Отидете към основна версия

3 189 8

Похищението на Европа

  • похищението-
  • европа-
  • атентат-
  • терористичен-
  • брюксел
Снимка: БТА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Удариха Брюксел! Удариха Европа и тя кърви... Матрицата на терора за пореден път си показа грозната физиономия и извратената логика. Само за някакви си 15 години тероризмът, изскочил някъде от афганистанските пещери, натренирал се по иракските и сирийските бойни полета, успя да обиколи света, да се разпространи като вирусна програма и да убива навсякъде. Той посегна на финансовите символи в Ню Йорк, превърна в ад туристическия рай от остров Бали до Египет, засегна пътя на петрола край бреговете на Йемен, в Москва изигра пиесата на ужаса на сцената на най-обикновен културен дом, връхлетя върху невинни хора на жп гара в Мадрид, в метрото на Лондон,  на летище Сарафово, в ресторантите на Париж, по улиците на Истанбул...

Тероризмът разбира от символи. Той си играе с тях, пресмята ги, подбира дати и конкретни места, търси умишлено ужаса по формулата - удар плюс медиен ефект равно на глобална заплаха. Този път удари Брюксел, за да похити Европа. Онази Европа, която прибра стотици хиляди бежанци, избягали от война, за да попаднат в друга война – тази, най-мръсната, без танкове, самолети и фронтове, войната на тероризма. Добре познатата формула от времето на саудитеца Осама бин Ладен пак проработи, но този път, за да доразбие европейските илюзии за сигурността и мечтите за свободата.

Преди 12 години пак през март в един видеозапис на „военния говорител на "Ал Кайда" за Европа", който се оказа мароканец и пое отговорността за атентата в Мадрид, имаше едно ключово изречение: „Вие обичате живота, ние обичаме смъртта". Психиката на тези типове окървави Брюксел. Подлеци!

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини