Отидете към основна версия

24 265 42

Марешки прогони картела

  • веселин марешки-
  • картел-
  • цени-
  • избори
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Само допреди седмица политическите сили се държаха като скучаещи милиардери, които наддават на търг за жартиери на Мерилин Монро. С подобна лекота системни и несистемни играчи се надцакваха в обещанията си към "суверена".

Пенсии и средни заплати летяха в галоп отвъд здравия разум и финансовата логика. Всичко, което доскоро бе отхвърляно като невъзможно и абсурдно, се оказа, че е на една бюлетина разстояние.

Населението търкаше очи и слушаше зяпнало, като Тодор Живков на 10 ноември, какви невероятни облекчения, улеснения и благодат го очакват.

"Възможно ли е това?" -питаха ококорени журналистите. "Защо да не е, разчетът ни е за 4-годишен мандат", отговаряше статуквото. Нищо, че в обозримо бъдеще ничие правителство няма да изкара цял мандат.

И народът гласува.

А докато ЦИК още калкулираше окончателните резулати, нещата започнаха да се случват. Видимите резултати на промяната! 30% скок в цената на газа от 1 април. За да е по-весело на празника. Но едно добро не идва само. Прас! - от 20% до 40% скок на парното и топлата вода! Токът също пое нагоре - засега с 1%, но иде 1 юли, традиционната дата за поскъпване на електроенергията.

Един Господ знае какво ще се случи тогава. Ясно е само, че изброените скокове неминуемо ще вдигнат цените и на основните стоки по магазините.

Всичко това се оказа най-грижливо укриваната тайна до изборния ден. Сакън, да не развалим настроението на хората. Защото някои обичат да казват, че изборите трябвало да са празник. Укриха тайната. Устискаха. И със служебното безразличие на траурен агент Иванов от КЕВР изплю камъчето и пое въздух. Ден след изборите.

По някаква чиста случайност, само да не си помислите нещо, пак тогава от КЗК обявиха, че картел на горивата няма. Не знаем как го направи Веселин Марешки, но той успя. Само за два дни след изборната нощ картелът, който бе фундаментът на предизборната му кампания, се пръждоса. Факт - КЗК потвърди ли го? Потвърди го. Обещано - изпълнено!

Каква чудовищна грешка бе на път да направи народът. Почти бе снел доверието си от бореца срещу картелите и монополите, та той едва паркира "на изпарения" пред Парламента с 4,2%.

Нима всички тези "ексклузивни новини" не са били ясни далеч преди изборния ден?

Но това са опасни новини. Нали преди четири години едно правителство си отиде заради скок на тока. Я да не плашим хората и да идат закичени с китка здравец до урните.

Защо мълчаха? Ще ви кажат, че е било от най-благородни подбуди - да не влияят на изборния резултат. Вярвате го, нали?

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини