Last news in Fakti

21 Февруари, 2018 08:00 3 552 6

Фалшифицирали данни за гроба на Левски

  • николай хайтов-
  • васил левски

Препогребването от неколцина съратници, е доказателство за това, че Апостола на свободата не е забравен от своите

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

По повод 145 години от обесването на Васил Левски на книжния пазар вече може да намерите новото издание на книгата „Кой и защо унищожи гроба на Васил Левски” от Николай Хайтов. Тя е подготвена за печат през 2002 г., малко преди кончината на големия писател.

"След шестте книги за гроба на Васил Левски написани в периода 1985-2002 г., тази беше провокирана от безпрецедентните обругавания и оплювания в пресата от страна на археолозите и историци свързани със спора за гроба и потулването аферата около препогребването на Левски в църквата „Света Петка Самарджийска”, съобщават от фондацията издател "Памет".

Ето какво заяви пред Факти.бг Здравец Хайтов, председател на Фондация "Памет" и син на писателя Николай Хайтов:

Кое е новото в това издание на книгата?

Независима държавна институция (КДНК) потвърждава тезата на Николай Хайтов за злоумишлено фалшифициране на данни от разкопките (дневник на разкопките, фото документи и пр.) и укриване на документация и артефакти по време на спора в БАН с цел възпрепятстване установяването на истината за препогребването на Апостола на свободата Васил Левски в олтара на църквата "Св. Петка Самарджийска". Това твърдение, публикувано във в."Мир" още в 1937 г. и представено на вниманието на институцията БАН през 1956 г. от проф. Гяуров преди и по време на самите археологически разкопки, се потвърждава с абсолютна точност при разкопаването на олтара и и намирането на скелет №95 на посоченото място, вляво на олтарния камък...

Какво се крие зад "войната" по темата за препогребването на Левски?

Истината! Такава, каквато всъщност се установява след спора за гроба в БАН и Доклада на КДНК, е нелицеприятна за археолозите разкопвачи и противниците на препогребването. Самият акт на препогребването от неколцина съратници, е доказателство за това, че Апостола на свободата не е забравен от своите, а е положен на свято място, в олтара на църква! Това е мястото, което е било недостъпно за погледа на турските заптиета и защитено от злонамерени хорски очи. То е осигурявало святата тайна между посветени и опазване на тленните останки на един свят човек!

Изпълнено ли е според Вас действително последното желание на Дякона?

Страхът от съучастие с подсъдимия по това време, не позволява на християнската общност да поиска тялото за подобаващо погребение, което по закон е било разрешено в турската империя. Роднините на осъдения са далече и това привежда в изпълнение закопаване на тялото в позорните гробища. Актът на препогребването, измива срама за непотърсеното тяло и отговаря на християнския сан на Дякон Игнатий. Само така е могло да бъде изпълнено последното желание на Левски, да бъде гробът му в България и всякой да го знае, а не да гният костите му като заточеник в занданите на Диарбекир.

Злоупотребяваме ли днес с образа на Васил Левски?

Всеки си отговаря различно, в зависимост от мярката, с която мери подвига на Апостола и делата, с които допринася за бленуваното от него свободно Отечество!


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Жалко

    23 4 Отговор
    Жалка работа... Почти всичките ни велики личности са предадени, не се знае къде са им гробовете дори (Левски, Ботев и т.н.), както и на нито един бг цар.. Пропаднал народ без да тачи историята си. Защото всеки следващ руши предното без да мисли дали след време потомците може да мислят друго - пример Бъки Бомбата
  • 2 Васил Левски

    10 27 Отговор
    Единствено Русия има ползи от прикриване на фактите около Кунчев!И точно комунистическия писател Николай Хайтов от ДС-КГБ е основния лъжец и работещ за чуждия интерес!!!!!!
  • 3 Васил Левски

    13 15 Отговор
    Николай Хайтов-полковник от ДС с псевдоним,Горския и служещ на интересите на КГБ и Кремъл!!!Истински Антибългарин и крадец на ръкописите на Яна Язова-Убита от ДС!!!!!
  • 4 Mi13

    6 0 Отговор
    Наличието на гроб няма да премахне невежеството ни за делото и величието на Левски, нито за историята ни.
  • 5 Капище

    2 1 Отговор
    Паметникът на Левски в София е зловещо масонско капище.И обелискът,и бичите глави,и змиите,и грифоните са типични масонски символи.Паметникът е трябвала да бъде статуя и да се прерогребат костите на Левски.Незнайна силd променя изцяло замисъла за паметника.Не случайно строежът се точи 17 години,а и нарочно няма запазена никаква докумунтация.Как така за паметника на национолния ни герой няма документация?И досега не се знае със сигурност ими или няма погребани кости под паметника.Архитектът и изпълнитилите през годините са много съмнитемни хора с чешко-немски имена и е много вероятно да са били масони или да са изпълнили заръка на масонитие.
  • 6 Капище

    2 0 Отговор
    Паметникът на Левски в София е зловещо масонско капище.И обелискът,и бичите глави,и змиите,и грифоните са типични масонски символи.Паметникът е трябвало да бъде статуя и да се препогребат костите на Левски.Незнайна сила променя изцяло замисъла за паметника.Не случайно строежът се точи 17 години,а и нарочно няма запазена никаква документация.Как така за паметника на националния ни герой няма документация?И досега не се знае със сигурност има или няма погребани кости под паметника.Архитектът и изпълнитилите през годините са много съмнитемни хора с чешко-немски имена и е много вероятно да са били масони или да са изпълнили заръка на масонитие.