25 Октомври, 2024 13:57 5 306 26

Безопасно ли е да отрежем мухъла от разваления кашкавал и да изядем останалата част?

  • кашкавал-
  • сирене-
  • мухъл-
  • плесен-
  • изрязване-
  • развалени храни

Лекар отговаря на въпроса, който мнозина са си задавали, когато не могат достатъчно бързо да изядат кашкавала в хладилника и той започне да набира плесен

Безопасно ли е да отрежем мухъла от разваления кашкавал и да изядем останалата част? - 1
Снимка: Shutterstock

Ако не искате да изхвърляте дори леко мухлясала храна, трябва да знаете това. Почти на всеки се е случвало да отвори хладилника си и да забележи сирене или кашкавал, които стоят там от известно време и започват да събират мухъл.

Обикновената мъдрост, която може би сте чували да казват много хора, е "сиренето така или иначе е плесен", така че следователно бихме могли да приемем, че всички видими признаци на плесен не са нещо, за което трябва да се притесняваме, и блокчето кашкавал все още е годно за консумация, след като сте отрязали плесенясалата част.

Медицински експерт и създател на съдържание обаче потвърди, че това всъщност не е толкова просто, което може да е лоша новина за всеки, който е консумирал част от мухлясал кашкавал, след като е премахнал разваленото, повече от няколко пъти. Въпреки че никой от нас не иска да изхвърля храна, нито да хаби пари, важно е да сте наясно какво всъщност е здравословно и безопасно за консумация.

Д-р Каран Раджан - преподавател в Университета на Съндърланд - обясни във видеоклип, публикуван в неговия TikTok, който може да се похвали с 5,3 милиона последователи, че изрязването на видимата плесен от сиренето или кашкавала може да не е напълно достатъчно, за да се гарантира, че храната е безопасно за консумация.

"Можете ли да отрежете мухъла от кашкавала и все пак да го ядете? И да, и не. Визуалната плесен, която виждате върху храната, е само върхът на айсберга. Не можете да видите това, което се намира под повърхността, а в този случай - гъбичките, проникнали в млечния продукт. Така че, въпреки че можете да отрежете плесента върху твърдите сирена като чедър, пармезан или швейцарско, трябва да действате с предпазливост", обяснява експертът.

Трябва да изрежете около един сантиметър от блока кашкавал, където се вижда, че се е появил мухъл", съветва д-р Раджан, "и то само ако има единична колония от растяща плесен - ако има множество плесенясали области или просто е покрито, не можете да го ядете и за съжаление ще трябва да го изхвърлите в кошчето."

Д-р Раджан също така обяснява, че е важно да не предизвиквате кръстосано замърсяване чрез контакт с плесента - нито на ръцете си, нито на кухненските повърхности или дъските за рязане.

Медицинският експерт също така отбеляза, че това ограничение за рязане "важи" само за твърдите сирена и ако имате меко сирене като моцарела, което е мухлясало, то абсолютно не е безопасно за консумация - същото важи и за всяко предварително нарязано или настъргано сирене, което сте взели от супермаркета.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 16 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 провинциалист

    22 10 Отговор
    Безопасно е, но е безсмислено. На запад, накъдето сме тръгнали, изчакват да мухляса целия и чак тогава ядат.
  • 2 смок

    5 21 Отговор
    Не ям мухлясали сирена.

    Коментиран от #15, #17, #18

  • 3 Българин

    38 8 Отговор
    С тази цена на кашкавала и мухъла го ям настърган.

    Коментиран от #6

  • 4 Някой си

    10 4 Отговор
    Може да се замрази ако е в повече, за да не се развали...
  • 5 Обществена тайна

    17 14 Отговор
    Българският народ е толкова беден, че ако изобщо някой си купи кашкавал, той ще е в толкова малко количество, че няма никаква опасност да престои и мухляса в хладилника.

    Няма опасност за живота ни, пък и да има - то пък един живот!
  • 6 4567

    4 3 Отговор

    До коментар #3 от "Българин":

    И аз така!

    Коментиран от #21

  • 7 Палава кака

    8 8 Отговор
    Аз сиренясалуй(необрязан) не лапам, па какво остава за мухлясало сирене

    Коментиран от #9, #10, #11

  • 8 Режа и давам на кварталната котка

    13 4 Отговор
    Яде го без претенции.
  • 9 плод-зеленчук

    15 4 Отговор

    До коментар #7 от "Палава кака":

    Ама вече 15 години лижете г-за на гнилата тиква.

    Коментиран от #12

  • 10 Мургава кака

    4 2 Отговор

    До коментар #7 от "Палава кака":

    Никого не връщам!
  • 11 Смех

    2 0 Отговор

    До коментар #7 от "Палава кака":

    Не, лъжи! Прякора ти е "авто-мивката" 😂
  • 12 Палава кака

    1 5 Отговор

    До коментар #9 от "плод-зеленчук":

    Не можеш да се вредиш и лижеш гз на предния в опашката ли🤣🤣🤣

    Коментиран от #13

  • 13 Не позна!

    3 2 Отговор

    До коментар #12 от "Палава кака":

    Всички сте ми под нивото. Презирам ви еднакво, и тези дето се редите , и тези дето сте се наредили вече!

    Коментиран от #24

  • 14 Злогош

    8 4 Отговор
    Много мъдрост съм шлушал ама тая "сиренето така или иначе е плесен" не я бех слушал !
    Айде стига с ябанджийски лигавщини на тема хигиена и то от индиец !
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Хасан

    10 2 Отговор
    Днешно време кашкавала, който се продава е толкова синтетичен, че даже не мухлясва.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Да те питам

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "смок":

    А сиренясали смоци ядеш ли?

    Коментиран от #20

  • 19 Че, те

    11 5 Отговор
    Някои сирена нарочно ги оставят да мухлясат, вие ще ми говорите за вреден мухъл!
    Мухълът съдържа антибиотик!

    Коментиран от #23

  • 20 ха ха

    2 0 Отговор

    До коментар #18 от "Да те питам":

    И мазно турско кафе пие.
  • 21 от криптата

    1 1 Отговор

    До коментар #6 от "4567":

    И двамата сте стари сбръчкани мухъли, така че за вас не е проблем. На оня даже и ушите са му се сгърчили като на мумиия.😄
  • 22 Методиевич

    7 1 Отговор
    От развалени млечни продукти човек не може да се отрови за разлика от месните продукти! Кашкавал мухлясва когато не е достатъчно зрял и е с високо водно съдържание!
  • 23 преди много години

    5 4 Отговор

    До коментар #19 от "Че, те":

    Един съсед се разболя тежко и по-късно почина. В един от престоите му в болница, придружихме съпругата му. Тя беше в шок, чудеше се защо, как така и попита лекаря дали може съпругът и да се е разболял от мухлясалото сирене, защото той от дете обичал сиренето с много мухъл, мислел, че е полезно. Още помня как лекарят се прекръсти, а ние просто не можехме да повярваме.
  • 24 Палава кака

    0 3 Отговор

    До коментар #13 от "Не позна!":

    Викаш всички те пререждат и ти все ближеш на предния🤣🤣🤣🤣
  • 25 Казуар

    7 0 Отговор
    По време на живковизма, стандартните големи пити кашкавал винаги бяха със зелен мухъл.
  • 26 6995

    1 0 Отговор
    Не го знам тоя бхаратин Раджаман, но в 100 процента будни точно това бе темата понеделник.