Отидете към основна версия

674 12

Психолог даде ценни съвети за преодоляване на следродилната депресия

  • следродилна депресия-
  • раждане-
  • майка-
  • депресия-
  • бебе-
  • дете

Вглъбяването в бъдещето или в хипотетични ситуации не помага, казва психолог

Снимка: Shutterstock

Наталия Емеляненко, специалист в междуокръжния перинатален център на градска клинична болница № 5 в Толиати, обясни как младите майки могат да преодолеят следродилната депресия и как се проявява това състояние.

Тя отбеляза, че 7-10% от жените изпитват това след раждането. Следродилната депресия се причинява от няколко фактора. Някои от тях са вътрешни – биологични, хормонални, генетични. Други са външни - стрес, конфликти, напрегнати ситуации и загуби.

Освен това, ако пациентката има предразположение, тогава това явление може да бъде предизвикано от болест, липса на стабилност в материалната сфера, конфликти с близки, понижено самочувствие и много други.

Понякога в първите дни след раждането се появяват депресия, умора и понижено настроение. Това обаче все още не показва наличието на депресия. За това обаче можем да говорим, ако симптомите продължават повече от 2-3 месеца и са придружени и от нарушения на съня, апетита и мисленето.

Експертът подчертава, че майките са в състояние да се грижат за бебето си дори без емоционална привързаност към него. Те дори развиват чувство за вина и безпомощност за това.

Емеляненко подчерта, че ако се открият такива симптоми, трябва да се свържете с психолог или психотерапевт. Най-добре е да направите това заедно с партньора си, за да установите истинската причина за състоянието.

Жената също може да си помогне сама. Например чрез приемане на подкрепа от семейството или намиране на допълнително хоби или занимание. Особено важно е да не се задълбочаваме в бъдещето, а да живеем „тук и сега“, съобщава регионалното Министерство на здравеопазването в Русия.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини