Отидете към основна версия

2 181 16

Откриха какво обединява всички хора със сини очи на Земята

  • сини очи-
  • синеоки-
  • ген-
  • генна мутация-
  • гени

Учени откриха ген, който присъства в ДНК-то на всички синеоки хора

Снимка: Shutterstock

Ново проучване посочва, че всеки човек със сини очи на Земята е потомък на един-единствен човек. Науката за гените ни казва, че сините очи са рецесивен ген, което означава, че и двамата родители трябва да предадат гена на сините очи, за да може детето им да има сини очи, пише ladbible.com.

Healthline изчислява, че между 8 и 10 процента от населението на света има сини очи. И сега рядкостта на този феномен придобива смисъл, тъй като учените разкриват, че генетичната мутация произхожда от един-единствен човек, живял преди 6 000 до 10 000 години.

Изследователите се опитват да открият какво е причинило тази промяна, като в продължение на много години изучават гена OCA2, който определя нивото на кафявия пигмент в човешкото око. Оказва се обаче, че генетичната мутация, която води до появата на сини очи, е от съвсем различен ген, наречен HERC2, който напълно изключва OCA2 - и "разрежда" кафявото в синьо.

Как стигат до заключението, че всички синеоки хора имат един общ прародител?

Защото всеки човек със сини очи има същата мутация.

Въпреки че все още има много изследвания, които трябва да бъдат направени, се смята, че мутацията може да се е разпространила при миграцията на хората от Африка към Европа, което донякъде обяснява защо хората от европейски произход имат сини очи. Откритието всъщност е направено още през 2008 г., когато изследователски екип от Университета в Копенхаген първоначално проследява мутацията.

Проучването разглежда и вариациите в други по-рядко срещани цветове на очите, като например зеления, което допълнително доказва идеята за един човек, който е създал гена на сините очи, пише glasnews.bg.

Авторът на изследването, професор Ханс Айберг от Катедрата по клетъчна и молекулярна медицина, заяви пред Science Daily:

"Хората със зелени очи могат да бъдат обяснени с факта, че те имат намалено количество меланин в ириса, което е много различно от това на хората със сини очи. От това можем да заключим, че всички хора със сини очи са свързани с един и същ прародител. Всички те са наследили един и същ ключ на точно едно и също място в своята ДНК".

Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 7 гласа.

Свързани новини