Отидете към основна версия

528 3

Защо е важно шефовете да поощряват служителите си

  • работа-
  • похвала-
  • поощрения-
  • служители-
  • шеф-
  • психология

Психолог посочи важността от похвалата на работното място

Снимка: Shutterstock

Похвалата на работното място играе важна роля за поддържане на мотивацията и производителността на служителите, независимо от възрастта, каза Валентина Иванова, психолог в Скандинавския здравен център. В разговор с Lenta.ru тя обясни как положителната обратна връзка влияе върху емоционалното състояние на служителите и какво е важно да се има предвид при взаимодействие с представители на различни поколения.

Иванова цитира данни от изследване на Ventra Go!, според които повече от 40 процента от младите работници в Русия се нуждаят от похвала от ръководството.

"Положителната обратна връзка насърчава производството на допамин — хормон, отговорен за мотивацията, вниманието и вземането на решения. Хората, които получават редовна обратна връзка, са по-ангажирани в работата си. Това има положителен ефект върху тяхната производителност и цялостното удовлетворение от работата“, коментира тя.

В допълнение, похвалата помага на служителите бързо да се адаптират към новите задачи и намалява нивата на стрес. Според нея системата за награди и градивна критика насочва служителите към постигане на корпоративните цели и подобрява ефективността на работата.

"Оптималното съотношение е 80 процента похвала и 20 процента градивна критика. Този баланс помага за поддържането на здравословна емоционална атмосфера и работен дух”, каза Иванова.

В същото време тя забеляза, че възприемането на похвалите се различава между поколенията.

"За възрастните хора официалното признание и наградите за статус са важни: дипломи или благодарствени писма. Милениалите са по-фокусирани върху финансовите стимули и възможностите за кариера“, отбеляза психологът, като добави, че по-младото поколение предпочита публичното признание и демонстрация на своите постижения.

Въпреки тези различия, положителната обратна връзка на физиологично ниво има еднакъв ефект върху представители на всички възрасти, подчерта Иванова.

Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.

Свързани новини