Last news in Fakti

22 Декември, 2020 04:25 3 941 15

22 декември 1849 г. Отменена е екзекуцията на Достоевски

  • достоевски-
  • писател-
  • русия-
  • екзекуция

През 1854 г. Достоевски вече е свободен и пратен да служи като редник в Седми сибирски батальон

22 декември 1849 г. Отменена е екзекуцията на Достоевски - 1
Снимка: Архив

На 22 декември 1849 г. в последния момент е отменена екзекуцията на руския писател Фьодор Достоевски. До този момент той е прекарал осем месеца като следствен в Петропавловската крепост по обвинение за действия срещу държавата.

Екзекуцията е насрочена за 22 декември на Семьоновския площад. Според резолюция на император Николай I той е осъден като „държавен престъпник”. В последния момент обаче екзекуцията е заменена с -годишна каторга и заточение в Сибир, лишаване от всякакви права и разжалване в най-нисък военен чин-редник.

Самият Достоевски пише в писмо до брат си: „Там ни прочетоха смъртна присъда на всички, дадоха ни кръста да го целунем, прекършиха шпагите над главите ни и ни докараха с предсмъртната бяла риза. После изправиха трима до стълба за изпълнение на присъдата. Бях шести поред, извикаха ни по трима, следователно трябваше да съм във втората тройка и ми оставаше да живея не повече от минута... Накрая барабаните удариха отбой, върнаха обратно вързаните за стълбовете и ни прочетоха, че Негово Императорско Величество ни дарява живота. После се прочетоха истинските присъди”.

През 1854 г. Достоевски вече е свободен и пратен да служи като редник в Седми сибирски батальон. Три години по-късно получава право да публикува отново. Чак през 1875 г. от него е снет и полицейският надзор.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Рашата си е била кочина

    14 33 Отговор
    И кочина са остава и за в бъдеще ако саш не ги превземат с неподозирани методи
  • 2 заточение само

    19 10 Отговор
    "Екзекуцията" е инсценирана.Никой не е смятал да го убива.
  • 3 Защо

    9 6 Отговор
    В 04:40 се чува мучене от обора ?
  • 4 РЕАЛИСТ

    14 3 Отговор
    Онуй/ така Елена Гунчева нарича съществото от Банкя/ се опита 3 пъти да цитира Достоевски. Веднъж в джипката, веднъж при Миролюба Бенатова и веднъж при Бареков. Бареков каза" Доживях политик да цитира Достоевски" Само че се намериха хора да проверят , че глупостите на Бойко не са от "Братя Карамазови" , а са руски виц.

    Коментиран от #5

  • 5 Комунивирис

    8 4 Отговор

    До коментар #4 от "РЕАЛИСТ":

    Боже,Боже,колко простотия има на този свят(Йордан Йовков)
  • 6 Софиянец

    9 8 Отговор
    Де що има читаво всичко са избили ватниците. А за Гунчева така говорят от селата до София - ОН, ОНА, Оно, они! Таквиз са родните шумкари, боко обаче е същия полезен идиот, трета ръка човек.
  • 7 Шопо

    14 2 Отговор
    Достоевски има една книга посветена на българин-,, Идиот,, .Сетете се кой е ?

    Коментиран от #11

  • 8 Монгола

    6 9 Отговор
    Най големия мизерник е Достоевски, те затова на запад много ценят защото е бил мерзавец и е плюл по Руската Империя още тогава.

    Коментиран от #9, #13, #15

  • 9 РЕАЛИСТ

    8 5 Отговор

    До коментар #8 от "Монгола":

    Бил е комарджия и е задлъжнял към западни казина. Като дължиш пари, говориш каквото ти наредят.

    Коментиран от #12

  • 10 плевен

    8 1 Отговор
    Тази история е извадена от контекста на управлението на Николай I.
    През 1825 г., при възкачването му на престола свързаните с английски пари "декабристи" извеждат на бунт столичния гарнизон. Има убити, включително генерал, воювал с Наполеон. Издават се множество смъртни присъди, но се изпълняват само пет. И тогава ритуалът е бил същият. Чупят се сабите, минава се с позор пред строя, и се отива в Сибир. След няколко години, осъдените са помилвани, но част от тях остават да живеят там.
    Та мисълта ми е, че Достоевски просто се изкарва мъченик. Знаел е, че го чака Сибир.
  • 11 бобо

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "Шопо":

    Шопо?
  • 12 РЕАЛИСТ

    7 2 Отговор

    До коментар #9 от "РЕАЛИСТ":

    Ами на невярващите да припомня, че наскоро Абрамович погаси един дълг на Достоевски към казино във Висбаден. С лихвите станал над 200 хиляди евро и Абрамович не искал този срам за писателя.
  • 13 Литератор

    3 0 Отговор

    До коментар #8 от "Монгола":

    Бъркаш го с Тургенев, който плюе по Русия. Една от причините за неприязънта между тях е именно превъзнасянето на запада от Тургенев, за сметка на принизяването на Русия и нейното самодържавие.
  • 14 Роза

    5 0 Отговор
    Достоевски е бил гениален писател,но като човек си е имал много странности и недостатъци.Боледувал е от епилепсия и е бил запален комарджия.Живял е в много тежко за Русия време.Но това,което е правил в живота си,се забравя от потомството,а гениалното му творчество остава,защото само изкуството е вечно и безсмъртно!
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.