Отидете към основна версия

2 572 20

Загубите за България от руските санкции са нищожни

  • съби събев-
  • санкции-
  • българия-
  • нищожни-
  • генерал-
  • русия-
  • нато-
  • мюнхенска конференция-
  • мюнхен

Кремъл трябва да се примири с това, че санкциите няма да бъдат така лесно свалени

Снимка: Фейсбук
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Санкциите срещу Русия не носят ползи, но и не носят съществени загуби за България. Нищожни са загубите за България. Те може би са по-големи за някои европейски страни и най-вече са големи за Русия.

Това заяви в интервю за Факти.бг о.р. генерал Съби Събев. По думите му санкциите, наложени заради конфликта в Източна Украйна и анексирането на Крим, няма да бъдат така лесно свалени.

Съби Събев, който бе кандидат за вицепрезидент, заяви, че развитието на по-близки отношения между САЩ и Русия няма да бъде безусловно, както се очаква примерно от Русия.

Мюнхенската конференция по сигурността се провежда в момент, в който пред света има повече въпроси, отколкото отговори. Избирането на Тръмп за президент, Brexit, конфликтите в Украйна и Сирия, киберсигурността, тероризмът – това са рискове за сигурността. Може ли в Мюнхен да се намерят отговори?

Конференцията е тридневна, действително това е един световен форум за обсъждане на всички въпроси и проблеми на сигурността. Много интересна е и програмата на 53-ото издание на конференцията. В петък се обсъди бъдещето на Европейския съюз – обединен или разделен, както и бъдещето на западните демокрации. Обсъжда се и бъдещето на НАТО – дали алиансът е остарял, или пък е много важна организация. Обсъжда се бъдещето на организациите, от които най-много зависи сигурността на Стария континент. Интересни ще бъдат и втория и третия ден на конференцията, когато ще се обсъдят трансатлантическите взаимоотношения и международния ред. Тук имаме ключови изявления от редица лидери, сред които и канцлерът на Германия Ангела Меркел, вицепрезидента на САЩ Майк Пенс, генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг. Изявление ще има и на руския външен министър Сергей Лавров.

Ще бъдат разгледани много интересни въпроси, сред които противодействието на радикалния ислямизъм и атаките срещу демокрацията. През последния ден ще има дискусия за външната политика на САЩ след избирането на Доналд Тръмп за президент. Сирийският конфликт също няма да бъде подминат. Преди конференцията бе публикуван доклад по сигурността с изследвания по всички аспекти на сигурността и най-нови данни. Конференцията ще е изключително интересна и е добре, че българският президент Румен Радев присъства на нея.

След встъпването в длъжност на Доналд Тръмп сред натовските съюзници се зароди притеснение, че САЩ могат да обърнат гръб на алианса. Очаквате ли подобен сценарий, или на призивите на Тръмп трябва да се гледа като възможност европейските страни сами да подсигурят отбраната си?

Не очаквам Тръмп да потвърди виждането си, че НАТО е остаряла организация и едва ли не няма нужда от нея. Напротив – ще доминира консенсуса по отношение на това, че НАТО е много важна организация. Американските представители на конференцията ще отправят послания, че европейските страни трябва действително да повишат разходите за своята собствена отбрана. Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг ще обяви, че вече трета година отбранителните разходи на страните от алианса плавно нарастват. Разходите средно са доста далеч от 2% от брутния вътрешен продукт, както бе прието на срещата на високо равнище в Уелс. Европейските страни трябва да установят много тясно отбранително сътрудничество и да намалят големите различия, защото има голямо разнообразие от оръжейни системи. На конференцията ще има много важни послания. Отношенията на САЩ с Русия също ще бъдат засегнати. Ще бъде интересно и изявлението, което ще отправи външният министър на Русия.

След избирането на Тръмп за президент се появиха сигнали, че Вашингтон и Москва могат да сближат позиции. Очаквате ли подобно нещо, или това е по-скоро химера?

Развитието на по-близки отношения между САЩ и Русия няма да бъде безусловно, както се очаква примерно от Русия. САЩ ясно казаха, че пълномащабно развитие на взаимоотношенията и партньорството може да стане, след като Русия прекрати военната си намеса в Източна Украйна и Крим бъде върнат в границите на Украйна. Русия категорично отказа Крим да бъде върнат и заяви, че няма да обсъжда този въпрос. Това е една голяма бариера пред развитието на взаимоотношенията както между двете страни, така и между НАТО и Русия. На конференцията ще бъде много ясно подчертано. Относно санкциите аз се надявам българският президент много добре да разбере, че няма как безусловно да паднат санкциите, наложени на Русия. Ако Русия продължава с тази политика, разбира се.

В този ред на мисли президентът Румен Радев заяви, че санкциите срещу Русия не носят ползи. Как оценявате тази позиция на Радев в ролята му на президент? Каква трябва да бъде позицията на България по отношение санкциите срещу Русия?

Санкциите срещу Русия не носят ползи, но и не носят съществени загуби за България. Много изследвания бяха показани по този въпрос. Нищожни са загубите за България. Те може би са по-големи за някои европейски страни и най-вече са големи за Русия. Но очевидно Кремъл с упорстването си с тази политика ще трябва да се примири с това, че санкциите няма да бъдат така лесно свалени или облекчени. Може би ще има известно облекчаване на санкциите, ако се постигне определена договорка. Примерно възстановяване контрола на границите на Източна Украйна и изпълнение на Минските споразумения. На Мюнхенската конференция прави впечатление, че присъства и украинският президент Петро Порошенко.

Възможно ли е създаването на европейска армия?

Не, това не много далечна перспектива. Историята за европейските въоръжени сили е много дълга. При наличието на НАТО и съществуването на алианса няма как да се създаде отделна армия на Европейския съюз и отделна армия на НАТО. Повече се касае за разширяване на сътрудничеството между европейските страни, които са членки на организацията и повишаване разходите за отбрана. Това ще позволи да се създаде самостоятелен европейски военен капацитет, за да може Европейският съюз при необходимост при някои операции по управление на кризи да действа самостоятелно от НАТО.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини