Отидете към основна версия

3 295 26

Безопасно ли е да отрежем мухъла от разваления кашкавал и да изядем останалата част?

  • кашкавал-
  • сирене-
  • мухъл-
  • плесен-
  • изрязване-
  • развалени храни

Лекар отговаря на въпроса, който мнозина са си задавали, когато не могат достатъчно бързо да изядат кашкавала в хладилника и той започне да набира плесен

Снимка: Shutterstock

Ако не искате да изхвърляте дори леко мухлясала храна, трябва да знаете това. Почти на всеки се е случвало да отвори хладилника си и да забележи сирене или кашкавал, които стоят там от известно време и започват да събират мухъл.

Обикновената мъдрост, която може би сте чували да казват много хора, е "сиренето така или иначе е плесен", така че следователно бихме могли да приемем, че всички видими признаци на плесен не са нещо, за което трябва да се притесняваме, и блокчето кашкавал все още е годно за консумация, след като сте отрязали плесенясалата част.

Медицински експерт и създател на съдържание обаче потвърди, че това всъщност не е толкова просто, което може да е лоша новина за всеки, който е консумирал част от мухлясал кашкавал, след като е премахнал разваленото, повече от няколко пъти. Въпреки че никой от нас не иска да изхвърля храна, нито да хаби пари, важно е да сте наясно какво всъщност е здравословно и безопасно за консумация.

Д-р Каран Раджан - преподавател в Университета на Съндърланд - обясни във видеоклип, публикуван в неговия TikTok, който може да се похвали с 5,3 милиона последователи, че изрязването на видимата плесен от сиренето или кашкавала може да не е напълно достатъчно, за да се гарантира, че храната е безопасно за консумация.

"Можете ли да отрежете мухъла от кашкавала и все пак да го ядете? И да, и не. Визуалната плесен, която виждате върху храната, е само върхът на айсберга. Не можете да видите това, което се намира под повърхността, а в този случай - гъбичките, проникнали в млечния продукт. Така че, въпреки че можете да отрежете плесента върху твърдите сирена като чедър, пармезан или швейцарско, трябва да действате с предпазливост", обяснява експертът.

Трябва да изрежете около един сантиметър от блока кашкавал, където се вижда, че се е появил мухъл", съветва д-р Раджан, "и то само ако има единична колония от растяща плесен - ако има множество плесенясали области или просто е покрито, не можете да го ядете и за съжаление ще трябва да го изхвърлите в кошчето."

Д-р Раджан също така обяснява, че е важно да не предизвиквате кръстосано замърсяване чрез контакт с плесента - нито на ръцете си, нито на кухненските повърхности или дъските за рязане.

Медицинският експерт също така отбеляза, че това ограничение за рязане "важи" само за твърдите сирена и ако имате меко сирене като моцарела, което е мухлясало, то абсолютно не е безопасно за консумация - същото важи и за всяко предварително нарязано или настъргано сирене, което сте взели от супермаркета.

Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 13 гласа.

Свързани новини