Last news in Fakti

18 Февруари, 2017 12:28 2 564 20

Загубите за България от руските санкции са нищожни

  • съби събев-
  • санкции-
  • българия-
  • нищожни-
  • генерал-
  • русия-
  • нато-
  • мюнхенска конференция-
  • мюнхен

Кремъл трябва да се примири с това, че санкциите няма да бъдат така лесно свалени

Загубите за България от руските санкции са нищожни - 1
Снимка: Фейсбук
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Санкциите срещу Русия не носят ползи, но и не носят съществени загуби за България. Нищожни са загубите за България. Те може би са по-големи за някои европейски страни и най-вече са големи за Русия.

Това заяви в интервю за Факти.бг о.р. генерал Съби Събев. По думите му санкциите, наложени заради конфликта в Източна Украйна и анексирането на Крим, няма да бъдат така лесно свалени.

Съби Събев, който бе кандидат за вицепрезидент, заяви, че развитието на по-близки отношения между САЩ и Русия няма да бъде безусловно, както се очаква примерно от Русия.

Мюнхенската конференция по сигурността се провежда в момент, в който пред света има повече въпроси, отколкото отговори. Избирането на Тръмп за президент, Brexit, конфликтите в Украйна и Сирия, киберсигурността, тероризмът – това са рискове за сигурността. Може ли в Мюнхен да се намерят отговори?

Конференцията е тридневна, действително това е един световен форум за обсъждане на всички въпроси и проблеми на сигурността. Много интересна е и програмата на 53-ото издание на конференцията. В петък се обсъди бъдещето на Европейския съюз – обединен или разделен, както и бъдещето на западните демокрации. Обсъжда се и бъдещето на НАТО – дали алиансът е остарял, или пък е много важна организация. Обсъжда се бъдещето на организациите, от които най-много зависи сигурността на Стария континент. Интересни ще бъдат и втория и третия ден на конференцията, когато ще се обсъдят трансатлантическите взаимоотношения и международния ред. Тук имаме ключови изявления от редица лидери, сред които и канцлерът на Германия Ангела Меркел, вицепрезидента на САЩ Майк Пенс, генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг. Изявление ще има и на руския външен министър Сергей Лавров.

Ще бъдат разгледани много интересни въпроси, сред които противодействието на радикалния ислямизъм и атаките срещу демокрацията. През последния ден ще има дискусия за външната политика на САЩ след избирането на Доналд Тръмп за президент. Сирийският конфликт също няма да бъде подминат. Преди конференцията бе публикуван доклад по сигурността с изследвания по всички аспекти на сигурността и най-нови данни. Конференцията ще е изключително интересна и е добре, че българският президент Румен Радев присъства на нея.

След встъпването в длъжност на Доналд Тръмп сред натовските съюзници се зароди притеснение, че САЩ могат да обърнат гръб на алианса. Очаквате ли подобен сценарий, или на призивите на Тръмп трябва да се гледа като възможност европейските страни сами да подсигурят отбраната си?

Не очаквам Тръмп да потвърди виждането си, че НАТО е остаряла организация и едва ли не няма нужда от нея. Напротив – ще доминира консенсуса по отношение на това, че НАТО е много важна организация. Американските представители на конференцията ще отправят послания, че европейските страни трябва действително да повишат разходите за своята собствена отбрана. Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг ще обяви, че вече трета година отбранителните разходи на страните от алианса плавно нарастват. Разходите средно са доста далеч от 2% от брутния вътрешен продукт, както бе прието на срещата на високо равнище в Уелс. Европейските страни трябва да установят много тясно отбранително сътрудничество и да намалят големите различия, защото има голямо разнообразие от оръжейни системи. На конференцията ще има много важни послания. Отношенията на САЩ с Русия също ще бъдат засегнати. Ще бъде интересно и изявлението, което ще отправи външният министър на Русия.

След избирането на Тръмп за президент се появиха сигнали, че Вашингтон и Москва могат да сближат позиции. Очаквате ли подобно нещо, или това е по-скоро химера?

Развитието на по-близки отношения между САЩ и Русия няма да бъде безусловно, както се очаква примерно от Русия. САЩ ясно казаха, че пълномащабно развитие на взаимоотношенията и партньорството може да стане, след като Русия прекрати военната си намеса в Източна Украйна и Крим бъде върнат в границите на Украйна. Русия категорично отказа Крим да бъде върнат и заяви, че няма да обсъжда този въпрос. Това е една голяма бариера пред развитието на взаимоотношенията както между двете страни, така и между НАТО и Русия. На конференцията ще бъде много ясно подчертано. Относно санкциите аз се надявам българският президент много добре да разбере, че няма как безусловно да паднат санкциите, наложени на Русия. Ако Русия продължава с тази политика, разбира се.

В този ред на мисли президентът Румен Радев заяви, че санкциите срещу Русия не носят ползи. Как оценявате тази позиция на Радев в ролята му на президент? Каква трябва да бъде позицията на България по отношение санкциите срещу Русия?

Санкциите срещу Русия не носят ползи, но и не носят съществени загуби за България. Много изследвания бяха показани по този въпрос. Нищожни са загубите за България. Те може би са по-големи за някои европейски страни и най-вече са големи за Русия. Но очевидно Кремъл с упорстването си с тази политика ще трябва да се примири с това, че санкциите няма да бъдат така лесно свалени или облекчени. Може би ще има известно облекчаване на санкциите, ако се постигне определена договорка. Примерно възстановяване контрола на границите на Източна Украйна и изпълнение на Минските споразумения. На Мюнхенската конференция прави впечатление, че присъства и украинският президент Петро Порошенко.

Възможно ли е създаването на европейска армия?

Не, това не много далечна перспектива. Историята за европейските въоръжени сили е много дълга. При наличието на НАТО и съществуването на алианса няма как да се създаде отделна армия на Европейския съюз и отделна армия на НАТО. Повече се касае за разширяване на сътрудничеството между европейските страни, които са членки на организацията и повишаване разходите за отбрана. Това ще позволи да се създаде самостоятелен европейски военен капацитет, за да може Европейският съюз при необходимост при някои операции по управление на кризи да действа самостоятелно от НАТО.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 lele

    23 11 Отговор
    Ехааа, още един родоостъпник! Нямат ли свършване тези изроди!!!!
  • 2 Старшината

    18 5 Отговор
    Съби, първо ела до склада да си получиш лейтенетската сабя(щот ти се полагала) и после се напъвай да мозиш ръсъци!
  • 3 Различен

    17 6 Отговор
    Разбира се, че не носят до големи загуби!
    Но преди това да уточним, какъв бизнес имаме с Русия, та да имаме големи загуби! Нямаш бизнес, нямаш загуби, перифразирано от чичко Сталин!
    Унищожихте най-добрите предприятия в България, превърнахте я в бананова държава, ама без банани, изгонихте 2,5 милиона млади, да се скитат по света и ръсите само простотии. Ами вижте първо фактите, па тогава коментирайте бе цървули!
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Гост

    18 6 Отговор
    Като чета какви ги е наговорил този Съби и в главата ми изскача името на онзи литературен герой на великия Чудомир "лъжлив Съби" е този не е толкова духовит и остроумен колкото литературния си съименник, ама как лъже само...
  • 6 незнайко

    13 5 Отговор
    РУСКИ САНКЦИИ- ДРЪН ДРЪН ! КОЙ ПЪРВИ НАЛОЖИ САНКЦИИ НА РУСИЯ КОЙ ? ЦЯЛА ЕВРОПА . Трябва да се сърдим на ГОСПОДАРИТЕ си !
  • 7 Мършата

    5 11 Отговор
    Аз не чета, основно гледам фото, но ми е пределно ясно и знам от какво имаме нужда! Аз ходя да работя в Германия, ще водя вече и жена си и децата, по личното настояване на шефа ми,който е германец и който ми отвори очите за живота! Аз благодарение на това, че преоткрих живота си там, разбрах какви трябва да са ми истинските ценности ( беемве , ядене и пиене, чалга ) и се гордея от тях! Вече опознах хората те са два типа крадливи мутри служещи на олигархи и двете форми на посткомунящината и обиконовенни добри хорица като мене, демократи, градивни личности и полезни над който комунягите паразитират! Обаче аз вземам мерки!
  • 8 Мършата

    3 11 Отговор
    Аз няма нищо особенно, обикновен дом, гараж и беемве! Обаче няма съмнение, че комунягите са завистливи и не търпят някой малко да прокопса, веднага започват да кроят планове за кражби или нанасяне на някаква форма на вреда! Ето защо АЗ взех мерки да си предпазя имуществото, че докъто работя в Германия, комунягите чийто хоби е крадене, да мога да предпазя имуществото си преди всичко беемвето! Заключих го в гаража, закачих камера на тавана, за да мога да си го наглеждам от чужбина и вързах допълнително три синджира заключени от три катинара и отвътре турих и лост, че допускам комунягите да опитат да трошат използвайки и бойни чукове!

