Last news in Fakti

24 Февруари, 2018 13:00 14 768 41

Племенник на Теменужка Петкова върти обществени поръчки за милиони

  • теменужка петкова-
  • бойко борисов

Над 4,3 милиона са минали през семейството на сестра й

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Христиан Христов Станков е млад човек, роден през 1992 г. И изглежда е успял. Той управлява консорциуми, спечелили обществени поръчки за близо 4 милиона лева.

Христиан е от добро семейство и има „вуйна – министърка“. Вярно, че в момента тя е в оставка. И не е съвсем вуйна, но Християн е толкова близък с нейния син, че са почти братовчеди.

Това разбира се не е гаранция, че ще преуспееш в бизнеса, но явно помага. През 2014 г. Христиан, тогава само 22 годишен, е назначен за управител на ДЗЗД „Сдружение Чиста вода – Карабунар“, в което фирмата „Тарктур“ ЕООД държи 99%.

Под вещото ръководство на младия Христиан сдружението печели обществена поръчка за „Доставка и монтаж на модулна ПСОВ с еквивалент 330 еквивалент жители и изграждане на заустващ колектор” по ПРСР в Община Септември. Стойността на поръчката е 384 957 лв.

Това обаче е малка сума в сравнение с обществената поръчка за 3 524 733,00 лв. които сдружението „ТМ СТРОЙ“ с членове „Тарктур“ и „Строй – Макс 2007“ печели през 2015 г. за реконструкцията на затворническото общежитие в Дебелт. „Тарктур“ участва с 50% в сдружението, а управител на тези мащабни дейности отново е Христиан.

В същото време от Facebook профила на младия Христиан се вижда, че той учи в Милано и не се увлича особено от изграждането на канализация и саниране на затворнически общежития. Наистина, като фонова снимка той е сложил строителна площадка с тежка механизация, но това е изключение от правилото да се афишира с джетове, с новите си дрехи, с приятел(к)ите си и със семейството си.

На една от снимките Христиан позира гордо с „брат’чед си“ Борис, син на Теменужка Петкова, който пък от своя страна споделя в социалните мрежи свои снимки с Бойко Борисов.

Но да се върнем на обществените поръчки, тъй като изброените дотук обекти съвсем не изчерпват спечелените от фирми на семейството договори с държавата.

Община Чепеларе плаща през 2015 г. 1 168 969,00 лв. на консоциума „Респром – Тарктур“ за „Изграждане на интегрирана система за ранно известяване на горските пожари с три автоматични наблюдателни станции (противопожарни кули)“ по ПРСР. Тук Христиан няма участие, но „Тарктур“ участва с 50%.

ДЗЗД „Калето“, в който „Тарктур“ държи 43%, печели друга поръчка по ПРСР за „Изграждане на пречиствателно съоръжение за отпадни води и външни комуникации в с. Глогово, община Тетевен“. Стойността й е 1 880 791 лв.

Последният засечен от нас успех на „Тарктур“ е договор за 831 205,14 лв. с Министерство на младежта и спорта от 2016 г. за „Модернизация и ремонт на градски стадион гр. Русе“.

Собственик на ключовата фирма „Тарктур“ в момента е Иглика Крумова, но преди нея е бил бащата на Христиан – Христо Станков. Не можахме да открием роднинска връзка на Крумова със Станкови, но със сигурност тя е тясно свързана с бизнеса на семейството. Иглика Крумова управлява и фирмите „Т-Рент“ и „Т-Усма“ на по-малкия брат на Христиан – Симеон Станков. Същата Иглика е поела фирмата „Текила“ от Христо Станков, а в „Тора Строй“ е заместена от Христиан.

От наличната информация до края на 2016 г. може да се заключи, че фирми свързани със семейството на Теменужка Петкова са усвоили над 4 милиона и 300 хиляди от обществени поръчки. Държим да подчертаем, че нямахме възможност да обработим и изследваме данните за обществените поръчки за 2017 г., които бяха сложени в свободен достъп на правителствения портал за отворени данни на 19 февруари 2018.

Сумата обаче изглежда доста скромна на фона на „Кумгейт“ на Делян Добрев с близо 100 милиона обществени поръчки за братовчедски фирми, както и в сравнение със сумата от 28 милиона за семейството на министъра на туризма Николина Ангелкова. На фона на тези „постижения“ на нейни колеги от ГЕРБ, пожертваната в скандала с „Гинка от Пазарджик“ министърка на енергетиката изглежда направо „отличничка“.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 г-н Хокинг

    101 0 Отговор
    Всички роднини близки и познати стават богати а уви ние народа с мизерни заплати а пенсионера ще ходи още един БОГ знае колко гарбати
  • 2 vvvvv

    6 99 Отговор
    Това от колко обществени поръчки в държавата е . А и те нямат нищо общо с енергетиката. Не пишете глупости. Това са общински обществени поръчки и от Министерство на Правосъдието. Първо мислете, а после пишете.

    Коментиран от #9

  • 3 моя страна моя България

    102 4 Отговор
    Вижте му само дебилната свинска физиономия на синчето на теменужката........само народен съд ще оправи нещата да знаете

    Коментиран от #8, #24

  • 4 SAAB

    65 2 Отговор
    Всички са наети на работа .......в пожарната !....:)
  • 5 Гого

    69 6 Отговор
    Нормално за корумпираната партия Герб то това са им методите за легална кражба.
  • 6 Робот

    71 3 Отговор
    Така се създава номенклатура. После се чудите, кой гласува за ГЕРБ.
  • 7 Райчев

    62 2 Отговор
    Обаче герб и боко яко си изцапаха гащите за пореден път и сега май малко ги е срам... с нетърпение чакам да почнат да се обясняват по медийте

    Коментиран от #10

  • 8 ооооо

    61 2 Отговор

    До коментар #3 от "моя страна моя България":

    народен разстрел, бих казал.
    че тия много от съд не разбират.
    а и съда много често "ги разбира"..
  • 9 ББорисов

    28 2 Отговор

    До коментар #2 от "vvvvv":

    Има една песен "Оооо колко си прост " . С това мисля, че е достатъчно като отговор към коментара ти.

    Коментиран от #23

  • 10 въх

    44 2 Отговор

    До коментар #7 от "Райчев":

    Ами - тия са дебелокожи, очите им са пукали - тъй че не леж на тая кълка, че ще се засрамят.
    тия от ГРОБ са били 5-6 ниво в йерархията на БКП и са пълни маломници и миндили, така че не чакай от тях такива чудеса.
  • 11 Патриот

    56 3 Отговор
    Само така млаз мъж в България може да просперира - обществени поръчки от вуйчо, вуйна, леля, баба, мама, тате, свако, стрина и т.н.
    Останалите младежи на бач за по 600лв.
    Това е демокрацията и светлото европейско бъдеще.
  • 12 Bahti

    54 2 Отговор
    Крайно време е да ги обесиме тая Паплач!
  • 13 НЕразбирач

    40 0 Отговор
    Снимки с ДЖЕНДЪРИ!
  • 14 НЕразбирач

    57 0 Отговор
    ЕДНА добавка: ЗАЩО чак сега правите тези "разкрития"? И се имате за журналя?
  • 15 селянин

    50 1 Отговор
    Трябва ни един Пиночет..и вижте днес къде е Чили..
  • 16 dragula

    12 1 Отговор
    По - точно е да се каже двойкаджийка.
  • 17 нема такава държава

    44 3 Отговор
    Учители , полицаи , лекари , пенсионери и т н. кучета ги яли.
    От всичките ни робства - Българското е най жестоко !!!
  • 18 потърпевш

    26 1 Отговор
    БРАВО ГЕРБ!!!!!!!!!!!
  • 19 честито

    33 1 Отговор
    браво герб ,още малко и задачата ще е изпълнена! унищожихте всичко и всички само и единствено водени от егоистично алчната си наглост и некомпетентност

    Коментиран от #20

  • 20 Трол

    9 13 Отговор

    До коментар #19 от "честито":

    Ти пък, к'во толкоз! В минало недалечно, всичко беше в ръцете на една партия, просто сценария се повтаря. Преживяхме тогава, ще преживеем и сега! Това е територия-българия!
  • 21 Митьо

    18 1 Отговор
    Не се косете бе хора!!
    Хан Кубрат го е казал,човек и добре да живее пак ще умре а осраното в следствие от неговата алчност ще тръгне на едно цяло поколение...!
    Това е България....
  • 22 Митьо

    9 1 Отговор
    Не се косете бе хора!!
    Хан Кубрат го е казал,човек и добре да живее пак ще умре а осраното в следствие от неговата алчност ще тегне наедно цяло поколение!!
    Това е България....
  • 23 Реалист

    25 2 Отговор

    До коментар #9 от "ББорисов":

    Давай Бате Бойко малко му е на този народ, постарай се малко повече:) С теб сме до заличаване на целия матриял:)
  • 24 Тогава

    15 1 Отговор

    До коментар #3 от "моя страна моя България":

    Само ще мечтаят за народния съд.
  • 25 българин

    20 1 Отговор
    Е така се правят пари,докато бедния народ просо сънува!
  • 26 Зиии

    6 15 Отговор
    Всичките вие дето хвърляте камъни,ако ви се отдаде такава възможност за пари,и задниците си ще отворите за да вземете повече!
  • 27 ток

    5 1 Отговор
    ДРУГАРКА на БОКО
  • 28 Garrincha

    13 1 Отговор
    Толкова ме е гнус, вече от цялата тая свинщина, че мога само да псувам ... а, как ми се иска и да пострелям ... с 7,62 , да речем ...
  • 29 падналия ангел

    19 1 Отговор
    Вожда е спокоен! Знае, че ще си изразходваме енергията по форумите и иху аху след три дни всичко ще е ток! Такъв материал сме!
  • 30 семейството на министъра

    11 0 Отговор
    Е, затова сте опасни и нежелани медиите, защото показвате на хората, колко долни и безсъвестни хора управляват България!
    Затова няма да ни разрешат и видеорегистраторите и видеоматериалите да са доказателство- защото всяка медиа ще може да публикува материал с това как министерски син повръща на излизане от шофьорското място и налита на бой или нечия снаха си е загубила дрехите...
  • 31 гост

    11 1 Отговор
    ... Дори не прочетох до края статията... Само си задавам въпроса
    защо чак сега...?
  • 32 ДАНС УИТ Ме

    16 1 Отговор
    от 20% до 80% от парите за проекта "изчезват" със схеми за консултанти и подизпълнители.Резултата е безкрайни ремонти след ремонта/строежа на дадения обект....
    "Проект се прави за да се краде " е мотото на нашите "балкански субекти"
  • 33 Доктор ДЖАГЕРС

    12 1 Отговор
    Нормално за корумпираната партия Гроб то това са им методите за легална кражба.
  • 34 Реализъм

    9 2 Отговор
    Всеки краде дали тия или червени и лилави няма разлика.Краденето е национален спорт.Дори се смятало за геройство в определени периоди от историята.
    Просто когато елита е крадлив то масите няма как да са морални.
    На всякъде само аморално поведение се рекламира-гангстери и плеймейтки са кумирите на младежта.Във Филмите вече полицаите са смешни ,а ганстера як...
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 П.Зарева

    2 18 Отговор
    Всеки има близки и познати с които да се спряга името му. За съжаление г-жа Петкова беше един истински достоен и компетентен професионалист и се оттегля, като такъв.
    Останалите коментари са злонамерени.
  • 37 Гостът

    10 1 Отговор
    Какви оставки направо затвор за тях и за тези които са им давали поръчките.Оставка и ги боли оная работа.Кой крал крал.Нагуши се ББ от такива далавери.
  • 38 Запознат!

    2 3 Отговор
    В тази статия има един мъъъъничък проблем - Теменужка Петкова НЯМА сестра! Нито пък брат! И ще речете, че това е по мъжовата й линия, но ... и мъжът й също НЯМА ни сестра, ни брат! Та?

    Коментиран от #39

  • 39 Аника

    0 0 Отговор

    До коментар #38 от "Запознат!":

    Точно така. Нушка никога не е имало брат или сестра 🤣
  • 40 Бай Благой

    2 0 Отговор
    А ние тук се борим да печелим поръчки по честния начин....борим се да правим хубави проекти...да не ни връщат....не спим по цели нощи...
    А то какво било...трябвало син или племенник на министърката да си.
    ОСТАВКА на цялата ГЕРБ-ерска ИЗМЕТ И СЪД!!!
  • 41 Бай Благой

    3 1 Отговор
    ГЕРБ надминаха и най-големи наглеци от ДПС и БСП...
    На времето преди 2009г се знаеше 10-20% е тарифата.....Сега е над 50%..