Отидете към основна версия

14 853 41

Племенник на Теменужка Петкова върти обществени поръчки за милиони

  • теменужка петкова-
  • бойко борисов

Над 4,3 милиона са минали през семейството на сестра й

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Христиан Христов Станков е млад човек, роден през 1992 г. И изглежда е успял. Той управлява консорциуми, спечелили обществени поръчки за близо 4 милиона лева.

Христиан е от добро семейство и има „вуйна – министърка“. Вярно, че в момента тя е в оставка. И не е съвсем вуйна, но Християн е толкова близък с нейния син, че са почти братовчеди.

Това разбира се не е гаранция, че ще преуспееш в бизнеса, но явно помага. През 2014 г. Христиан, тогава само 22 годишен, е назначен за управител на ДЗЗД „Сдружение Чиста вода – Карабунар“, в което фирмата „Тарктур“ ЕООД държи 99%.

Под вещото ръководство на младия Христиан сдружението печели обществена поръчка за „Доставка и монтаж на модулна ПСОВ с еквивалент 330 еквивалент жители и изграждане на заустващ колектор” по ПРСР в Община Септември. Стойността на поръчката е 384 957 лв.

Това обаче е малка сума в сравнение с обществената поръчка за 3 524 733,00 лв. които сдружението „ТМ СТРОЙ“ с членове „Тарктур“ и „Строй – Макс 2007“ печели през 2015 г. за реконструкцията на затворническото общежитие в Дебелт. „Тарктур“ участва с 50% в сдружението, а управител на тези мащабни дейности отново е Христиан.

В същото време от Facebook профила на младия Христиан се вижда, че той учи в Милано и не се увлича особено от изграждането на канализация и саниране на затворнически общежития. Наистина, като фонова снимка той е сложил строителна площадка с тежка механизация, но това е изключение от правилото да се афишира с джетове, с новите си дрехи, с приятел(к)ите си и със семейството си.

На една от снимките Христиан позира гордо с „брат’чед си“ Борис, син на Теменужка Петкова, който пък от своя страна споделя в социалните мрежи свои снимки с Бойко Борисов.

Но да се върнем на обществените поръчки, тъй като изброените дотук обекти съвсем не изчерпват спечелените от фирми на семейството договори с държавата.

Община Чепеларе плаща през 2015 г. 1 168 969,00 лв. на консоциума „Респром – Тарктур“ за „Изграждане на интегрирана система за ранно известяване на горските пожари с три автоматични наблюдателни станции (противопожарни кули)“ по ПРСР. Тук Христиан няма участие, но „Тарктур“ участва с 50%.

ДЗЗД „Калето“, в който „Тарктур“ държи 43%, печели друга поръчка по ПРСР за „Изграждане на пречиствателно съоръжение за отпадни води и външни комуникации в с. Глогово, община Тетевен“. Стойността й е 1 880 791 лв.

Последният засечен от нас успех на „Тарктур“ е договор за 831 205,14 лв. с Министерство на младежта и спорта от 2016 г. за „Модернизация и ремонт на градски стадион гр. Русе“.

Собственик на ключовата фирма „Тарктур“ в момента е Иглика Крумова, но преди нея е бил бащата на Христиан – Христо Станков. Не можахме да открием роднинска връзка на Крумова със Станкови, но със сигурност тя е тясно свързана с бизнеса на семейството. Иглика Крумова управлява и фирмите „Т-Рент“ и „Т-Усма“ на по-малкия брат на Христиан – Симеон Станков. Същата Иглика е поела фирмата „Текила“ от Христо Станков, а в „Тора Строй“ е заместена от Христиан.

От наличната информация до края на 2016 г. може да се заключи, че фирми свързани със семейството на Теменужка Петкова са усвоили над 4 милиона и 300 хиляди от обществени поръчки. Държим да подчертаем, че нямахме възможност да обработим и изследваме данните за обществените поръчки за 2017 г., които бяха сложени в свободен достъп на правителствения портал за отворени данни на 19 февруари 2018.

Сумата обаче изглежда доста скромна на фона на „Кумгейт“ на Делян Добрев с близо 100 милиона обществени поръчки за братовчедски фирми, както и в сравнение със сумата от 28 милиона за семейството на министъра на туризма Николина Ангелкова. На фона на тези „постижения“ на нейни колеги от ГЕРБ, пожертваната в скандала с „Гинка от Пазарджик“ министърка на енергетиката изглежда направо „отличничка“.

Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.

Свързани новини