Отидете към основна версия

5 488 10

Какво се прави и какво не на Черешова задушница?

  • черешова задушница-
  • задушница-
  • празник-
  • почит-
  • почина-
  • починали-
  • покойници

Какво повеляват традициите, обичаите и вярванията на празника Черешова задушница

Снимки: БГНЕС

Черешова задушница е един от най-важните и почитани празници в българския православен календар. Той е ден, посветен на почит към покойниците и се отбелязва в съботата преди Петдесетница, която е седем седмици след Великден. Празникът е известен още като „Петдесетнишка задушница“ и се свързва с раздаването на череши, които са първите зрели плодове през сезона.

В следващите редове ще разгледаме историята, произхода, традициите и обичаите на Черешова задушница.

Как започва да се отбелязва Черешова задушница?

Произходът на Черешова задушница се свързва с древни християнски традиции, които включват почит към покойниците и молитви за техните души. Задушницата е ден, в който живите се молят за починалите, като вярват, че техните молитви и добри дела ще помогнат на душите на покойниците да намерят покой и прошка.

Името „Черешова задушница“ идва от раздаването на череши – плод, който зрее по това време на годината. Тази практика има своите корени в древни обичаи, свързани с поднасянето на първите плодове на мъртвите.

Традиции и Вярвания

Подготовка и Почитане на Гробовете

Една от основните традиции на Черешова задушница е посещението на гробовете на починалите близки. Хората почистват гробовете, украсяват ги с цветя и палят свещи. Това е време за размисъл и молитва, като всеки изразява своята почит и уважение към починалите.

Раздаване на Череши

Раздаването на череши е характерен обичай за този празник. Хората носят череши на гробищата и ги раздават на роднини, приятели и непознати, като израз на милосърдие и спомен за покойниците. Вярва се, че раздаването на храна и плодове помага за покоя на душите на починалите.

Панихиди и Молитви

В църквите се отслужват панихиди – специални служби в памет на мъртвите. Свещениците четат молитви за упокой на душите на починалите, а вярващите се молят за тяхната прошка и вечен покой. Панихидите са важна част от задушницата, тъй като те символизират връзката между живите и мъртвите чрез молитвата.

Благотворителност

На Черешова задушница е обичайно да се правят дарения за църквата и бедните. Хората даряват храна, дрехи и пари, като вярват, че тези добри дела ще донесат благословия и покой на душите на починалите.

Обичаи

Вино и Хляб

Освен черешите, на гробовете често се носят и други храни като хляб и вино. Те се оставят на гробовете или се раздават на присъстващите. Виното символизира кръвта на Христос, а хлябът – неговото тяло, и по този начин се подчертава духовното значение на задушницата.

Обреди в Домашни Условия

Много хора извършват обреди и в домашни условия. Те палят свещи и кандила пред иконите, молят се за душите на своите починали близки и поднасят храна на специално приготвени трапези.

Какво не се прави на Черешова задушница?

Важно е да знаем, че на Черешова задушница има определени действия, които са забранени и на които не се гледа с добро око.

На гроба не се яде

Едно от тях е, че на самия гроб на покойника не се яде храна от подавките, както и не се пие от водата или червеното вино.

Черешите се носят първо на починалите

Освен това, според някои не се ядат череши, преди да бъдат занесени на починалите.

Не работете на задушница

Работата също така не е допустима на Черешова задушница, освен ако не е крайно наложително – например, не може да се отклонят от служебните им задължения пожарникари, полицаи, екипи на „Бърза помощ“ и т. н.

Смирението е приоритет

Черешова задушница е ден, който трябва да бъде отдаден посветен на духовни занимания, размисли, общувания и спокойни, мирни разговори на възвишени теми - нещо типично за всеки религиозен празник, чиято цел е да ни смири.

Черешова задушница е важен празник в българската култура и православна традиция. Той е ден на почит към починалите, изпълнен с обичаи и ритуали, които съхраняват паметта за мъртвите и укрепват връзката между поколенията. Традициите на този празник напомнят за важността на милосърдието, молитвата и спомена, които ни свързват с нашите предшественици и помагат да поддържаме духовното си наследство.

Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 17 гласа.

Свързани новини