Last news in Fakti

20 Юни, 2024 12:57 5 410 10

Какво се прави и какво не на Черешова задушница?

  • черешова задушница-
  • задушница-
  • празник-
  • почит-
  • почина-
  • починали-
  • покойници

Какво повеляват традициите, обичаите и вярванията на празника Черешова задушница

Какво се прави и какво не на Черешова задушница? - 1
Снимки: БГНЕС

Черешова задушница е един от най-важните и почитани празници в българския православен календар. Той е ден, посветен на почит към покойниците и се отбелязва в съботата преди Петдесетница, която е седем седмици след Великден. Празникът е известен още като „Петдесетнишка задушница“ и се свързва с раздаването на череши, които са първите зрели плодове през сезона.

В следващите редове ще разгледаме историята, произхода, традициите и обичаите на Черешова задушница.

Как започва да се отбелязва Черешова задушница?

Произходът на Черешова задушница се свързва с древни християнски традиции, които включват почит към покойниците и молитви за техните души. Задушницата е ден, в който живите се молят за починалите, като вярват, че техните молитви и добри дела ще помогнат на душите на покойниците да намерят покой и прошка.

Името „Черешова задушница“ идва от раздаването на череши – плод, който зрее по това време на годината. Тази практика има своите корени в древни обичаи, свързани с поднасянето на първите плодове на мъртвите.

Традиции и Вярвания

  • Подготовка и Почитане на Гробовете

Една от основните традиции на Черешова задушница е посещението на гробовете на починалите близки. Хората почистват гробовете, украсяват ги с цветя и палят свещи. Това е време за размисъл и молитва, като всеки изразява своята почит и уважение към починалите.

  • Раздаване на Череши

Раздаването на череши е характерен обичай за този празник. Хората носят череши на гробищата и ги раздават на роднини, приятели и непознати, като израз на милосърдие и спомен за покойниците. Вярва се, че раздаването на храна и плодове помага за покоя на душите на починалите.

Какво се прави и какво не на Черешова задушница?

  • Панихиди и Молитви

В църквите се отслужват панихиди – специални служби в памет на мъртвите. Свещениците четат молитви за упокой на душите на починалите, а вярващите се молят за тяхната прошка и вечен покой. Панихидите са важна част от задушницата, тъй като те символизират връзката между живите и мъртвите чрез молитвата.

  • Благотворителност

На Черешова задушница е обичайно да се правят дарения за църквата и бедните. Хората даряват храна, дрехи и пари, като вярват, че тези добри дела ще донесат благословия и покой на душите на починалите.

Обичаи

  • Вино и Хляб

Освен черешите, на гробовете често се носят и други храни като хляб и вино. Те се оставят на гробовете или се раздават на присъстващите. Виното символизира кръвта на Христос, а хлябът – неговото тяло, и по този начин се подчертава духовното значение на задушницата.

  • Обреди в Домашни Условия

Много хора извършват обреди и в домашни условия. Те палят свещи и кандила пред иконите, молят се за душите на своите починали близки и поднасят храна на специално приготвени трапези.

Какво не се прави на Черешова задушница?

Важно е да знаем, че на Черешова задушница има определени действия, които са забранени и на които не се гледа с добро око.

  • На гроба не се яде

Едно от тях е, че на самия гроб на покойника не се яде храна от подавките, както и не се пие от водата или червеното вино.

  • Черешите се носят първо на починалите

Освен това, според някои не се ядат череши, преди да бъдат занесени на починалите.

Какво се прави и какво не на Черешова задушница?

  • Не работете на задушница

Работата също така не е допустима на Черешова задушница, освен ако не е крайно наложително – например, не може да се отклонят от служебните им задължения пожарникари, полицаи, екипи на „Бърза помощ“ и т. н.

  • Смирението е приоритет

Черешова задушница е ден, който трябва да бъде отдаден посветен на духовни занимания, размисли, общувания и спокойни, мирни разговори на възвишени теми - нещо типично за всеки религиозен празник, чиято цел е да ни смири.

