Last news in Fakti

20 Февруари, 2016 08:00 15 172 33

Ядрените възможности на САЩ - осуетени

  • ядрени-
  • сащ-
  • осуетени-
  • възможности-
  • русия-
  • ракети-
  • остарели-
  • пийскийпър

Настоящите междуконтинентални ракети на САЩ - два пъти по-неточни от предишните

Ядрените възможности на САЩ - осуетени - 1
Снимка: Wikipedia
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

През 2005 година едно от най-страшните ядрени оръжия в американската армия – MX „Пийскийпър“ - излезе в пенсия. Балистичната ракета бе на въоръжение в армията от 1986 година.

Краят на балистичната ракета отбеляза и края на постоянната готовност на Вашингтон да „държи на мушката“ си ключови руски политически и военни цели. Това казва в своя коментар за сайта „Дейли Бийст“ Илейн Гросман – разследващ репортер, който пише за национална сигурност и външна политика. Тя е носител и на награда за разследваща журналистика.

Още преди MX Peacekeeper да влезе в историята, американските военновъздушни сили планират да адаптират нейната прецизност в съществуващите наземни междуконтинентални ракети, съкратено МКБР.

Това, обаче, никога не се случва. Донякъде е изненадващо, че никой не забелязва този факт. В момента на въоръжение в американската армия са 450 „Минитмънт“ 3 ракети. Проблемът е следният – тяхната система за насочване датира от 60-те години на миналия век. Системата за насочване на балистични ракети към целта им е остаряла. И докато Вашингтон може да порази потенциални вражески цели, то шансът ще е малък по отношение на най-ценните руски обекти.

Точността и успеваемостта на „Минитмънт“ 3 – в сравнение с излезлия от употреба „Пийскийпър“- е два пъти по-малка.

Много от топ целите при евентуална ядрена война влизат в графа „труднодостъпни“ - в това число и подземни бункери и командни центрове. Някои от тях са заровени дълбоко под земята и защитени със стоманобетони. При една ядрена война основната задача на САЩ ще е да възпре способността на Кремъл да нанесе поражения на американска територия и тази на съюзниците. За целта трябва да бъдат унищожени основни руски съоръжения.

„Трябва да покажем на нашите потенциални врагове, че ако започнат война, ние ще имаме способността да победим“, заяви в началото на месец февруари US министърът на отбраната Аштън Картър.

Поради тази причина и американските командири насочват усилията си в междуконтиненталните балистични ракети. Те могат да бъдат изстреляни в рамките на няколко минути – след заповед на президента – за разлика от бомбардировачите и подводниците.

С 50% по-неточна е ракетата „Минитмънт“ 3, което може да се окаже огромната разлика между това просто да изстреляш ядрено оръжие и да изстреляш ядрено оръжие, което да порази предварително посочената и набелязана цел.

„Вече не сме в състояние да покрием целите, които можеше „Пийскийпър“-а. Сметката е много проста“, заяви бивш американски командир.

Дефицитът на американската армия е бил забелязан от Кремъл. Дали обаче самите американци го осъзнават? Поне един американски висшестоящ го е забелязал. Адмирал Сесил Хейни заяви, че междуконтиненталните балистични ракети трябва да оптимизират работата си, за да се противопоставят на ядрените съперници на сцената.

Една ракета на „Минитмънт“ 3 може да убие близо 360 000 души и да рани два пъти повече. Според американски военен източник обаче междуконтиненталните ракети не са в състояние да унищожат най-важните и трудни цели само с едно изстрелване.

Джеймс Милър, бивш шеф на отбранителната политика, също призова за по-голяма прецизност в ядреното въоръжение. Има опасения, че опити на САЩ да засили точността на междуконтиненталните ракети, може да доведе до ескалиране на напрежението с руския президент Владимир Путин.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 опсмопсус

    2 2 Отговор
    Колко жалко, сащ, великата демокрация, може да бъде онищожена, защото се е разкрачила в целия свят.
    Свидетели сме на упадъка на още една империя.

    Коментиран от #3

  • 2 бай Хой

    2 1 Отговор
    "Проблемът е следният – тяхната система за насочване датира от 60-те години на миналия век" -айде бе,вие сериозно ли????
    Не че ги любя американците,ама и вие русофилите съвсем изтрещяхте...
  • 3 Хараламби

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "опсмопсус":

    След като САЩ може да бъде Онищожена няма смисъл да се коментира коментара ти.
  • 4 иван анчев

    1 1 Отговор
    Пак пишете глупости!Никой не заменя оръжие ако няма по-добро от него!Останалото е прах в очите....
  • 5 иван анчев

    1 0 Отговор
    Само България унищожава без да заменя!
  • 6 Гост234

    1 0 Отговор
    Боже какви глупости се пишат само. Това като интернет няма такова чудо за дезинформация.
  • 7 SRS

    1 0 Отговор
    "Настоящите междуконтинентални ракети на САЩ - два пъти по-неточни от предишните"

    Това заглавие щеше да е актуално преди 30+ години.
  • 8 email

    2 0 Отговор
    Боже колко прости хора (зомбита) има по света. Ако и статията да не ви харесва, то заглавието и е повече от правилно към днешен ден. Това, че САЩ вече нямат ядрен потенциал да отговорят на Русия е факт известен не от вчера. Точно по тази причина имаше уволнени не един от висшите военни на САЩ преди време. Военните на всякъде са еднакви и у нас се крадеше и там се крадеше... вие какво си мислите. А за корупцията да не говорим в САЩ са рекордьори. В един момент лежейки на стари лаври за военна мощ се оказаха със съдрани гащи защото само лежаха реално, а Русия се развиваше след като я съсипа "перестройката". Това са фактите. В момента САЩ са голо дупе със съдрани гащи. Само слепците които от нищо не се интересуват и чакат СМИ да им поднесат нещо, вярват в силата на чичо Сам! Истината е, че ако Русия беше такава каквато я изкарват всички приказки изречени от САЩ то Русия отдавна вече щеше да вее байряка в Белия дом, защото има реалната възможност да го направи! Искам сами да помислите относно това кое колко струва... един "невидим" самолет в САЩ струва 1 милиард долара същия дори по-ново поколение "невидим" в Русия е 100 милиона долара и така в такова съотношение върви ценово въоръжаването... те това е корупция! Много маймунки на клона на въоръжаването има в САЩ. Всички искат бананче! По тази причина сега американците се стискат да пускат хубавите си бойни машини в битки защото им излизат премного скъпи...
    Истината е, че днес САЩ нямат онази възпираща ядрена сила и не е важно кой, коя ракета с какво е заменил. Целият им ядрен арсенал в момента е скрап негоден за употреба защото ядрената ракети има определен живот. Не може вечно да ги държиш в бункера... трябва да се подменят. А тази подмяна САЩ са проспали... сега те нямат финанси за ново въоръжение, не че няма по-нови и по-добри модели за замяна! Пък и времето вече ще им е винаги в недостиг защото допуснаха да са втори. Да изпревариш първия днес за тях е мисия невъзможна освен, ако не дойдат извънземни да им подарят целият нужен арсенал.
  • 9 Помаче

    2 0 Отговор
    Правилно е да се напише Минътмен 3 (Minutemen 3), а не "Минитмънт". С всеки изминал ден се убеждавам, че всички вие, които работите в разни интернет медии, сте полуграмотни или неграммотни.
    С много уважение ... от едно пиринско помаче. :)
  • 10 kan4e7o

    0 2 Отговор
    Кой идиот би се вързал на тази простотия със Тези сателити и всички навигационни системи мислите ли че те нямат ракети които да удрят със точност до сантиметри ? Как може да сте толкова прости държавата харчи всяка година по 500 милиярда долара за армията и ракетите са били неточни,абе вие нормални ли сте ?Последният им самолет Ф35 който е по добър дори от руския струва и ще струва 1,3 трилиона долара и нямат парите и възможноста да направят ракети ли ?

