Отидете към основна версия

910 3

Големите изненади в тазгодишните номинации за "Оскар"

  • номинации-
  • наградите оскар-
  • изненади-
  • барби-
  • марго роби-
  • грета гъруиг

Грета Гъруиг и Марго Роби - двете жени, които стоят зад успеха на касоразбивача "Барби", няма да се съревновават за "Оскар"

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Грета Гъруиг и Марго Роби - двете жени, които стоят зад успеха на оцветения в розово касоразбивач "Барби", няма да се съревновават за "Оскар" съответно за режисура и главна роля. Същевременно известната авторка на песни Даян Уорън ще го направи за 15-и път. По традиция номинациите за наградите на американската Академия за кинематографично изкуство и наука поднасят своите изненади и тази година не направи изключение.

След обявяването на номинациите за 96-ите награди "Оскар" мнозина се запитаха дали летният касоразбивач "Барби" се е режисирал сам, след като Гъруиг остана извън режисьорската надпревара. Някои дори определиха случилото се като "шокиращо", защото масово се смяташе, че създавайки толкова успешен филм, при това най-касовият за 2023 г., тя е сигурен претендент за приза за най-добър режисьор.

С номинация се размина и другата жена, допринесла за успеха на "Барби" - изпълнителката на главната роля Марго Роби.

Връщайки се към касовите продукции, вторият най-печеливш филм на миналата година - "Супер Марио Bros.: Филмът", също беше напълно изключен от номинациите, включително в категорията за анимация, в която неочаквано попадна "Мечтите на робота".

Номинациите за наградите "Оскар" няма да са същите, ако сред претендентите не е Даян Уорън. Известната авторка на песни получи 15-ата си номинация, този път за The Fire Inside от филма "Flamin' Hot". Въпреки че вече е носителка на почетен "Оскар", Уорън все още не е печелила състезателна статуетка. Тази година обаче едва ли ще е нейната, имайки предвид сериозната конкуренция на два хита от "Барби" - I'm Just Ken и What Was I Made For.

Правилата на "Оскар"-ите гласят, че само две оригинални песни от един филм могат да бъдат номинирани, в резултат на което в ролята на "нещастното изключение" се озова Дуа Липа с Dance the Night Away от "Барби".

What Was I Made For е плод на успешното сътрудничество между певицата Били Айлиш и брат ѝ Финиъс О'Конъл. Песента от филма "Барби" вече им донесе награда "Златен глобус". Били и Финиъс отново са в съревнованието за "Оскар" две година след като спечелиха отличието в същата категория за тематичната песен от филма за Джеймс Бонд "Смъртта може да почака".

Починалият през август Роби Робъртсън стана първият индианец с номинация в категорията за оригинална музика за "Убийците на цветната луна".

С 13-те номинации за "Опенхаймер", гласуващите за "Оскар" дават заявка, че са готови за нещо, което не са правили от доста време - да връчат най-голямата награда на високобюджетен касоразбивач. През последните години американската киноакадемия предпочита да награждава по-скромни филми във водещата категория като "CODA: Дете на глухи родители", "Земя на номади" и миналогодишния победител "Всичко навсякъде наведнъж". "Арго" на Бен Афлек от 2012 г. е последният победител в категорията за най-добър филм, преминал границата от 100 милиона долара в домашния бокс-офис.

"Опенхаймер" събра 326,8 милиона долара в САЩ и Канада и близо 1 милиард долара в световен мащаб. Дали филмът на Кристофър Нолан ще триумфира на наградите "Оскар", ще стане известно на 10 март, пише БТА.

Поставете оценка:
Оценка 5 от 3 гласа.

Свързани новини