Нормативни промени ще оскъпят сиренето и кашкавала, но се очаква да ги направят по-истински. Досегашният Български държавен стандарт за млечните продукти ще бъде заменен със знак Защитено наименование за произход. Новата маркировка би трябвало да ориентира потребителя по-добре за това кое сирене е от българско мляко и кои животни са хранени предимно с български фураж, предаде NOVA.
Фермерът Стоян Ценов вече е чел за новата маркировка, която ще се поставя върху млечните продукти. За него е важно, защото ще преработва млякото от кравите, които гледа в новата си мандра. Той и сега ги храни по технологията, както ще се изисква. Докато ни води в новата си мандра, продължава да коментира въвеждането на Защитеното наименование за произход за млечните продукти. Той приема напълно изискването 100% от млякото да е българско, а храната за животните да е поне 50-60% с роден произход, но го безпокои друго. „Ние с работата ще се справим. Не знам с документите как ще им докажем. Иначе при мене на 100% храната си е българска. Не купувам нищо, млякото е мое, ама бюрокрацията е голяма и не знам. Не сме стигнали дотам. Това ни е проблемът. Иначе всичко си е наше”, казва фермерът.
Прави сметка за себестойността на килограм истинско сирене по новите критерии. „Един килограм сирене става от 7 литра мляко през летния период. Зимата млякото е по концентрирано или по-гъсто. Може и от 6 литра да стане. 7 литра по 1 лев са 7 лева. С другите разходи отива на 10 лева. Това е себестойността”, казва Стоян. По същата калкулация себестойността на кашкавала излиза около 12-13 лева за килограм. Тя при него и фермерите като него, които хранят животни със собствени фуражи, и сега е такава, и няма какво да променят по новите изисквания.
Предполага, че за потребителите сиренето и кашкавалът с новия знак може да поскъпнат заради документите, които ще се изискват. Въпросът е дали ще усещат по-истински вкус и доколко той ще бъде такъв, след като производителите на имитиращи продукти и сега се конкурират успешно с тези, които предлагат млечни изделия по действащия Български държавен стандарт. Въпросът е как ще се осъществява контролът върху самите млечни изделия – как ще се проверява дали са направени от 100% мляко, дали то действително е с български произход и какво точно са яли кравите, например.
Въпреки всичко Стоян иска идеята за Защитеното наименование за произход наистина да сработи успешно, но все още е скептик, защото точно заради бюрократични спънки вече 5 месеца не може да пусне в експлоатация мандрата си, в която ще произвежда истински продукти от истинско мляко и повече от 150 дни работи пробно.
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 Фатмак
09:31 16.11.2024
2 Бендида
09:34 16.11.2024
3 Бюрократ
09:43 16.11.2024
4 Гунчо
09:46 16.11.2024
5 постен дюнер
09:54 16.11.2024
6 Сдружението
10:10 16.11.2024
7 Този коментар е премахнат от модератор.
8 Този коментар е премахнат от модератор.
9 Никола Газдов
Коментиран от #12
10:24 16.11.2024
10 Мишел
10:28 16.11.2024
11 Що ме триеш мааааааааа
10:33 16.11.2024
12 Връщай комунизма
До коментар #9 от "Никола Газдов":
А с него и ДДТто, с което години наред ни тровиха за високи добиви. И оттам с фуража в месото и млякото. Торовете отделно като бонус за високите добиви.10:34 16.11.2024
13 И какво като напишат,
10:43 16.11.2024
14 въпроси
Денонощно видеонаблюдение ли ще искат да се инсталира във фермите?
Следва млякото. Как ще гарантират какво е съдържанието?
Всяка партида ли ще изследват и пломбират?
После инспектори и камери ли ще следят разпломбирането и влагането в производство?
Тенекиите и питите ще ги маркират ли с холограми?
Кой ще гарантира, че в магазина няма да подменят сиренето в тенекията или кашкавала, ако е нарязан, че е по стандарта?
...
Всичко опира до доверието и до програми, така че да има условия и да се стимулират малки производители да продават директно на пазари, паркинги и други места безплатно, а не на фермерски пазари с космически цени. Стига с тази безопасност на храните, било домашно, имало дъх на крава, овца или коза, кой знае какви бактерии имало и такива глупости, които масово са втълпили в главите на хората.
За качеството на истинската храна има защитен механизъм - щом изглежда развалено, мирише на развалено или има вкус на развалено, значи не става за ядене.
11:14 16.11.2024
15 Гошо
11:27 16.11.2024