Коледа е първият ден, в който на трапезата могат да се поднесат блажни ястия. След приготвените постни ястия за Бъдни вечер, коледната трапеза трябва да бъде богата на месо и деликатеси.
Безспорно свинските пържоли са една добра идея за част от коледното меню.
За празничната вечер може да се опече пуйка със зеле. На масата присъстват сарми, пържоли, баница, туршия. По-добрите кулинари могат да приготвят тиква, пълнена с месо, капама със свинско или телешко месо.
Едно от традиционните българския ястия на коледна трапеза е капамата. Тя съдържа кисело зеле, кайма, сарми с месо, наденица или луканка, кървавица, сланина.
Червеното вино е подходяща напитка за празника.
За десерт може да поднесете коледни сладки, меденки или торта.
Трапезата се украсява с елхови клонки, а стопанинът я прикадява за здраве и берекет през новата година.
Коледната трапеза не се вдига цял ден, сяда се направо на вечеря. Коледните празници продължават 3 дни, до 27 декември – Стефанов ден.
Източник: dariknews.bg