    Коментиран от #12, #13

  • 11 Гостенин

    1 0 Отговор
    Истината е , че никога не бива да се стига до там, да се пробва чии ракети са по точни. Нито унищожената територия,нито човешките жертви ще бъдат по малко,ако ракетата не попадне точно в целта.Наивно е да се мисли ,че ядрена война може да бъде спечелена от когото и да било.....И едва ли ще има мераклий да развяват байряка из радиоактвна пустиня.....
  • 12 ГЕРБ

    1 0 Отговор

    До коментар #10 от "kan4e7o":

    Момко, ти си цифрите добре ли си?
    1,3 трилиона долара един Ф35.... ха ха ха, куку руку ку!
    110 милиона $ "казали, че ще струва" и когато го зглобили от пентагона им казали да покажат как лети, а фирмата производител «Lockheed Martin» очтиво им отговаря, че самолета "не може да лети", цената не включвала двигателя.... ха ха ха!
    За да полети трябват още 110 милиона или общата му стойност ще надхвърли 220 милиона $, а един летателен час с него ще струва 30.000$, оказва се на практика 42.000$ което го прави абсолютно безсмислен!
    СУ 34++ струва 65 милиона и е трипъти по-маневрен!
    Гледате много холивудски филми и си мислите, че колкото по-футористично изглежда нещо толкова по-добро е то, но действителността в практиката показва друго!
  • 13 Anonymous

    0 0 Отговор

    До коментар #10 от "kan4e7o":

    Kan4e7o много глупости, много нещо. Първо, един брой Ф35 не струва 1.3 трилиона, а целият проект за създаването на самолета струва толкова. Един брой струва между 200 и 300 милиона.
    Второ, целия военен бюджет на САЩ е около 500 милиарда долара годишно, 80 процента от които, отиват за поддръжка на флота, и всички американски военни бази, които са над 1000.
    И трето, да нямат пари. Ако не сте наясно САЩ е най-задлъжнялата страна в света с над 18 трилиона дълг. Почти всичките им военни разходи отиват за поддръжка на вече съществуващи и дори остарели платформи, за флота и за логистиката. А не за създаването на нови.
  • 14 Anonymous

    1 0 Отговор
    Kan4e7o много глупости, много нещо. Първо, един брой Ф35 не струва 1.3 трилиона, а целият проект за създаването на самолета струва толкова. Един брой струва между 200 и 300 милиона.
    Второ, целия военен бюджет на САЩ е около 500 милиарда долара годишно, 80 процента от които, отиват за поддръжка на флота, и всички американски военни бази, които са над 1000.
    И трето, да нямат пари. Ако не сте наясно САЩ е най-задлъжнялата страна в света с над 18 трилиона дълг. Почти всичките им военни разходи отиват за поддръжка на вече съществуващи и дори остарели платформи, за флота и за логистиката. А не за създаването на нови.
  • 15 чичо Пенчо

    1 1 Отговор
    Много глупости, много нещо. И в коментарите даже.
    И никой ли не знае, че САЩ имат 80 ядрени подводници.
    Това решава напълно въпроса с ракети всякакви. Коментар по въпроса с руската железария за 100 милиона долара дори не си струва.

    Коментиран от #19, #25

  • 16 стоян георгиев

    0 1 Отговор
    цялата история е безсмислена.ако сащ или русия взривят ядрения си потенциал в силозите без да го изстрелват ,резултата ще бъде същия както и при съваршенна точност на попаденията.

    Коментиран от #20

  • 17 рес еоод

    0 0 Отговор
    руските или американски ракети ще излетят още докато противниковите са във въздуха
  • 18 бълхарин

