Отидете към основна версия

534 1

Как да разберем кога бебето е готово да спи само?

  • бебе-
  • дете-
  • заспиване-
  • сън-
  • самостоятелно-
  • родители

Експерт по детския сън посочва признаците, които показват, че детето е готово да спи самостоятелно

Снимка: Shutterstock

Консултантът по съня Елена Мурадова, основател на Центъра за детски сън и онлайн училище BabySleep и създател на Международния център за обучение на консултанти по сън BabySleepConsult, говори за това как да разберем кога детето е готово да спи само и отделено от родителите.

Родителска готовност

Не само детето, но и родителите трябва да бъдат подготвени да заспи самостоятелно. Често те просто не вярват, че детето ще може да заспи само, или им е по-удобно да спят заедно. Мотивацията е необходима, защото в рамките на около 2-4 седмици трябва да въведете нови навици за здравословен сън и да направите това приоритет. Това изисква ресурси: време, сила, спокойствие. Важно е за този период да не са планирани почивки, пътувания, пристигания на гости или вълнуващи събития. Във всеки случай всичко ще се получи. Много по-лесно е, отколкото да живееш без сън, казва експертът.

Възрастта на детето

Новородените обикновено се нуждаят от помощ, за да заспят. Някои се нуждаят от повече, други от по-малко - зависи от индивидуалните особености, темперамент, чувствителност на бебето. Още през първите месеци можете да направите първите стъпки към самостоятелно заспиване, да установите лесно и бързо заспиване без сълзи и с течение на времето да стигнете до самостоятелно заспиване по метода на постепенните промени.

Време за сън

Преди да научите детето си нов начин да заспи, трябва да се научите как да го приспите без съпротива, да влезете в „прозореца за сън“. Това е времето, когато тялото вече е уморено и готово за почивка, но все още няма вълнение и капризи от преумора, които пречат на заспиването. Ако уморено, капризно дете бъде лишено от обичайния начин да се отпусне и да заспи, може да има силен протест и е малко вероятно да се постигне желаният резултат.

Средства за релаксация

За да заспи детето по-лесно, имате нужда от спокойно, отпуснато състояние. „Мост към съня“ и „рутина преди лягане“ ще помогнат на вашето дете. Мостът към съня е преходът от активни, емоционални игри към спокойни дейности. Помага за забавяне, успокояване и показване на признаци на умора, които лесно се пропускат, ако детето е запалено по нещо.

Рутината преди лягане е набор от обичайни действия в определена последователност преди всеки сън. Детето свиква, че когато ритуалът започне, ще последва заспиване и вече не очаква нищо друго. Тези действия трябва да успокояват детето, а не да го вълнуват.

Друга важна функция на рутината е да насити детето с контакт и внимание, за да може по-лесно да се справи с раздялата. В края на краищата, когато детето затвори очи и заспи, то престава да ви чувства наблизо. Важно е да се съсредоточите върху детето, да оставите телефона и да се насладите на общуването с него.

Спокоен период

Самостоятелното заспиване трябва да се отложи, ако детето се чувства зле, има възрастова криза в развитието, никнене на зъбки, заболяване, период на адаптация в детската градина или в семейството се случват емоционални или стресови събития. Спокойното, отпуснато състояние е ключът към лесното заспиване, особено ако трябва да промените навиците си преди лягане.

„Да заспива само не означава, че родителите прекарват по-малко време с детето или не участват в процеса на приспиване на детето. Това означава, че цялата помощ, контакт, цялата релаксация се случват, преди детето да трябва да си легне и да заспи само. Това време минава в удоволствието от приятното общуване между родителите и детето. И тогава детето лесно заспива, спи спокойно и се събужда в добро настроение.

След 4 месеца обичайната причина за чести събуждания през нощта е, че детето не знае как да заспи самостоятелно и с всяко събуждане, няколко пъти всяка нощ, трябва да възстановява обичайните условия на заспиване отново, и отново . Например, хранене, люлеене, залъгалка. Ако вече са изградени стабилни навици за заспиване, детето може да заспи само с активната помощ на възрастните и това не е възможно да се промени, можете да потърсите професионална помощ от консултант по съня“, заключава специалистът.

Поставете оценка:
Оценка 3 от 1 гласа.

Свързани новини