Last news in Fakti

30 Март, 2017 08:12 24 254 42

Марешки прогони картела

  • веселин марешки-
  • картел-
  • цени-
  • избори
Марешки прогони картела - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Само допреди седмица политическите сили се държаха като скучаещи милиардери, които наддават на търг за жартиери на Мерилин Монро. С подобна лекота системни и несистемни играчи се надцакваха в обещанията си към "суверена".

Пенсии и средни заплати летяха в галоп отвъд здравия разум и финансовата логика. Всичко, което доскоро бе отхвърляно като невъзможно и абсурдно, се оказа, че е на една бюлетина разстояние.

Населението търкаше очи и слушаше зяпнало, като Тодор Живков на 10 ноември, какви невероятни облекчения, улеснения и благодат го очакват.

"Възможно ли е това?" -питаха ококорени журналистите. "Защо да не е, разчетът ни е за 4-годишен мандат", отговаряше статуквото. Нищо, че в обозримо бъдеще ничие правителство няма да изкара цял мандат.

И народът гласува.

А докато ЦИК още калкулираше окончателните резулати, нещата започнаха да се случват. Видимите резултати на промяната! 30% скок в цената на газа от 1 април. За да е по-весело на празника. Но едно добро не идва само. Прас! - от 20% до 40% скок на парното и топлата вода! Токът също пое нагоре - засега с 1%, но иде 1 юли, традиционната дата за поскъпване на електроенергията.

Един Господ знае какво ще се случи тогава. Ясно е само, че изброените скокове неминуемо ще вдигнат цените и на основните стоки по магазините.

Всичко това се оказа най-грижливо укриваната тайна до изборния ден. Сакън, да не развалим настроението на хората. Защото някои обичат да казват, че изборите трябвало да са празник. Укриха тайната. Устискаха. И със служебното безразличие на траурен агент Иванов от КЕВР изплю камъчето и пое въздух. Ден след изборите.

По някаква чиста случайност, само да не си помислите нещо, пак тогава от КЗК обявиха, че картел на горивата няма. Не знаем как го направи Веселин Марешки, но той успя. Само за два дни след изборната нощ картелът, който бе фундаментът на предизборната му кампания, се пръждоса. Факт - КЗК потвърди ли го? Потвърди го. Обещано - изпълнено!

Каква чудовищна грешка бе на път да направи народът. Почти бе снел доверието си от бореца срещу картелите и монополите, та той едва паркира "на изпарения" пред Парламента с 4,2%.

Нима всички тези "ексклузивни новини" не са били ясни далеч преди изборния ден?

Но това са опасни новини. Нали преди четири години едно правителство си отиде заради скок на тока. Я да не плашим хората и да идат закичени с китка здравец до урните.

Защо мълчаха? Ще ви кажат, че е било от най-благородни подбуди - да не влияят на изборния резултат. Вярвате го, нали?


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Иван

    179 13 Отговор
    НАРОДЕЕЕЕЕ, ставй от компютъра и директно пред министерски съвет. Ако не го направиш, значи си заслужаваш и 30-те % по-скъп газ и управлението и статуквото. Аз гася и заминавам. НЕ СМЕ НАРОД, А МЪРША!!!

    Коментиран от #7, #8

  • 2 некойси

    87 5 Отговор
    И това правителство няма да изкара пълен мандат.
    Този път не по желание на "държача на струйника".
    Изглежда многото пари, които е присвоил му пречат да вижда обективно реалността, но рано или късно ще се намери някой да му отвори очите.
    Седя и си мисля ... къде сме ние? Какво се промени през годините?
    Като гледам нищо ... едни хора идват други си отиват ... гнилата система остава.
    Без значение зад какви идеали бива маскирана.
  • 3 Позитанни да те лажем

    26 39 Отговор
    Ми то това е служебното правителство под позитанска опека, кво общо има Марешки дето НЕ е влязъл още във властта?? То всеки може да списва глупости, но не и да манипулира така грубо!
  • 4 гост

    58 5 Отговор
    Пари за хората все няма, но могат да си гласуват 11 лв от глас и ей тъй да си раздадат 31,7 млн лева, нали?! На година при това! 126,8 млн лева, ако издържат 4 години. Ама надали.
  • 5 Гоуст

