Отидете към основна версия

1 069 0

Емигрантите пили шампоан са в добро състояние

  • имигранти-
  • любимец-
  • шампоан

Според информация на Факти.бг имигрантите по народност са алжирци и мароканци. Според наши източници, те са прибягнали до тази мярка, тъй като са мислели, че ще бъдат откарани в софийска болница

Трима имигранти от Бежанския лагер в Любимец са били приети през уикенда в болницата в Свиленград след като са пили шампоан.

Това потвърди пред Факти.бг директорът на здравното заведение д-р Димитър Ермов.

Той посочи, че няма опасност за живота им. На тях им са направени промивки и всички предвидени при такива случаи манипулации, каза д-р Димитър Ермов. Той посочи, че около шестима души от лагера в Любимец са пили шампоан.

Другите трима са били откарани в болница в Харманли, съобщили от полицията на дежурния лекарски екип. Факти.бг още вчера писа, че има закарани в Харманлийската болница. Днес директорът на Харманлийската болница д-р Чанкова отрече да има постъпили на лечение в повереното и здравно заведение. Стана ясно също, че двама от пилите шампоан, след като ги закарали в Спешният център в Любимец, след като разбрали, че ще бъдат насочени към болницата в Харманли, а не към софийско здравно заведение, се отказали от лечение.

Според д-р Ермов мотивите на емигрантите са лични и са свързани с желанието на имигрантите да получат статут по-бързо, както и да се доберат до столицата.

Според информация на Факти.бг имигрантите по народност са алжирци и мароканци. Според наши източници, те са прибягнали до тази мярка, тъй като са мислели, че ще бъдат откарани в софийска болница. След като е станало ясно, че това няма да се случи, опитите с пиенето на шампоан са престанали.

Преди дни заместник-председателя на Агенцията за бежанците към МС Васил Върбанов заяви, че малко повече от 3000 души, получили хуманитарен статут в България, са спрени при опит да я напуснат, в посока Сърбия или Румъния.

Върбанов посочи, че болшинството от пристигналите в страната чужденци получават хуманитарен статут и остават в страната. Затова и най-големият проблем, който стои в момента пред България е интеграцията на тези хора.

Проблем е обаче, че не всички бежанци имат особено желание, тъй като по-голямата част искат да отидат в Западна Европа. „Опитваме да ги убедим, че това не може да се случи", допълни зам.-шефът на Агенция за бежанците.

За съжаление България е външна граница на Европейския съюз и точно тук (както и в Гърция, и Италия) пристигат бегълците, а според Дъблинската процедура, която е в сила от 2000 г., бежанците в ЕС трябва да пребивават в тази страна-членка, която първа ги е регистрирала.

 

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • Бежанци пият шампоан

    В болниците в Харманли, Свиленград и Спешния център в Любимец са постъпили десетина емигранти, които са пили шампоан, научи Факти.бг. Те са по ...
    06.04.2014
    2 620
    1