    Коментиран от #14

  • 9 666

    12 3 Отговор
    Един от главните палачи на БА тръгнал да ми ръси глупости. Почнал и от икономика да чактисва чилякът. Друг на негово място няма да си покаже мусурата навън от срам.
  • 10 Мършата

    2 11 Отговор
    Докъто сам в Германия обещавам от там да гласувам за ДЕМОКРАЦИЯТА и призовавам приятелите ми ДЕМОКРАТИ да продължават да просвещават обществото като мене! Аз от Германия ще си наглеждам беемвето от камерата щото комунягите да не ми го открадът, беемвето за мен е особенно ценно защото ми е почти като подарък от шефа, туку тъй беемве не се дава! Дано няма комуняга който да има беемве защо мисълта че може да миа ме мори отвътре! Особенно ме беспокой възможност някой ден гаден комуняга да докосне колицата ми! АЗ вероятно шест месеца ще бъда в чужбина, но като дойда пак тука искам да видя ДЕМОКРАТИ на власт и подобрение и дано колицата ми да намеря там където оставих!
  • 11 Киро

    9 17 Отговор
    Излязоха фактите и утрепаните тролчета се запениха!
    Износът на България към Рашка е съизмерим с износът ни към Македония, няколко процента от общия ни износ!
    А и повече да бяха, пак трябваше да има санкции, да се научат бурсуците с ушанките как се заграбва чужда територия в 21 век и да си платят за хилядите убити в Украйна!

    На цял свят му е ясно, че Рашка отново е свърталище на злото и ще си плати за действията!

    Коментиран от #17

  • 12 Мома на повикване ли е Румянка?

    4 4 Отговор
    Защо винаги народ и администрация се разминават?
  • 13 Петър Анков

    18 3 Отговор
    Чета какво казва генерала от запаса Съби Събев и си мисля, ами той е прав!
    България какво печели от някакви си санкции наложени на Русия?! Нито печелим, нито губим!
    Господине, радвам се, че и Вашия опит да седнете в президентската институция несполучи, защото както сочат фактите и Вие сте програмиран да провеждате чуждите интереси на българска почва.
    Иска ми се да попитам, когато учихте във военната академия "Ю.Гагарин" пак така ли гледахте на тази страна или просто с умисъл я използвахте!?
    Как няма с лека ръка да зачеркнете страната дето ни е освободила от ТУРСКОТО РОБСТВО, след като се обучавате във въздушен колеж и то не къде да е, а именно в САЩ.
    Как няма да приветствате санкциите срещу един народ, който се опитва да се спаси от пипалата на световния жандарм - това е ОЧЕВАДНО!
    Какво ще кажете?- имате ли тази смелост да кажете на глас, че Руския народ се бори да остане независим!
    Да, но Вие сте стажант не къде да е, а именно в Германия! ( минава ли Ви подобна мисъл, ако твърдите, че сте горд българин)
    Задайте си въпроса - кой и защо нападна Руската държава?
    Как да неодобриш случващото се след като завършвате трудовата си дейност не къде да е, а в главната квартира на НАТО!
    За "вярна служба" към Родината!? - за това ли Ви удостоиха с награда и то не от къде да е, а именно от Американското посолство!? - трябва да сте горд с това постижение!
    Вие сте за "пример и подражание" - това е безспорно, но всичко това е възможно, когато продадеш държа
  • 14 Сретан

    9 1 Отговор

    До коментар #8 от "Мършата":

    За кои комуняги става въпрос ...За комунягите СОЦИАЛИСТИ..... за комунягите ДЕМОКРАТИ... или.... комунягите МУТРИ

    Коментиран от #15

  • 15 Мършата

    5 6 Отговор

    До коментар #14 от "Сретан":

    Комуняги ДЕМОКРАТИ няма! Може да има агентчета комуняшки, "дегизирани" между ДЕМОКРАТИТЕ, но истинските ДЕМОКРАТИ няма как да наречем комуняги!

    Коментиран от #16

  • 16 Сретан

    6 3 Отговор

    До коментар #15 от "Мършата":

    Комуняги Демократи нямало?? ...но комуняги МУТРИ има.. нали!!
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 австралия

    7 1 Отговор
    заради думата Русия няма да има бъдеще България. Утре ако внесем кламери и моливи от там, ще е проблем защо са от Русия. А те ще са хубави и качествени. Русия ни лашка психологически с историяга и си постигат корпоративни и финансови цели. На другото ухо слухтят САЩ и ни обесняват за демокрацията и арбитъра, който дава субсидиите Брюксел. Със санкции и без санкции ние сме обречени да сме тенис топка между две ракети удряна ту в едната, ту в другата посока. А със съседи Македония, Турция и велика Трактория т.е.Гърция положението е бетонироно. САЩ и Русия са империи имащи цели за постигане и ние сме по средата. Дали Путин и Тръмп ги интересува ко мислим ние за санкциите и за Крим?Те си следват целите и ако им се пречкаш взимат мерки.

    Впрочем уж сме в ЕС пък се блокират граници и свободното движение на стоки и хора е чао. Нашите бизнесмени да отвърнат със същото на Гърция.
  • 19 Темида

    1 1 Отговор
    Съби акъл нямаш това е ясно,ама и тия дето гласуват за теб са същите.
  • 20 О З генерала в листата за "ТЪРС СЕ"

    0 0 Отговор
    Почне ли се О З ген. Трябва да се привлича под отговорност!