива на интерферон гама помагат за предотвратяване на депресията. В научното изследване се заключва, че в някои случаи с помощта на бактерията състоянието може да отстрани изцяло.

Всички микроорганизми, които живеят в червата, съставят чревната микрофлора. Тази комбинация от бактерии, гъбички, вируси и други микроорганизми е обект на изследване, защото имат полезно действие за човешкия организъм. С тяхна помощ биха могли да се разработят лечения на заболявания.

Чревната микрофлора е съществено необходима за поддържане на здравето и функционирането на организма, тя има съществен принос за укрепването на имунната система. Микроорганизмите разграждат потенциално токсични хранителни съединения и синтезират важни витамини (Б и К) и аминокиселини. Поддържането на здравословна чревна микрофлора се определя най-вече от храненето – консумацията на разнообразна и богата на пробиотици храна е от най-високо значение. Някои болести могат да подействат отрицателно върху чревната микрофлора, премахвайки полезните микроогранизми в нея. Приемът на антибиотици също вреди на чревната микрофлора, защото те унищожават не само вредните микроорганизми, причиняващи дадена болест, ами и полезните, които имат принос за доброто здраве. Спекулира се, че в един човешки организъм се съдържат трилиони микроби и че за всеки човек наборът от микроорганизми е различен, защото се определя от ДНК, както и от много фактори в околната среда.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 лактобацилус

    7 2 Отговор
    сухумлякос украинус, НАЙ ПОЛЕЗНОТО ЗА ВАС
  • 2 То пък

    11 2 Отговор
    едно мляко - чиста химия , да не го близнеш !
  • 3 незнайко

    16 1 Отговор
    Всичко това е вярно стига КИСЕЛОТО МЛЯКО ДА Е ИСТИНСКО ! За жалост такова по магазините не се продава ! Стабилизаторите в продуктите убиват тези бактерии !

    Коментиран от #13

  • 4 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    6 2 Отговор
    Една година кофичка кисело мляко стоя в хладилника без да се подуе капачката! Как са излезли бактериите, за да избягат, не ми стана ясно!
  • 5 ХАХАХА

    10 2 Отговор
    Каква бактерия бе ,тя ептен е сдала багажа ог боклуците, от които се произвежда, " кисело " мляко !
  • 6 Наблюдател

    3 8 Отговор
    По психичното състояние на копейки и хомосъветикус съдя, че не са кусвали истинско кисело мляко.
    Това е в реда на нещата, като се има в предвид, че чакат винаги наготово и си купуват винаги най евтиното.

    Коментиран от #7

  • 7 ХАХАХА

    6 2 Отговор

    До коментар #6 от "Наблюдател":

    Явно тебе трябва да те наблюдават ,защото мозъчето ти е изсъхнало от фашистколибералногейската пропаганда. Та да ти светна лампата точно хомосъветикус кусаха истинско кисело мляко за разлика от израснали грешки на природата като тебе през последните 34 години Аре у лево.

    Коментиран от #15

  • 8 факти

    10 1 Отговор
    Едно време в киселото мляко имаше 1 милион живи бактерии в 1 грам мляко и то единствено лактобацилус. Дойдоха модерните технологии и под предлог чистота на производството западните инвеститори предложиха кисело мляко (по-скоро млечно кремче) с 5 (пет) живи бактерии в 1 грам. Отначало хората не бяха свикнали и го усещаха, че е менте. Сега, ако предложиш домашно кисело мляко на всеки под 30 години ще се мръщи, ще му мирише, ще му киселее и ще иска да го подслади.

    Най-важното никъде на опаковките не пише съотношението между лактобацилус и термофилус. Преди десет години имаше статия, че от 1 към 2 е вече 1 към 10. Днес може да е и 1 към 20.

    Нямаше пробиотици по аптеките. Във всички вредни производстава се полагаха по няколко кофички кисело мляко на човек на ден.

    Вместо да купувате скъпи пробиотици и безполезни млечни кремчета си заквасвайте сами мляко. Елементарно е.

    Коментиран от #12

  • 9 Постна реклама

    4 1 Отговор
    Тази бактерия ние я получавахме от туршиите, а от киселото мляко нашата си, Лактобацилос булгарикус, но понеже западът я няма, ми пробутвате данонщини!
  • 10 Логика за праволинейни трактористи

    2 0 Отговор
    "Бактерия в киселото мляко се бори със стрес и намалява риска от депресия!" Ти да видиш , ето защо киселото мляко на рафта в магазина не е стресирано и депресирано...
  • 11 ,?????

    3 0 Отговор
    Каква бактерия ?Я прочетете и пишете кое кисело мляко е с тази бактерия Всичкото е фалшиво
  • 12 Трътката

    2 1 Отговор

    До коментар #8 от "факти":

    Аз от години си квася домашно мляко, а от миналата година правя и кефир. Намерих си кефирени гъбки по интернет, истински.
    Много е хубав и лесен за правене.
  • 13 Лост

    3 0 Отговор

    До коментар #3 от "незнайко":

    То не, че и прясното мляко е по различни. Интересно ми е да им чуя обяснение за това как един литър прясно мляко е по скъпо от 1литър кисело.
  • 14 един от стадото

    1 1 Отговор
    от мен един много лесен трик. Слагате в хладилника различни кисели млека до изравняване на температурата им. Час два са достатъчни. После потапяте лъжица вертикално и я вадите под лек ъгъл, на една и съща дълбочина. Например до дръжката. При истинските, домашни и при някои купени остава почти остър връх леко подвит надолу. При фалшиви, с нишесте, Фносни, йогурти и др млякото се надига и спада, нещо като полусфера, Добива вид на крем
  • 15 ХИХИХИ

    0 2 Отговор

    До коментар #7 от "ХАХАХА":

    затова всяка вечер та храня с нагурални белтъчини
  • 16 Инфо

    0 0 Отговор
    Кисело мляко имаше някога, сега е някаква имитация.
  • 17 Анонимен

    0 0 Отговор
    Друго си фолк изпълнителка на вр очила нали са си наели охранителни фирми да не могат да ги пипат то има и синоним в това.