    90 6 Отговор
    Абсолютна гавра с народа. Чакаха да минат изборите и се почнаха увеличение на цените. Сещате ли се, че това увеличение с 30% ще рефлектира абсолютно на всяка една стока?
    Картел нямало, а ги виждаме на какви цени продават.
    Нарушиха закона като манипулираха резултатите от референдума - без никакъв резултат.
    Наред е увеличение на данъците

    Може и да не харесвам Слави, но просто ни трябва някой обединител, който ще вдигне народа. Просто ей така да каже час и място и всички да се съберем.
  • 6 ЪХЪМ

    34 13 Отговор
    Какъв Марешки ви гони, като е още Герджиков на власт?
  • 7 ДЯДО

    20 63 Отговор

    До коментар #1 от "Иван":

    КОЛКОООО ти платиха за да организираш пак протести? Трябва да помислиш когато наричаш народа МЪРША дали някой ще те последва. МЪРША до МЪРША след една МЪРША не ми звучи гордо, съжалявам.
  • 8 Койчо

    22 17 Отговор

    До коментар #1 от "Иван":

    Като гледам какви коли се търкалят из Голямото Село, няма да е чак таква драма 30%. Народа има сухи пари не се заблуждавайте - всеки ден бабички мятат по 10000 лева от балконите. Просто се навъдиха много тръгнали на лов за тия сухи парици. Да видим кой ще обере най-много. За сега печелят строителството с тия 100% надценки на нереалното търсене. Ръскай парици народе, не се стискай!
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Тушибиян

    34 7 Отговор
    След като българия като икономически и политически проект не може да предостави на населението си благодат и просперитет а само отчаяние и самоубииства нищета с робство и страдание е време според природните закони да се прекрати съществуването на тоз абсурдистан...тук нормалните са страдащите са заклеймени а катилите се радват на просперитет

    Коментиран от #16

  • 11 Темида

    26 6 Отговор
    Днес 20:30 пред Народното събрание...Да видим колко ще дойдат.
  • 12 шоп

    19 20 Отговор
    Всяка овца си заслужава овчаря.Не съм гласувал за никой.Не ме интересуват.Това си го заслужаваме като ги търпим.Да са живи и здрави да направят тока 1 лев киловата.
  • 13 ХАКние

    47 9 Отговор
    РОБИ СМЕ БЪЛГАРИТЕ ! РОБИ!
    Живеем ден за ден да оцелеем!
    Предаваме и майка си и баща си за шепа стотинки!
    Масови фалшификации и грешки на изборите ,но ние мълчим, защото сме решили да се спасяваме по единично.
    Изброените по-горе черти са присъщи на РОБИТЕ!!
    СРАМ
  • 14 трайчо

    39 12 Отговор
    Матрияла е прост, злобен, завистлив и минжитурка. Храчи и плюе по Слави и референдума забравяйки че не е важно кой е там - с бръсната глава или с бяла якичка и вратовръзка. Не отсява за какво става дума. Пръска се от злоба че идеята е дошла от Слави и екипа му. Защото завижда. Предпочита да го дерат тези с костюмите и усмивките. Народът може да промени статуквото, но е глупави наивен. Гласува, овчи инстинкти го движат. После реве. Не ми е жал, нека реве.
  • 15 Ганчо

    26 6 Отговор
    Прос народ сме не искаме промени искаме си туй което е било понеже сме свикнали и новото ни плаши за това си носим кръста еи ви герб сега парно и топла вода утре тока после горивата после леко данаци на имоти и коли после лек натиск върху бизнеса с осигуровки и заплатки ще доиде и момента да си плащаме че сме живи .и триста лева пенсии ниама да стигат за монопола вик кевр и нефтохим . На хълтите павета ще се видим на есен
  • 16 трети клас

    15 8 Отговор

    До коментар #10 от "Тушибиян":

    България се изписва с главна буква, ако това не то знаеш, си обяснавам и останалите пропуски в правописа ти. А след като си малограмотен, по-добре недей да мажеш из форумите!

    Коментиран от #18, #33

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 tost

    13 7 Отговор
    Така ще е,докато ни управляват пребоядисани комунисти.