    1 0 Отговор
    Ето именно затова, братята янки ти приютиха в НАТО, за да пазим и нас и тях с могъщата си флота и авиация от всеки враждебен войнолюбец. И нашите летци сега усърдно тренират, на последните ни май са 2 годни да летят МИГ-а, ако ония ремонтираните в Полша двигатели изобщо са монтирани на други и с този грандиозен успех, ние съюзниците в НАТО сме спокойни за утрешният ден. Затова и ние местните бълхари и брадърите и систърсите в САЩ ведро гледаме към утрешният ден, като екстрасенси, гледащи на "Таро". И дори и описаното да е вярно, то нашата несъкрушима воля да защитим народите в пакта от всеки връждебен акт, каквото и да е това чудо???, ще спре всяка ядренна ракета, както Главна прокуратура спря ограбването на КТБ и други с годините. затова аз съм оптимист. А и новият ни самолет, тип "стелт - невидим", е фантастичен - никой не го е виждал, никой не го вижда, никой не знае къде и дали не лети е толкова свръхсекретен, че даже ние не знаем дали го има? Той ще пази небето на НАТО от врага. И понеже нашата славна армия гарант аз мира в региона и по света е толкова добре въоръжена, то верните "комунисти-фашисти-кариеристи-...исти" от великото ни Народно събрание, въртяха сукаха и вместо да пренасочат бонусите си за купуването на ескадрила нови Грепини и фрегати, взеха, че с великите си закостенели пъпеши над раменните си стави, гласуваха великата соц.простотия - наборна казарма. И пак чааветата ще ходят с тъпите си ефрейтори да ги карат да лъскат кенефи с паста за зъби и пак велики старшини ще казват - нашата задача е да удържим 2 часа позициите, докато дойдат "братята"! Само дето смениха братята от СССР с други. Велики побратимяващи се личности ни управляват цели 72 години. И вместо да изобличат далаверите на редица генерали, следователи, чиновници, магистрати и да ги разкарат от всякакви постове и власт, те патриотично взеха, че сложиха данък УЙКЕНД, за да си лапкат патриотично велики бонуси, а "рая-та" наречена за кратко народа, да си робува за заплати и пенсии по-малки от жизненн минимум само за храна. Тези велики личности, са крепежа, гръбнака на защитата на Ре-публика България и на тях разчита и ще разчита секюритито ни тук и братята в НАТО. Аз съм оптимист. Защото зная, че ако не умра от мръсония или бомба, то със сигурност ще умра от напразни надежди, Кочинистан хийр да се оправи както е редно някогга. Но пък то и пасторите проповядват - вяра, надежда и любов! Е, може би, все някога ще имаме ном самолет може би Грипен, Юрофайтър, Еф, ....? Впрочем австралийците са пуснали нов товарен военен самолет доста по-ниска цена от другите аналози и с някои по-добри качества. но пък ние имаме партии и политици за хрантутене, та едва ли биха купили и патлак тия, камо ли и самолет? Е, вероятно нов Фалкон за да ходят по екскурзии групово и да ни будалясват по медиите с обещания и красиви лозунги за бъдещето? А то никога не идва розово. Защото няма и как да бъде такова, с такива верни управляващи... Верни, но не на нас, а на келепира си. Впрочем, ако бях командуващ на НАТО, щях да ги наритам да въоръжат солдиерите ни подобаващо, а не да ходят по митинги и да лапкат милиончета бонуси. Но не съм. Срамота е страна членка на алианс, да служи с остарели въоръжения и да се излага. И същевременно да лапкат 1 милион паразити чиновници комисии агенции гета и други парите наготово и никаква полза от тях. Като новата комисия дали имало намеса на Россия и Турция във вътрешните ни работи? Ще лапне яки бонуси....за нещо, което цял свят го знае, че е факт. Ето нека братята янки са спокойни за утрешният ден! Защото ние ще ги пазим, каквото и да е това! Ние, гордите пазители на мира и сигурността в региона и НАТО изобщо няма да оставим братята и ракета да падне над главите им! Ще изстреляме депутатите к черешово топче и те ще ловят всяка ракета във въздуха и ще я режат на скрап с триони! Така, ще бъдем защитени. Ура-а-а-а-а!
  • 19 КАН

    1 2 Отговор

    До коментар #15 от "чичо Пенчо":

    И руснаците не са по долу с подводниците...Всъщност имат най големите подводници в света ,,Тайфун" с десетки балистични ракети на борда си...Американците може би ги превъзхождат в Шпионските сателити и JPS системите за насочване...
  • 20 бълхарин

    1 0 Отговор

    До коментар #16 от "стоян георгиев":

    Аз вече се подготвих за ядренна война... - купих си два нови бели чаршафа...и като ги наметна отивам директно в рая или ада, според присъдата на свети Петър. За съжаление ощеи не мога да ходя с тях, понеже или ще ме вземан за призрак или за Клу-Клус-Клан или за фантом. Но съм напълно готов за термоядренна война. Оттук, директно на небето... То и без това ми писна да работя за данъци рекети на какво ли не, крадливи бандюги, корумпирани следователчета и маджистратус, та поне като умра да е от раз - пуф и направо на небето. горлям кеф. Нема да се мъча на мижава пенсия, ако доживея, няма да се ядосвам с рекет фактури на Топлофикации и др. - явявам се направо пред свети Петър и или отивам в ада на кръчма с дяволките или в рая на купон с ангелиците? Шест-пет няма! Затова гледам ведро в бъдещето. Но не се виждам нито тук нито на земята... Само виждам един кошмарен сън - цецса Цачева, Станишев, Главчев, Манолова, Мастан...и останалите облечени в есесовски комунистически униформи как говорят по микрофони - говорят, а думи няма? То няма и какво да кажат..делата говорят сами - тотален сбъркан ред. И този кошмар ме преследва вече цели десетилетия - събуждам се в 2 часа сутринта и виждам парламента и вътре някакви страшни песоглавци, как стоят над казани с пари и лапат лапат и насищане нямат. И пак заспивам облян в пот... Но съм обнадежден, че светлото блъдеще ще дойде. Но аз няма да съм жив и едва ли ще е тук... С такиватоталитарни комунделници лапачи шуробаджанаци Ганьовци на хиляди постове не България ще има, ами и български народ няма да остане. Но каквото такова! Отивам да пия една студена вода, че пак ме втресе...гледах кадри от народното събрание и ме обля студена пот. Страшно.... Ужас! Хората измират, мизерствуват блокирани от постановления, бандити, лапачи, а тия идиоти още плямпат за - леви, десни, сини, червени, БСП, ДПС, ГЕРБ, АБВ, ...? И покрай техните злини десетки и стотици политолози си лафят на бонуясчета по медии? И цялата тая паразитна пасминна лапа хилядарки? И няма един оцелял ама истински генерал да кресне на войничетата - абе ричове и маци, ай да сритаме ВРАГА!!! И да ги нарита да арестуват цялата тая комуянделска бандитска общност от стотици хиляди паразити лапащи наготово и носещи вреди геноцид за българският народ? И да вземе, че да ни спаси? Щото се подразбира, че БА трябва да пази БГ народ от врагове! А пази ли ни? Май НЕ? Да ходи на учеания ,на мисии, но колко много врагове си живуркат безнаказано от десетилети и в министерства комисии парламент общини битови банди? И тези всичките как ще ги унищожи самолет или корвет? И кой ще ни отървеа от такива? Май няма спасение? Значи няма и БЪЛГАРИЯ! Тогава, защо да си чешем еазиците? Полза никаква! Уф, американо ще се оправят, но ние едва ли някога...? Нема качествен матрял начело на постовете. Откакто онова Правешко печатарче Тато създаде гигантската бюрократична шурбаоджанашка мафийка "НАШ човек". И досега никой не ни спаси от нея. А пишат сме имали 58 000 ченгета, отделно 28 000 военни? ЖОтделно магистрати? 130 000 ловци? И цялата тая пасминна не ни отърва? Значи и Господ не ще може...

    Коментиран от #21, #23

  • 21 Ники

    0 0 Отговор

    До коментар #20 от "бълхарин":

    Всичко това Е Вашия ИЗБОР.
  • 22 Красьо

    1 2 Отговор
    И кога САЩ са били 1-ва ядрена сила не разбрах?!
  • 23 mediator37

    1 0 Отговор

    До коментар #20 от "бълхарин":

    По принцип , ако наметнеш бял чаршаф, могат да те вземат и за поклоник на Кришна съзнание , стига да си с бръсната глава, да се въртиш в кръг и да дрънкат звънчета. Това в рамките на шегата.
    Във всички случаи за предпочитане е ,преди да наметнеш чаршафа, да избиеш малко от поменатите от теб мърши. То... и аз колкото мога ще натрепя, обаче толкова много работа не ми се върши преди онзи свещен конец.
  • 24 biip

    2 1 Отговор
    Всички може би забравяте, че дори русия признава ,че изостава с близо 20 години по отношение на електрониката ,а какво имаше тогава огромни мобифони в съвременната война това е на първо място.

