Отидете към основна версия

3 160 10

Всички допускаме грешка с пастата, която я прави вредна

  • паста-
  • въглехидрати-
  • тесто-
  • нишесте-
  • макарони-
  • приготвяне-
  • консумация-
  • калории

Диетолог съветва как правилно да приготвим и да ядем паста, без да вредим на фигурата

Снимка: Shutterstock

Въглехидратите безпричинно имат наистина лоша слава - особено пастата - и обикновено са едно от първите неща, които хората изключват от диетата си, когато се опитват да отслабнат.

Водещ американски диетолог обаче разкри, че вкусната паста всъщност не е вредна за нас, а начинът, по който я консумираме. Диетологът от StudyFinds Шийла Кадоган твърди, че препоръчителната големина на порцията е приблизително 60 г. несварена паста на човек, което се равнява на приблизително 1 чаша сварена паста.

Една такава порция съдържа около 200 калории, 40 грама въглехидрати, 6 грама протеини и от 1 до 2 грама фибри. Тъй като макаронените изделия са съставени предимно от въглехидрати, хората са склонни да гледат на тях като на "празни калории", пише Кадоган, но всъщност въглехидратите са "предпочитан източник на енергия" за човешкото тяло.

Тъй като обаче хората обикновено избират да ядат тестени изделия като основно ястие, а не като гарнитура, те вероятно изяждат повече от препоръчителния размер на порцията.

"На практика всяка храна, която се консумира в излишък или като част от цялостно небалансирано хранене, може да стане нездравословна доста бързо," каза тя. "Става въпрос за балансиране на порцията."

Можете да опитате да използвате пълнозърнести макаронени изделия, които съдържат повече фибри и протеини - две неща, които ви държат сити и ограничават вероятността от преяждане. Разбира се, има и други подробности при яденето на паста. Добавянето на сосове, масла, кремове, меса и/или сирена може да увеличи калориите и в крайна сметка да доведе до това, че ястието да няма полезни хранителни вещества.

С оглед на това, че експертите препоръчват чиниите да съдържат разнообразни цветове, Кадоган предлага да добавите към пастата сос със зеленчуци като добър източник на фибри и протеини. Можете също така да ядете паста като гарнитура, а не като основно ястие, или да изберете алтернативи на традиционната паста, като паста от нахут, протеинова паста, паста с едамаме или паста от черен боб.

Според NHS тестените и нишестените храни – като картофи, хляб, ориз, макаронени изделия и зърнени храни – трябва да съставляват малко над една трета от храната, която консумирате. "Нишестените храни са добър източник на енергия и основен източник на редица хранителни вещества в нашата диета. Освен нишесте, те съдържат фибри, калций, желязо и витамини от група В," посочва уебсайтът на здравната институция.

Той също така съветва хората да ядат пълнозърнести макаронени изделия като по-здравословна алтернатива на обикновените макаронени изделия, тъй като те съдържат повече фибри: "Ние храносмиламе пълнозърнестите храни по-бавно от рафинираните зърнени храни, така че те могат да ни помогнат да се чувстваме сити за по-дълго време."

Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 4 гласа.

Свързани новини