13 Октомври, 2024 20:22 560 10

Психолог даде ценни съвети за преодоляване на следродилната депресия

  • следродилна депресия-
  • раждане-
  • майка-
  • депресия-
  • бебе-
  • дете

Вглъбяването в бъдещето или в хипотетични ситуации не помага, казва психолог

Психолог даде ценни съвети за преодоляване на следродилната депресия  - 1
Снимка: Shutterstock

Наталия Емеляненко, специалист в междуокръжния перинатален център на градска клинична болница № 5 в Толиати, обясни как младите майки могат да преодолеят следродилната депресия и как се проявява това състояние.

Тя отбеляза, че 7-10% от жените изпитват това след раждането. Следродилната депресия се причинява от няколко фактора. Някои от тях са вътрешни – биологични, хормонални, генетични. Други са външни - стрес, конфликти, напрегнати ситуации и загуби.

Освен това, ако пациентката има предразположение, тогава това явление може да бъде предизвикано от болест, липса на стабилност в материалната сфера, конфликти с близки, понижено самочувствие и много други.

Понякога в първите дни след раждането се появяват депресия, умора и понижено настроение. Това обаче все още не показва наличието на депресия. За това обаче можем да говорим, ако симптомите продължават повече от 2-3 месеца и са придружени и от нарушения на съня, апетита и мисленето.

Експертът подчертава, че майките са в състояние да се грижат за бебето си дори без емоционална привързаност към него. Те дори развиват чувство за вина и безпомощност за това.

Емеляненко подчерта, че ако се открият такива симптоми, трябва да се свържете с психолог или психотерапевт. Най-добре е да направите това заедно с партньора си, за да установите истинската причина за състоянието.

Жената също може да си помогне сама. Например чрез приемане на подкрепа от семейството или намиране на допълнително хоби или занимание. Особено важно е да не се задълбочаваме в бъдещето, а да живеем „тук и сега“, съобщава регионалното Министерство на здравеопазването в Русия.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Евгени от Алфапласт

    0 3 Отговор
    Мойта ме изгони от апартамента й и ми взе дъщерята. И ми спря парите за казиното. Затова вдовицата ме прибра. Жени... не можеш ги разбра.
  • 2 Пешо

    1 2 Отговор
    Полезна информация, очаквам и аз да родя след 10 месеца-опитите продължават....
  • 3 Друг психолог

    2 4 Отговор
    Следродилна депресия няма. Тъй като повечето родилки вече не раждат а ги оперират подобно на операция по изваждане на тумор, това си е обикновен следоперативен стрес.

    Коментиран от #4, #5

  • 4 много ти здраве

    5 0 Отговор

    До коментар #3 от "Друг психолог":

    Депресията няма нищо общо с метода на израждане.
  • 5 пожелание

    3 1 Отговор

    До коментар #3 от "Друг психолог":

    Дано в следващия живот се родиш жена, за да искаш нормално раждане.

    Коментиран от #7

  • 6 Жриц

    1 1 Отговор
    Е как няма да изпадне в депресия, като изтрезнее от еуфорията и осъзнае какво го чака това дете.
  • 7 Жената днес

    3 2 Отговор

    До коментар #5 от "пожелание":

    Нормално е жените да раждат през органа си за репродукция. Операцията и рязането не е раждане а хирургична интервенция,която би следвало да се прилага само по крайна медицинска необходимост.

    Коментиран от #10

  • 8 Да ама не

    1 1 Отговор
    Да де така се получава депресия. Не е важно как е родила. Всичко е стрес само, че в миналото по лесно се преодоляваше. А сега всичко е трудно и износването и раждането, а след това става много трудно. Повечето не са подготвени за новия начин на живот който трябва да водят. Променя се всичко и за двамата родители, а ако и трябва да ходят на работа напрежението е голямо.

    Коментиран от #9

  • 9 точно така

    1 0 Отговор

    До коментар #8 от "Да ама не":

    Като се отървем от фашистите, които искат да пратят майките на работа веднага след раждането, вече сме преборили проблема.
  • 10 Жената утре

    1 0 Отговор

    До коментар #7 от "Жената днес":

    Еволюцията ще направи нормалното раждане нежелателно.