    Коментиран от #27

  • 25 Anonymous

    1 2 Отговор

    До коментар #15 от "чичо Пенчо":

    Какви 80 подводници, какви пет лева. Всичките тия съдове са на по 40 че и повече години. Така че това нищо не решава. Руснаците пускат четвърти съд от ново поколение, а американците още не са почнали дори да го мислят. Така че от тая гледна точка, американците изостават сериозно.
  • 26 чичо Пенчо

    2 1 Отговор
    До коментар #19 от "КАН":

    Нямат руснаците нито толкова подводници, нито самолети.
    "Борей" е хита им, но имат само тринки. Планират да имат още пет до 2020-та, но руските планове никога не се осъществяват още повече, че пари в Русия вече няма. Тайфун и Акула са дърти и неефективни вече, поне според руснаците. Така че в този смисъл руснака си няма подводници. Разните дизелови са шега и не е необходимо да ги коментираме.
  • 27 бум бам

    1 2 Отговор

    До коментар #24 от "biip":

    Ей смукалче ЗНАЕШ Ли Колко Значими Факктора има във Воденето на военни действия
  • 28 чичо Пенчо

    2 1 Отговор
    До коментар #22 от "Красьо":

    От над 30 години. Гугъл нямаш ли, че задаваш такъв смешен въпрос?
    А че и тези ракети, които руснаците имат са наследство от СССР, тоест много възрастни. Тоест изгнили вече. 80% ще се взривят в силозите си, ако някой руски идиот реши да ги изстрелва.
  • 29 чичо Пенчо

    2 1 Отговор
    До коментар #27 от "бум бам":

    Електрониката. Няма я в Русия. Скарани са с нея. Това ги прави тотално неадекватни при война. Нали се пъчи Путин и стреля с ракети по Сирия. Не просто не уцели обектите. Не уцели Сирия дори. Четири ракети удариха Иран. Това е жестоката истина за изостанала технологично Русия.
  • 30 чичо Пенчо

    2 1 Отговор
    До коментар #25 от " Anonymous":

    "Какви 80 подводници, какви пет лева."

    И без пет лева ще ти ги прочета. Брой им самолетоносачите. На всеки се полагат по минимум ШЕСТ подводници. Смятай сам. Отделно са стратегическите им подводници на американците.
    Това е жестоката истина за изостанала тотално Русия и неспиращата да се въоръжава Америка.
    Руснаците имат адски много "ще" в плановете си. Реализацията, обаче е безпощадна. Три имат. Само три, а тия за през 2020-та станаха нероден Петко, заради фалита на Русия.

    Коментиран от #32

  • 31 РУССКИЕ

    0 0 Отговор
    жаль братья словяни что вы продались в НАТО

    сто лет назад Вас освободили от Турков - и все что сейчас происходит-- вам пудрят мозги--
  • 32 Anonymous

    1 3 Отговор

    До коментар #30 от "чичо Пенчо":

    Както казах, всички американски подводници без исключение са на по 40+ години, някои от тях по-дърти и от съветските. Така че, няма какво да мериш. И двете страни са изостанали в много аспекти. А икономически да сравняваш и да говориш за фалит е направо смешно.
  • 33 чичо Пенчо

    2 1 Отговор
    До коментар #25 от "РУССКИЕ":

    Очень часто вы начали освобождать нас.
    В 1944-том началось советское робство. Это стоило нам слишком много, те 70 лет.
    К счастью мы избавились от большевиков. Теперь у нас есть будущее. Зарплата такая же, как России, но у нас нет экспорта природных ресурсов. Россия отстает. Болгария движется вперед.
    Путин убил Россия. Кража Крыму показывает новую российскую политику. Это не политика, а распад России. Путин вор. Для его краж уже платят все граждане России. Вы выбрали его, агент КГБ.
    Он не имеет мозг для управления даже колхоза. Вы сами виноваты о своей судьбе.