Отидете към основна версия

21 362 114

Как Румен Радев претупа „Грипен“

  • грипен-
  • румен радев-
  • изтребител

Какви стратегически цели постига България със закупуването на високотехнологична система като един модерен изтребител?

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Изобщо не стана дума как президентът Радев и неговият екип претупаха "процедура" за закупуване на "Грипен".

Това коментира в профила си във „Фейсбук“ политологът Огнян Минчев.

1. Безпричинно уволниха директора на Научно-изследователския институт по отбраната Тодор Тагарев - за да заповядат на заместника му какви характеристики на самолета, който трябва да бъде закупен да се формулират като "експертна оценка".

2. Използваха контрола на президента Радев върху служебното правителство, за да "изберат" светкавично "Грипен" - едно временно правителство няма право да взима решения от такъв стратегически порядък, но те го направиха, за да поставят следващото редовно правителство пред свършени факти.

3. Участваха активно като лобисти в продължилия и след служебното правителство публичен дебат, арогантно призовавайки другите участници в него към "радиомълчание".

Това - по процедурата на избор. По същество - до ден - днешен президентът и неговият екип не са излезли с нито една позиция на стратегическа оценка за необходимостта да се закупи нов самолет за ВВС.

Какви стратегически цели постига България със закупуването на високотехнологична система като един модерен изтребител? По какъв начин този избор трябва да произтича от стратегията за национална сигурност на България? Жалко!

Президентът може да няма много власт, но задължително трябва да има лице - да излезе и да заеме позиция. Не като пилот - а като държавник.

*Заглавието е на ФАКТИ

Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 8 гласа.

Свързани новини