    Коментиран от #23

  • 20 Киро

    22 7 Отговор
    Много ми е добре!
    Не ме притесняват нито увеличения, нито нищо...
    ...карам си живота и те така...
    Още помня как в началото на "прехода" ни обясняваха, че до 2000-2010 година ще настигнем белите страни. Ами явно няма да се случи, но животът си тече и аз няма да го пропилея, като мрънкам за всичко...
  • 21 димо

    4 2 Отговор
    да бе
  • 22 Гого

    13 8 Отговор
    То картела е ясен кой дърпа конците селският бек от Банкя ама как го избират не знам да искаш по високи цени значи си мазохист.
  • 23 Трифонов

    29 2 Отговор

    До коментар #19 от "tost":

    Всички са "пребоядисани комунисти"! И няма как да е иначе! Народът ли, българският, свали тоталитарния режим през 1989г?! Народът ли негодуваше срещу него преди това?! Народът ли, български, излезе на бунт срещу комунистическата система?! Този народ ли дойдоха съветските танкове да приберат от улиците!? Този народ ли гина под веригите на въпросните танкове!? Не... мили сънародници! Не беше този народ! Беше чешкият! Беше унгарският! Беше полският! Но не и нашият. Наши войници бяха редом със съветските всъщност. По-младите от Вас... знаехте ли го това!? Обзалагам се, че не! Нашият народ живееше прекрасно преди 1989г. Харесваше му. Някой друг взимаше всички решения в живота му, даваше му пари да изкара без проблем до другата заплата, осигуряваше му работа срещу това, спокойствие, сигурност. Е... нямаше свобода, нямаше изобилие, нямаше лукс. Но „нямаше” за всички. Което пак го устройваше нашия народ, защото така нямаше на кого да завижда и от кого да се дразни. Нямаше хитреци с лъскави коли, които да потискат народа. Ето защо, в това наше т.нар. общество, никога не е имало енергия за промяна на режима отпреди 1989г. Кой бе инициаторът на промяната тогава? Ами самите т.нар. комунисти бяха. Младата смяна на БКП през 1989г. - Петър Младенов, Андрей Луканов, Лилов и останалите продажни копелета, които решиха, че вече не им се живее в уравненото българско общество.

    Коментиран от #30

  • 24 Трифонов

    22 1 Отговор
    Че искат пазарна икономика, лукс и да изпъкнат сред стадото с парите, които са откраднали от него. Свалиха бащите си, раздадоха парите на държавата, парите на народа, на втория, третия и т.н. ешалон надолу в партийната йерархия, създадоха търговските дружества, банките - техните дружества и банки - гръбнакът на новата икономическа система. Но те създадоха и гръбнакът на новата политическа система - една мимикрия на плурализъм. Ти ще се правиш на десен, ти на център, аз ще съм ляв. Твоята партия ще се казва така, а пък твоята - иначе, но всички ще работим само за нас си. Ти, Доган-е - като верен наш съратник - ще оглавиш една партия с етнически характер, за да сме сигурни, че ВИНАГИ българските турци ще гласуват за теб, т.е. за нас... нали, защото след тая простотия с възродителния процес, тия винаги ще гласуват против нас. А така и техните гласове ще са ВИНАГИ за нас. Мимикрия на демокрация, мимикрия на плурализъм, мимикрия на сВОБОДА.
    Това е историята на българския преход, на българската политическа и икономическа система! Една мимикрия!
    Гласуването не е самоцел. Гласуването е средство да направиш избор. Но за да имаш нужда от средство, преди това трябва да ИМАШ избор. А ние нямаме избор! Тогава, за к`ъв к*. си губите времето да гласувате!?
  • 25 ооооооо

    14 6 Отговор
    Прав е Слави. За какво ни е това ново правителство, ако и след тези избори не започнат веднага някакви реални действия към незабавна промяна, ако още с първите си приети актове следващият парламент не очертае забележима краткосрочна законодателна програма с тенденция за реформиране и промяна, а не подмяна, на и без това съвсем малкото трудно постигнати досега промени във формата на правораздаване, вътрешна сигурност и ред, както във финансово-икономическите политики с цел справедлива и равнопоставена среда за развитие на средна класа, и не се пристъпи към ревизия и търсене на отговорност на действията на управлявалите през последните двадесетина години! Ако не – да се почват протести до дупка! Тия или да спазват закони и морал – или ще ядат паветата в главите си!
  • 26 прост

    24 1 Отговор
    При нас не се прави разлика между данъкоплатец и гласоподавател! Няма как гласа на един мангал, с незавършено основно образование, незнаещ български език и живеещ от социални помощи, да бъде сравняван с моя и твоя глас! Достатъчно е да се въведе закон, с който да се въведе изискване за завършено средно образование, за да има право даден човек да гласува - да видим тогава как ще минат прага ДПС и ДОСТ, взети заедно! Дали?
  • 27 Ссotgpp

    25 2 Отговор
    Как 7 година Лукойл е без печалба и не плаща данъци. Проверете ги да ама не. Заедно сме в играта. Хем ни тровят хем ни скубят. Честито​ на хората от ГЕРБ Бургас.
  • 28 ООООООООХХХХХ

    21 2 Отговор
    От година, на година все по-зле и по-зле става в България. Нарочихме Севвероизтока, че ни е виновен и му отрязахме квитанциите - нейсе. Двайсет и кусар години все той е виновен и също толкова време се мазним на Запада и ги гледаме в очите, ама още по-зле става. Сега едни други хора са там (на Запад) на хранилка, пък останалите отново духат постната супа и се чудят откъде да я подхванат.
    Щом една държава не позволява на населението си, с честен труд да изкарва прехраната си и да живее нормално, значи нищо не е наред. Няма леви, няма десни, няма патриоти, няма земеделци и прочие, всяка докопала се до властта върхушка има само една цел - да краде, като за последно и да окупира възловите постове. Каквито са ни политиците, такова ни е и правосъдието, и армията, и полицията, и здравеопазването и всичко останало.
    Но така трябва да е, на такъв г.з, такъв х*.. Докато не осъзнаем, че никой политик няма да ни оправи, все така ще бъде.
    Така ли няма да се намери един умен човек, който да бъде пристрастен единствено към интересите на България, а не към парите на Изтока или Запада. Толкова ли е трудно да разберем, че на никой не му пука за нас, па нито от Изтока, нито от Запада. Всяка Велика сила обслужва единствено собствените си интереси и пет пари не дава за другите, камо ли пък за нас.
    Замисляли ли сте се, дали някой ще си мръдне и малкия пръст заради нас, ако Ердоган натири ордите си към България, да "защитят турското население" и окупират районите с такова на
  • 29 ехаааа

    24 1 Отговор
    На следващите избори ще гласувам за Али Баба.
    Той поне има само 40 разбойника!
  • 30 всички

    6 3 Отговор

    До коментар #23 от "Трифонов":

    ги знаем тези неща,но си пропуснал горянското движение/също войниците от прага влизаха студенти/ и промените не са от младите комунисти луканков и лилов,а от отказа на русия от нас!Васала без борба няма как да получи свобода от империята била тя руска,американска или европейска,че да знаеш пияните руснаци се отказаха от нас и спряха да пушат БГ цигари/заради хубавите опаковки на марлборо/.
  • 31 696

    21 0 Отговор
    Да гласуваш за децата и внуците на комунистическата върхушка или за децата и внуците на шофьорите на същата върхушка ?
    .аси избора дето ни предложиха тия....ченгета!
  • 32 Електорат

    18 4 Отговор
    пак ли мутра, само нашата стомна ли не се чупи третия път, ба ти простия народ..
  • 33 Расулюлах

    8 1 Отговор

    До коментар #16 от "трети клас":

    Когато тва стане държава тогава се пише с голема буква а ти кат си толкоз отворен ходи да учиш талибаните на литература и правопис тук не

    Коментиран от #34

  • 34 Трол

    5 0 Отговор

    До коментар #33 от "Расулюлах":

    Талибан от арабското талеп-ученик. В турския се използва за студент. Излиза, че това ти няма смисъл
  • 35 Дон Антонио

    8 7 Отговор
    В таа държава има 3 фигури - бате Бойко, валери Симеонов и надявам се че Марешки ще покаже доста неща
  • 36 Българин

    15 1 Отговор
    Всичко коети стане си го заслужаваме!!!
  • 37 Смях

    10 1 Отговор
    Къде е конят? Вие сте ми скучни :D :D :D
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Гол

    6 2 Отговор
    Ще линчуваме кевар
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 ГОСТ

    5 0 Отговор
    Каква грижа полагат за българския гражданин? Ама че са патриоти? Ще ума от щастие и бедност. Искам да издигнем паметника на другаря КИМ ИР СЕН , символ на равенство , и синът му да дойде да ни управлява . Добре дошъл другарю КИМ УР ЧЕН , ТИ СИ СЛЪНЦЕТО НА НАШЕТО ЗЕМНО КЪЛБО. Каква демокрация , къв пикитализъм, ква икономика само? Нещо сериозно , самите цени и разходи не са проблем , ако приходите са ти големи . Имам роднина в америка , човекът най обикновен , изкарва 300 долара на ден , и казва че му стигат за нормален живот без лишение.
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.