Отидете към основна версия

3 565 6

Фалшифицирали данни за гроба на Левски

  • николай хайтов-
  • васил левски

Препогребването от неколцина съратници, е доказателство за това, че Апостола на свободата не е забравен от своите

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

По повод 145 години от обесването на Васил Левски на книжния пазар вече може да намерите новото издание на книгата „Кой и защо унищожи гроба на Васил Левски” от Николай Хайтов. Тя е подготвена за печат през 2002 г., малко преди кончината на големия писател.

"След шестте книги за гроба на Васил Левски написани в периода 1985-2002 г., тази беше провокирана от безпрецедентните обругавания и оплювания в пресата от страна на археолозите и историци свързани със спора за гроба и потулването аферата около препогребването на Левски в църквата „Света Петка Самарджийска”, съобщават от фондацията издател "Памет".

Ето какво заяви пред Факти.бг Здравец Хайтов, председател на Фондация "Памет" и син на писателя Николай Хайтов:

Кое е новото в това издание на книгата?

Независима държавна институция (КДНК) потвърждава тезата на Николай Хайтов за злоумишлено фалшифициране на данни от разкопките (дневник на разкопките, фото документи и пр.) и укриване на документация и артефакти по време на спора в БАН с цел възпрепятстване установяването на истината за препогребването на Апостола на свободата Васил Левски в олтара на църквата "Св. Петка Самарджийска". Това твърдение, публикувано във в."Мир" още в 1937 г. и представено на вниманието на институцията БАН през 1956 г. от проф. Гяуров преди и по време на самите археологически разкопки, се потвърждава с абсолютна точност при разкопаването на олтара и и намирането на скелет №95 на посоченото място, вляво на олтарния камък...

Какво се крие зад "войната" по темата за препогребването на Левски?

Истината! Такава, каквато всъщност се установява след спора за гроба в БАН и Доклада на КДНК, е нелицеприятна за археолозите разкопвачи и противниците на препогребването. Самият акт на препогребването от неколцина съратници, е доказателство за това, че Апостола на свободата не е забравен от своите, а е положен на свято място, в олтара на църква! Това е мястото, което е било недостъпно за погледа на турските заптиета и защитено от злонамерени хорски очи. То е осигурявало святата тайна между посветени и опазване на тленните останки на един свят човек!

Изпълнено ли е според Вас действително последното желание на Дякона?

Страхът от съучастие с подсъдимия по това време, не позволява на християнската общност да поиска тялото за подобаващо погребение, което по закон е било разрешено в турската империя. Роднините на осъдения са далече и това привежда в изпълнение закопаване на тялото в позорните гробища. Актът на препогребването, измива срама за непотърсеното тяло и отговаря на християнския сан на Дякон Игнатий. Само така е могло да бъде изпълнено последното желание на Левски, да бъде гробът му в България и всякой да го знае, а не да гният костите му като заточеник в занданите на Диарбекир.

Злоупотребяваме ли днес с образа на Васил Левски?

Всеки си отговаря различно, в зависимост от мярката, с която мери подвига на Апостола и делата, с които допринася за бленуваното от него свободно Отечество!

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини