Отидете към основна версия

849 3

Как да овладеем атопичния дерматит?

  • атопичен дерматит-
  • дерматит-
  • кожен проблем-
  • кожа

Ще се запознаем с 5 мита, в които хората вярват за атопичния дерматит

Снимка: Shutterstock

Знаете ли, че атопичният дерматит, известен като екзема, засяга милиони по целия свят, като случаите се удвояват през последните 20 години? Въпреки разпространението му, продължават да съществуват много митове – като вярването, че се причинява от лоша хигиена или че засяга само деца.

Време е да изясним истината и да разкрием повече, тъй като атопичният дерматит не е само кожен проблем; може да засегне всеки, независимо от възрастта или начина на живот. Нека да разберем какво наистина причинява това състояние и как можете да го управлявате ефективно.

Животът с атопичен дерматит поставя множество предизвикателства, с безмилостен сърбеж, който нарушава съня, концентрацията и цялостното благосъстояние, но въпреки тези препятствия има надежда на хоризонта. Продължаващите изследвания доведоха до разработването на целенасочени лечения, предлагащи помощ за хора, борещи се с тежки, резистентни на лечение форми на заболяването и тези постижения отварят нови пътища за облекчение и подобрено качество на живот.

В интервю за HT Lifestyle, дерматологът д-р Сушил Тахилиани сподели: „По мои наблюдения аз съм срещал 3-4 % от хората, живеещи с атопичен дерматит, които често не са наясно както с естеството на своето състояние, така и с наличните възможности за лечение. Обезсърчаващо е да станем свидетели на толкова много хора с незадоволени нужди от справяне с това заболяване. Въпреки това, с последните постижения, целевите терапии предлагат новооткрита надежда, предоставяйки не само облекчение, но и обещание за по-добра кожа и подобрено качество на живот за тези, които издържат на предизвикателствата на атопичния дерматит.”

Пет са някои от най-известните мита, свързвани с атопичния дерматит.

1. Мит: Атопичният дерматит е заразен.

Факт: Противно на общоприетото схващане, атопичният дерматит (АД) е генетично състояние и не се предава. Контактът с някой, диагностициран с АД, не води до предаване на състоянието. Това се дължи на свръхактивна имунна система, която нарушава кожната бариера, причинявайки сърбеж и сухота. Тогава факторите на околната среда могат да предизвикат пристъпи или да влошат симптомите. Изключително важно е да се разбере, че АД не е заразен и човек не може да "хване" от друг човек.

2. Мит: Децата преодоляват атопичния дерматит с израстването

Факт: Въпреки че е вярно, че някои деца могат да забележат подобрение на симптомите си с възрастта, не всички случаи на АД отшумяват до зряла възраст. От съществено значение е да дадете приоритет на грижата за кожата и да приемете превантивни мерки, за да сведете до минимум обострянията. Търсенето на медицински съвет при постоянни симптоми е от решаващо значение, тъй като здравословните навици за грижа за кожата играят важна роля за ефективното управление на АД.

3. Мит: При всички атопичния дерматит се предизвиква от еднакви причинители

Факт: Има погрешно схващане, че причинителите на АД са универсални. Въпреки това, това, което причинява пристъпи, може да варира значително от човек на човек, повлияно от фактори като индивидуална чувствителност на кожата и нива на стрес. Търсенето на професионална диагноза и персонализирани планове за лечение са от съществено значение за идентифициране и ефективно справяне с конкретни задействания.

4. Мит: Атопичният дерматит е просто кожен проблем.

Факт: АД е нещо повече от кожен проблем – това се отразява на цялостното ви благосъстояние. Това може да наруши ежедневието, затруднявайки съсредоточаването върху работа, училище или дори прекарване на времето с приятели и семейство. Постоянният сърбеж и дискомфорт могат да доведат до стрес, безпокойство и дори депресия. Изследванията показват, че хората с АД са по-склонни да изпитват други здравословни проблеми като затлъстяване, сърдечни заболявания и диабет. Важно е да приемете АД сериозно и да разберете, че има дълбоко въздействие върху физическото и психическото здраве.

5. Мит: Домашните средства могат да излекуват атопичния дерматит.

Факт: Докато домашните лекарства като кокосовото масло могат да предложат временно облекчение чрез овлажняване на кожата и намаляване на сърбежа, те не лекуват АД. Атопичният дерматит, подобно на други хронични заболявания, изисква задълбочена медицинска оценка и подходящо дългосрочно лечение. Домашните лекарства могат да допълнят предписаното лечение, но не трябва да се разчита на тях като единственото решение за ефективно управление на АД. Редовните прегледи и спазването на съветите на лекаря са ключови за контролиране на състоянието в дългосрочен план.

Разбирането на атопичния дерматит дава възможност на хората да управляват ефективно състоянието си и да живеят по-комфортно. С продължаващия напредък в възможностите за лечение има подновена надежда за по-гладък живот без сърбеж и по-светло и по-здравословно бъдеще.

Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 3 гласа.

Свързани новини