Черешова задушница е важен празник в българската култура и православна традиция. Той е ден на почит към починалите, изпълнен с обичаи и ритуали, които съхраняват паметта за мъртвите и укрепват връзката между поколенията. Традициите на този празник напомнят за важността на милосърдието, молитвата и спомена, които ни свързват с нашите предшественици и помагат да поддържаме духовното си наследство.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сила

    12 11 Отговор
    Как какво, има си народна поговорка...... ПРЕЯДОХ КАТО ПОПСКО ЧЕДО НА ЗАДУШНИЦА.... престанете да угоявате поповете, гробарите и секви други паразити..... Мъртвите ви близки нямат НИКАКВА НУЖДА ОТ ТОВА.... стига им да си спомняте за тях, ако не всеки ден, поне от време на време...!!!
  • 2 Измама е сичко измамаа

    5 12 Отговор
    Еж пиии хе6и дорде сиржив после нема
  • 3 Терезията

    1 5 Отговор
    А прайдове?
  • 4 дом

    7 2 Отговор
    А приема ли се коалиция ДПС-ИТН-ГЕРБ? Тя от бог ли е?
  • 5 Некой си

    12 2 Отговор
    Фатки са пропуснали да сложат на първо място пиираааа ския прайд.
    Ама ей ся от централата на простокиро ще ги скастрят.
  • 6 да ходим на гробища

    0 5 Отговор
    кмета пратил да пооправят гробищата на орландовци , бакърената и на бояна . гробарския бизнес е секретен . а погребения има всеки ден . Служби . парад срещу прайда незнам да има . овдовела украинка или българка какво да се парадва с прайда . Логика . няма пари за инфраструктура . в украйна свети всичко , шадравани , фонтани , ливаддки , зеленина . Това е .
  • 7 Мъдрият

    5 1 Отговор
    На гробището може да се отиде и в друга събота - това е второстепенно!

    Най-важното на всяка Задушница е да се отиде на Богослуженията в православния храм, да се участва в тях и да се запишат имената на починалите сродници(само ако са КРЪСТЕНИ православни християни!) за споменаване на панихидата!

    Значи, обяснявам за невъцърковените православни християни:

    Отивате около 8:30-8:45 сутринта в православен храм, записвате на специална бланка (която ще ви покажат жените, които продават свещите) имената на своите починали близки, сродници, приятели - но само ако са КРЪСТЕНИ ПРАВОСЛАВНИ ХРИСТИЯНИ!
    След това си купувате свещи, оставяте си една по-голяма за панихидата, останалите ги запалвате на определените за това места.
    Оставяте на масата, където ще се освети храната това, което сте донесли.
    После си намирате подходящо място в храма и участвате молитвено в Светата Литургия.
    След това започва Панихидата - специално Богослужение за упокой на душите на починалите.
    Може да държите по време на Богослужението запалена свещ, но сложете картонче, за да не капе на пода в храма! (има такива картончета за тази цел)
    След края на Богослужението може да раздадете част от храната на свещениците, на присъстващите хора, те също ще ви раздадат, и естествено и на бедните хора, които чакат около храма. А като се върнете в къщи - и на свои съседи.

    И едва след това може да отидете и на гробището, ако не е станало много късно и топло!
    Ако не - ще отидете на гробището
  • 8 Мъдрият

    5 1 Отговор
    Ако не - ще отидете на гробището в някоя от следващите съботи.
    Ако някой толкова иска - може да отиде на гробището рано сутринта, и после да отиде в храма, но най-важното е да се отиде в храма!
  • 9 При шест лева килото

    1 0 Отговор
    се прави сливова задушница
  • 10 Идън

    10 0 Отговор
    Задушниците не са празник! Почитат се мъртвите и затова в този ден свещите се палят и се оставят в специални свещници за мъртвите или на гроба.Камбаните бият по различен начин- траурно по един удар- не по три както на празник. Когато се отива на гробищата се обличат тъмни и подходящи дрехи.Носи се варено жито с канела - захар- настъргана лимонова кора .Носи се вода - вино - хляб и свещи.Това е достатъчно.Може да се отреже пластмасово шише и да се направи вазичка- в която да сложите донесените цветя. Там не се казва,, добър ден или здравей,,-казва се-,, Бог да прости,,.