Last news in Fakti

25 Декември, 2023 08:39 1 945 5

Коледната трапеза - какви ястия да поднесем?

  • коледа-
  • коледна трапеза-
  • ястия

Свинските пържоли са една добра идея за част от коледното меню

Коледната трапеза - какви ястия да поднесем? - 1
Снимкa: Shutterstock

Коледа е първият ден, в който на трапезата могат да се поднесат блажни ястия. След приготвените постни ястия за Бъдни вечер, коледната трапеза трябва да бъде богата на месо и деликатеси.

Безспорно свинските пържоли са една добра идея за част от коледното меню.

За празничната вечер може да се опече пуйка със зеле. На масата присъстват сарми, пържоли, баница, туршия. По-добрите кулинари могат да приготвят тиква, пълнена с месо, капама със свинско или телешко месо.

Едно от традиционните българския ястия на коледна трапеза е капамата. Тя съдържа кисело зеле, кайма, сарми с месо, наденица или луканка, кървавица, сланина.

За празничната трапеза се приготвя погача, която може да бъде украсена с мотиви от рождението на Христос или пък с фолклорни мотиви – листа, венци, клони, птичета и др.

Червеното вино е подходяща напитка за празника.

За десерт може да поднесете коледни сладки, меденки или торта.
Трапезата се украсява с елхови клонки, а стопанинът я прикадява за здраве и берекет през новата година.

Коледната трапеза не се вдига цял ден, сяда се направо на вечеря. Коледните празници продължават 3 дни, до 27 декември – Стефанов ден.

Източник: dariknews.bg


Поставете оценка:
Оценка 3 от 4 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 инж технолог по хранене

    4 3 Отговор
    Нашенски ястия трябва да поднесем,а не чужбински. Ястия приготвени от български,хранителни продукти. Желая ви здраве,обич,любов и весели празници!
  • 2 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    1 1 Отговор
    Патица по пекински ми е любима рецепта.

    Коментиран от #4

  • 3 РЕАЛИСТ

    1 0 Отговор
    Браво. От свинското по подходящо няма. Пуйката це суха. Питаха по радиото, някой знае ли как се приготвя пуйка, за да не е суха, но дори професионални готвачи нямаха смислен отговор. Първи в Англия Хенри 8-ми , оня с 6-те жени сложил пуйка на коледната трапеза. После Чарлз Дикенс доразвил идеята. Кралица Виктория заменила прасето с пуйка и така до днес се мъчим със сухо пуешко.
  • 4 Разкрит

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Много екстри искаш. Малко ли такива ти плащаме? Искаш да наемем ловец да отстреля патица за тебе ли? Не е ли по-добре да отстреля един търтей дето откак се е родил, на данъчната с-ма лежи?
  • 5 Човек

    0 0 Отговор
    Хора разберете , че с религията се манипулират масите . Няма Христос няма такъв субект . Трябва да вярвате в нещо , за да могат да ви манипулират тези мръсни попове .