Отидете към основна версия

15 185 33

Ядрените възможности на САЩ - осуетени

  • ядрени-
  • сащ-
  • осуетени-
  • възможности-
  • русия-
  • ракети-
  • остарели-
  • пийскийпър

Настоящите междуконтинентални ракети на САЩ - два пъти по-неточни от предишните

Снимка: Wikipedia
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

През 2005 година едно от най-страшните ядрени оръжия в американската армия – MX „Пийскийпър“ - излезе в пенсия. Балистичната ракета бе на въоръжение в армията от 1986 година.

Краят на балистичната ракета отбеляза и края на постоянната готовност на Вашингтон да „държи на мушката“ си ключови руски политически и военни цели. Това казва в своя коментар за сайта „Дейли Бийст“ Илейн Гросман – разследващ репортер, който пише за национална сигурност и външна политика. Тя е носител и на награда за разследваща журналистика.

Още преди MX Peacekeeper да влезе в историята, американските военновъздушни сили планират да адаптират нейната прецизност в съществуващите наземни междуконтинентални ракети, съкратено МКБР.

Това, обаче, никога не се случва. Донякъде е изненадващо, че никой не забелязва този факт. В момента на въоръжение в американската армия са 450 „Минитмънт“ 3 ракети. Проблемът е следният – тяхната система за насочване датира от 60-те години на миналия век. Системата за насочване на балистични ракети към целта им е остаряла. И докато Вашингтон може да порази потенциални вражески цели, то шансът ще е малък по отношение на най-ценните руски обекти.

Точността и успеваемостта на „Минитмънт“ 3 – в сравнение с излезлия от употреба „Пийскийпър“- е два пъти по-малка.

Много от топ целите при евентуална ядрена война влизат в графа „труднодостъпни“ - в това число и подземни бункери и командни центрове. Някои от тях са заровени дълбоко под земята и защитени със стоманобетони. При една ядрена война основната задача на САЩ ще е да възпре способността на Кремъл да нанесе поражения на американска територия и тази на съюзниците. За целта трябва да бъдат унищожени основни руски съоръжения.

„Трябва да покажем на нашите потенциални врагове, че ако започнат война, ние ще имаме способността да победим“, заяви в началото на месец февруари US министърът на отбраната Аштън Картър.

Поради тази причина и американските командири насочват усилията си в междуконтиненталните балистични ракети. Те могат да бъдат изстреляни в рамките на няколко минути – след заповед на президента – за разлика от бомбардировачите и подводниците.

С 50% по-неточна е ракетата „Минитмънт“ 3, което може да се окаже огромната разлика между това просто да изстреляш ядрено оръжие и да изстреляш ядрено оръжие, което да порази предварително посочената и набелязана цел.

„Вече не сме в състояние да покрием целите, които можеше „Пийскийпър“-а. Сметката е много проста“, заяви бивш американски командир.

Дефицитът на американската армия е бил забелязан от Кремъл. Дали обаче самите американци го осъзнават? Поне един американски висшестоящ го е забелязал. Адмирал Сесил Хейни заяви, че междуконтиненталните балистични ракети трябва да оптимизират работата си, за да се противопоставят на ядрените съперници на сцената.

Една ракета на „Минитмънт“ 3 може да убие близо 360 000 души и да рани два пъти повече. Според американски военен източник обаче междуконтиненталните ракети не са в състояние да унищожат най-важните и трудни цели само с едно изстрелване.

Джеймс Милър, бивш шеф на отбранителната политика, също призова за по-голяма прецизност в ядреното въоръжение. Има опасения, че опити на САЩ да засили точността на междуконтиненталните ракети, може да доведе до ескалиране на напрежението с руския президент Владимир Путин.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини