15 Януари, 2019 16:00 15 272 76

Не си играйте, Швеция ще започне процедура срещу нас

  • грипен-
  • швеция-
  • търговско право

Нарушенията на СОП (промяна на първоначалните условия на търга за самолетите) от страна на Република България са безспорни и лесно доказуеми. В света на световната търговия, гиганти като "ГРИПЕН" не прощават нарушения на СОП

Не си играйте, Швеция ще започне процедура срещу нас - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Владимир Шейтанов, адвокат

Политическата 2019 г. започна у нас по стара традиция със здрав скандал, този път с международни измерения.

Правителството взе решение за провеждане на преговори за закупуване на нови самолети за нуждите на ВВС с класираната доскоро на второ място държава-участник.

Провинциализмът на страната ни в областта на международните отношения отдавна е световно известна тайна.

На този безрадостен фон, очебийната ни дефицитност в областта на международната търговска политика не изненадва. За съжаление, и това направление в нашата външна политика, гледана от вън, изглежда по-скоро като територия на аскетизма отколкото като земя на модерната съвременна държавност.

Резултатът е горчив, но неизбежен - след като десетилетия наред управляващите пренебрегваха невежествено и високомерно една от най-лукративните сфери на външната политика. Заради нея не друг, а президентът на САЩ, днес предизвиква глобални търговски сътресения, което показва колко мащабен е залогът. Винаги съм считал, че подобни истини е по-добре да си кажем сами, за да не изпадаме в неловкото положение да ни ги сочат чужди.

С Решението на МС от януари 2019 г. за промяна на процедурата за обществената поръчка за доставката на 8 броя самолети Ф-16, България вече е нарушила МЕЖДУНАРОДНОТО СПОРАЗУМЕНИЕ ЗА ОБЩЕСТВЕНИТЕ ПОРЪЧКИ НА СВЕТОВНА ТЪРГОВСКА ОРГАНИЗАЦИЯ (СОП - GOVERNMENT PROCUREMENT AGREEMENT-GPA). Скоро получих неочаквано, но сигурно, потвърждение от един министър на външните работи, че не само аз считам така.
В света на световната търговия гиганти като "ГРИПЕН" не прощават нарушения на СОП.

Въпросът за обществените поръчки винаги е бил от първостепенен икономически интерес за развитите държави в хода на всички, без изключение, многостранни търговски преговори в света – ГАТТ, СТО, ДЕС, МЕРКОСУР, Търговско споразумение за тихоокеанско сътрудничество, СЕТА, Търговското споразумение между САЩ, Канада и Мексико и др. Да не знаеш това, означава, да не си влязъл все още в детската градина на международните отношения.

Задължението на България да спазва СОП-1994 датира още от встъпването ни в Световната търговска организация през 1994 г. и ратифицирането на Договора от Маракеш.

Същото задължение бе отново потвърдено с встъпването на България в ЕС от 01.01.2007 г. От тази дата СОП стана част от вътрешното право и дори има приоритет над него, когато то му противоречи.

На 6.4.2014 г. ЕС, като отделен субект на международното право, се присъедини към СОП-2014, от което произтичат новите права и задължения на всяка една страна-членка.

За юристите в областта на международната търговска политика, представям статута на ратификациите и присъединяванията на ЕС и страните-членки към Споразумението за обществените поръчки на СТО.
Нарушенията на СОП (промяна на първоначалните условия на търга за самолетите) от страна на Република България са безспорни и лесно доказуеми за всеки грамотен юрист.

Красимира Стоянова – вицепрезидент за Централна и Източна Европа на СААБ за България, защищаващ интересите на „ГРИПЕ“, вече публично спомена едно от тях, а именно, че решението за избор на доставчик не е основано на базата на познаване на производствените мощности за изпълнение на поръчката.

Засега по-скоро дипломатично, отколкото категорично, но достатъчно ясно тя заяви, че офертата за Ф-16 не отговаря на условията от тръжната документация.

Ръкавицата е хвърлена - можем да не се съмняваме. На това международноправно основание ШВЕЦИЯ очевидно ЩЕ ЗАПОЧНЕ ПРОЦЕДУРА НА ТЪРГОВСКИ СПОР СРЕЩУ БЪЛГАРИЯ за нарушаване на СОП-2014г. пред органа на СТО за решаване на търговски спорове (Dispute Settlement Body - DSB).

Процедурата допуска в спора да бъдат привлечени като противоположни заинтересовани страни и САЩ, и ЕС: САЩ - като страна, оказала лобистки, противоправен натиск върху България, довел в последна сметка до нарушаване на СОП-2014; ЕС - като страна, чието право е било нарушено.

Швеция никак няма да бъде затруднена да представи безспорни доказателства за нарушената процедура от страна на България: това са актове на Правителството и Народното събрание за смяна на избрания за преговори кандидат.

Всяко следващо решение на законодателната или изпълнителната власт по този казус, налива бензин в огъня на огромните неустойки, в които икономика от размера на нашата може изцяло да изгори.

За европейските държави, най-авторитетните съдебни или квазисъдебни органи, където се решават спорове за нарушения на СОП-2014г. са два:

Органът за решаване на търговски спорове в СТО и Европейския съд в Люксембург.

Не пречи да се ангажира и някой от международните търговски арбитражи, например при Международната търговска камара в Париж или при Стокхолмската търговска камара.

Всеки от тези органи има определена специфика и Швеция ще има правото да избере онзи, който в най-голяма степен отговаря на нейните търговски интереси.

Затова, за всеки експерт в областта на международното търговско право е кристално ясно, че България ще бъде съдена и осъдена за казуса с "ГРИПЕН".

А това означава, че ние ще платим два пъти въпросната доставка.

Световната търговия не е най-подходящото място за невежи.

Тук студентските познания по споразуменията на СТО няма да са от голяма полза. На това място всяко невежество се наказва болезнено, с обезщетения от милиони долари.

Такава е съвременната международноправна съдба на България, която е съдена толкова много напоследък, че ако обществеността знае за това, националната територия няма да ни побере.Затова, тази информация е една от най-строго пазените държавни тайни, в която могат да проникнат само шепа български експерти.

"ГРИПЕН" не са гаражна аптека. Подготовката на световна фирма от този ранг за участие в процедурата на обществена поръчка за въоръжение на българските ВВС с нови самолети, продължила над 10 години, е скъпо удоволствие, което дори такива като "ГРИПЕН" не могат да си позволят с лека ръка. Някой ще трябва да плати огромните разходи на шведската Транснационална корпорация в България.

В правото отдавна съществува желязното правило: не се съди с по-богат от теб. Оставям на читателите да преценят сами на чия страна е "правото на силата" и "силата на правото".

Споровете в СТО са за милиарди долари. Нека напомня, че едни от първите най-големи търговски спорове в СТО са били между БОИНГ и ЕЪРБАС, между ФУДЖИ и КОДАК, между САЩ и КИТАЙ, между ИНДИЯ и САЩ, между САЩ и Русия, между САЩ и ЕС.

Там спорят държави и транснационални компании, подкрепяни от своите правителства, чиито годишни финансови печалби надхвърлят стократно БВП на България.

Едно загубено дело пред СТО е в състояние да доведе до смазване на българската икономика от налагане на непосилни санкции. Мисля, че това може би ще бъде първия сериозен търговски спор срещу България в СТО и резултатът няма да ни зарадва.

На хоризонта се задава ново огромно плащане на неустойка заради неизрядно търговско поведение на България и нарушаване на международен договор.

С почти 100 % сигурност може да се твърди, че след това поведение на Правителството, предстои ново плащане от порядъка на милиони, ако не на милиарди долари неустойка, както беше при арбитражното дело с АТОМСТРОЙЕКСПОРТ за реакторите в АЕЦ „Белене“. Неустойката за сделката със самолетите ще бъде още по-голяма, защото страни по спора ще бъдат две държави, а не търговски дружества.

И тогава, никакви търговски или междуправителствени преговори няма да помогнат.

И цялото българско правителство да се включи в преговорите, плащането ще последва неизбежно като лански майски дъжд.

Максимум, който може да се постигне, е леко намаляване на сумата, да кажем опрощаване на лихвите. Дори това не е сигурно, защото "ГРИПЕН" не е руската „АТОМСТРОЙЕКСПОРТ".

Не знам с какво ще се похвалим тогава пред българския данъкоплатец. Страхувам се, че оправданието,че огромната сума била намалена няколко пъти като по т.нар.“Газово дело“ срещу БЕХ няма да укроти гнева на българите.

Плащайки огромни неустойки за щяло и нещяло, за десетилетия напред, БЪЛГАРИЯ никога няма да може да капитализира своята икономика и да плати достойни заплати на своите учители, лекари, инженери, военни, полицаи, деца, майки на деца с увреждания, пенсионери.

Нито пък някога ще може да постигне необходимите темпове на развитие. Само комисионерите и агентите на влияние ще понапълнеят.
Корупцията и липсата на експертни познания днес е главната зла магия над националното ни развитие.

Крайно време е подобни тежки антибългарски прояви да бъдат най-сетне спрени. Инак ще плащат и правнуците на днешните българи, които още не са родени.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 mom4eto

    150 15 Отговор
    Това е нормална Гербава и Бекапарска практика, да се променят условията, за да бъдат удобни за някой!

    Коментиран от #71

  • 2 България е несериозна държава

    124 12 Отговор
    Даже държава е силно казано.
  • 3 джими

    29 154 Отговор
    тая статия е в стил рекламите на тигани или ножове по телевизията...100 повтаряне на едно и също с идеята да ти премахне съпротивата и да се обадиш по телефона. Нещо не им се връзвам на подобни фейлетони...издишат ми...все едно автора има личен интерес от писаното.

    Коментиран от #8, #11, #60

  • 4 Ганчовия

    29 110 Отговор
    Тоз адвокат постянно говори глупости, няма фирма Грипен. Фирмата е СААБ а самолета са си го кръстили Грипен.

    Коментиран от #45

  • 5 Читател

    162 18 Отговор
    Обикновен програмист съм. Не юрист. И това беше едно от първите нещя, които ми хрумнаха, след като се запознах с казуса. Че ще ни съдат и ще платим F16 и Грипен. Някога ще получим F16. Които няма да летят, защото няма да имаме пари.

    Коментиран от #23

  • 6 Пламен

    26 86 Отговор
    Тоя едно време "оправяше" медицинските сестри в Либия, сега се е заел с Грипен! Евала!!!
  • 7 Случаен

    31 68 Отговор
    Moже и да греша или името да съвпада...но това не е ли същия адвокат който похарчи сума ти пари да стои и "защитава" сестрите ни в Либия преди 20тина години? Ако е той, неговото мнение не струва много за мен.

    Коментиран от #40

  • 8 Гост

    81 10 Отговор

    До коментар #3 от "джими":

    А ти доколко си запознат с международното право, че да ти "издишат"?! Ще го усетиш като дойде съдебното решение!
    Некомпетентността на международно ниво се наказва, при това доста здраво!
  • 9 999

    115 13 Отговор
    Преди около няколко години, настоящата министърка на енергетиката, тогавашна шефка на Държавната Финансова Инспекция декларира пред медиите, че руснаците няма да ни осъдят за спирането на АЕЦ Белене понеже нямало договор... - Резултатът го знаем всички. Сега ще бъде същото! Боклука от Банкя, в противоречие на правилата и в услуга на САЩ ще купи бракми модел 74 година с нов тъч и радар, а после всички ние ще платим и загубите от делото със шведите. А после и да го обесим този лакей няма да има особено значение. Ние ще продължим да плащаме в следващите десетки години

    Коментиран от #30

  • 10 Стършел

    20 83 Отговор
    Другарю адвокат, ами ако се докаже, че някой е взел нещо си от шведската фирма?! Или след сделката би взел още повече! И защо, аджеба, служебното правителство беше натискано да приеме то офертата на бърза ръка?! Сам служебния премиер си призна, че е имало натиск!!!

    Коментиран от #12

  • 11 Гост

    105 8 Отговор

    До коментар #3 от "джими":

    джими ли си , дженди ли си- не те знам, а и нямам намерение да те познавам. Но от това което пишеш , проличава капацитетът ти.
    Кое не разбра - че Швеция ще ни съди за променени условия на търга ли?
    Ти малоумен ли си?
    И децата в детската градина разбраха, как Шайката ГЕРБ се надупи на САЩ за ефовете!
    ИЛИ и това не знаеш?

    Коментиран от #20, #68

  • 12 Гост

    29 18 Отговор

    До коментар #10 от "Стършел":

    Това няма общо с международното право! Това е съвсем друг случай! Първо трябва да се докаже, а второ - това е относимо към Наказателният кодекс! Не бъркай круши и краставици! Пиши по темата, а не "ако - това, ако - онова"!

    Коментиран от #14

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Стършел

    15 29 Отговор

    До коментар #12 от "Гост":

    Корупцията ли не е по темата? Признанието на премиер нищо ли е? В Унгария и Словения(може да бъркам държавите), се доказва за такива практики от страна на шведската фирма. Така че всичко си е по темата, другарю гост!
  • 15 гост

    11 33 Отговор
    Сега очаквам всички "адвокати" да си изкажат мненията по въпроса.Нарушили сме условията,кои условия,първо,второ,трето ,нека кажат! Договор имаме ли с някои ,за да го нарушим ,но адвоката получил потвърждение от един бивш министър на външните работи.Кой ли да е този министър на външните работи,Вигенин,?Ха,ха ,ах
  • 16 onq s konq

    19 21 Отговор
    Интересното в случая е КОЙ ПЛАЩА ХОНОРАРА ЗА АДВОКАТСКИТЕ СЪВЕТИ НА ШЕЙТАНОВ?Защото това СЪС СИГУРНОСТ НЕ Е ПРАВИТЕЛСТВОТО,а консултациите с адвокат НЕ СА БЕЗПЛАТНИ!Но...след като е почнал адвоката да "обяснява",защо НЕ ПОСОЧИ "ВРАТИЧКИТЕ" за излизане от това положение на България,каквато е И ОСНОВНАТА ЗАДАЧА НА АДВОКАТИТЕ ПО ЦЕЛИЯ СВЯТ?!ВМсе пак бих го подсетил да обясни следния казус:Ако БГ анулира въпросния конкурс поради "НЕПРЕОДОЛИМИ СПОРОВЕ" И НАРОЧИ ДРУГ със НОВИ ПАРАМЕТРИ устройващи единствено и безапелационно американските самолети,ще има ли протести от Швеция и по-важното-ЩЕ ИМАТ ЛИ ЮРИДИЧЕСКА СТОЙНОСТ?!
  • 17 хмммм

    17 35 Отговор
    Адвокат Шейтанов , нищо не направи за медиците ни в Либия.Защо да те слушаме сега какви ги плещиш?

    Коментиран от #47, #64

  • 18 Лексус

    70 7 Отговор
    Вижте, няма значение какъв е адвокатът, дори няма значение толкова какви са СААБ. Главното е че ни управляват шайка продажници, наведени доземи пред чуждоземните си господари, които изобщо не ги бръсне българския интерес.
  • 19 Политици мошеници

    51 4 Отговор
    НЕПОЧТЕННА и ЛЪЖЛИВА ВЛАСТ управлява робите в БГ !!!!
    ЛЪЖАТА им е част от възпитанието ! Ако го имат изобщо !
  • 20 джими

    18 7 Отговор

    До коментар #11 от "Гост":

    чувствата са ни взаимни...явно заради такива като теб автора е написал едно и също нещо хиляда пъти, за да е сигурен, че ще разбереш. Явно не си разбрал обаче това, което съм написал. А че това, което казва г-н адвоката може да е истина, нямам претенции, просто се почувствах облъчен като след оферта по телефона на ментел
  • 21 ИСТИНА ЗЛА

    56 4 Отговор
    Русия ни осъди за лъжи !
    Швеция ще ни осъди за лъжи !
    Хиляди поругани съдят държавата на мафията в Страсбург !
  • 22 Кумчо Вълчо

    29 6 Отговор
    Шейтанов много искаш да знаят-министър на външните работи ,бивша секретарка на плевню,боко и цацата колко им е акъла .
  • 23 винаги съм се чедел

    8 7 Отговор

    До коментар #5 от "Читател":

    .....програмистите могат ли да забиват пирони?

    Коментиран от #27

  • 24 Злобеетели

    6 48 Отговор
    Че ще имаме страхотен самолет а скъпите негодни руски дараци на металолом.Злобейте......!
  • 25 5555

    47 2 Отговор
    Със всичко съм съгласен....НО според мен няма да могат да ни съдят като държава,защото лесно можем да докажем че не сме НИКАКВА държава.
  • 26 Apple

    7 39 Отговор
    САЩ срещу СААБ /Грипен/? Айде бе... А България може да преговаря с когото си иска.
  • 27 Вече недей

    9 2 Отговор

    До коментар #23 от "винаги съм се чедел":

    Не могат! Затова ги завиват с отвертка.
  • 28 Иван Х

    13 31 Отговор
    Не е имало никакъв конкурс, а обявяване на намерение за закупуване, като НС определи изисквания. Дойдоха оферти. Част от тях отпаднаха веднага, други се обсъждат. Всичко това си е вътрешна работа на държавата. Не сме обявявали конкурс, не сме поемали ангажименти /стига Радев да не е поечал лични такива по времето на временното правителство/. Ние решаваме с кого да говорим и кога. Всички могат да си променят офертите и никой не е определил критерии при избора. Кликата на комунистите, резпективно и обкръжението на Радев търсят под вола - теле грубо изопачавайки изтината, както правят за всичко. Имат право да приказват и на други маловажни дейности и това е. Другото зависи от НС и Правителството.

    Коментиран от #42

  • 29 Borisla√ Popo√

    34 6 Отговор
    Шейтан е дявол, но в случая е прав човекът. Колкото и да ни осъди Швеция и е добре дошло. А за Шенген просто забравете. За сметка на това от Козяк пак ще ни "изберат" Тиквата с машинациите си и затъването ще е тотално. Имах ги американците за нещо, но след този случай не искам и да ги зная повече. Това тяхното е пълно безобразие, а демокрацията им е само игра на троЛове.

    Коментиран от #31

  • 30 Лос

    8 34 Отговор

    До коментар #9 от "999":

    Кротко с многото деветки. За бесене бият много лошо. Криеш се зад анонимността на сайта, но жестоко се лъжеш, ако мислиш, че си анонимен. Гарантирам ти го. Налягай си парцалките на село и не пиши глупости. За правителствто работят една камара мастити юристи и те не са по-глупави от някои свои колеги, които на равни интервали от време търсят изява в медиите. Колкото и да обиждаш собствения си министър Председател по аргументиран няма да станеш и по-умен няма да изглеждаш.

    Коментиран от #32

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Borisla√ Popo√

    42 3 Отговор

    До коментар #30 от "Лос":

    По резултатите от Страсбург може да се съди, че за правителството работят същите калинки, като в самото правителство- ПОЧТИ ВСИЧКИ ДЕЛА СРЕЩУ БЪЛГАРИЯ СА СПЕЧЕЛЕНИ И НАРОДЪТ ПЛАЩА МИЛИАРДИ ЗАРАДИ НЕКОМПЕТЕНТНО И ПРЕСТЪПНО УПРАВЛЕНИЕ. МАРШ У ЛЕВО!

    Коментиран от #48

  • 33 сори сорос

    46 6 Отговор
    В избора на F16 не става въпрос за никаква геостратегия, а за най-прост търговски лобизъм и корупция на грантовете за персони. Става въпрос кой ще прибере едни почти 2 милиарда от бедна България, която няма пари да вдигне заплатите и пенсиите, но с лека ръка подарява националното богатство на американската икономика. Америка над всичко, а Цветанов с още един апартамент от "тъщата".

    Коментиран от #35

  • 34 1944

    11 27 Отговор
    не е важно ние да сме добре. важно е плешивото султанче от рашастан да стриже редовно задунайските овце. стига вече данък русия!
  • 35 Заблудено соросоидче

    12 23 Отговор

    До коментар #33 от "сори сорос":

    Що така бе соросче. Кой даде 1.3милиарда лева на Русия,без някой и да е помирисвал беленските реактори. Кой даде 200-300 милиона лева за ремонт на самолети къде-разбира се в Русия-дето и на децата им стана ясно че самолетите стават само за паради. Кой не искаше да се договори за цената на руския газ-въпреки че ЕК ни подканяше-и сега ще плащаме 30% повече сметки.
    Кой иска Лукойл да са монополисти на пазара на горивата,и никой да не може да внася отдругаде конкурентно гориво,и в същото време да не се плаща данък печалба.
    Отговори си,на тези въпроси и тогава пиши глупости.

    Коментиран от #43

  • 36 ХоХоХо

    6 16 Отговор

    До коментар #31 от "Командо":

    Те сирийците като ги имат,че кво.Израелските Ф-16 си правят каквото искат там.
  • 37 Швед

    23 4 Отговор
    Ще ви съдим,ще ви осъдим...и ше видете Шенген на пу.кин ден.
  • 38 Димов

    26 8 Отговор
    Има честен търг, чиито условия са: Самолетът да е изтребител; Да лети толкова нависоко; Толкова надалеко; Толкова бързо;.......... и името му да започва с F и да завършва на 16. Какво не е ясно в условията?
  • 39 Борис

    12 8 Отговор
    Г-н Шейтанов ,знаете ли колко им пука на гербаджийте какви наредби и тем подобни нарушават ?И дани осъди някой от някъде да не би боко и шкембо да плащат? Важното е да не згазим лука прет русия бащица че власт ще видят през крив макарон.
  • 40 оооооооххх

    4 1 Отговор

    До коментар #7 от "Случаен":

    то и ти не струваш, като те гледам!
    ти да не мислиш, че така се печели дело в страна с диктатура?
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 хахахаааа

    9 5 Отговор

    До коментар #28 от "Иван Х":

    иване, за никакъв Хой не ставаш! пишеш глупости, защото си прост като гъз и си нагъзен гербер!
  • 43 сори сорос

    25 6 Отговор

    До коментар #35 от "Заблудено соросоидче":

    Ами, това което си писал няма нищо вярно.1.)България се отказа от АЕЦ "Белене" под натиск на САЩ.2.)Ако самолетите МИГ-29 стават за паради, то Ф-16 е за музея..3.)Собствеността на Лукойл е повече холандска отколкото руска,,,,,, https://www.bloomberg.com/research/stocks/private/snapshot.asp?privcapId=12870379 ,,,,,,,,"Lukoil Europe Holdings B.V. handles the European operations for LUKOIL Oil Company. The company owns and operates oil and gas exploration and production properties. Lukoil Europe Holdings B.V. is based in the Netherlands. Lukoil Europe Holdings B.V. operates as a subsidiary of Open Joint Stock Company Oil company LUKOIL."

    Коментиран от #62

  • 44 сори сорос

    35 5 Отговор
    Ако целият Български народ не се обедини да запази България, в най-скоро време ще станем роби на други. Не желая да ставам роб и да чакам Русия отново да ме освобождава / за трети път/. Хора, БЪЛГАРИ, - събудете се. Любителите на запада и Америка да вървят там. АЗ ОБИЧАМ БЪЛГАРИЯ.
  • 45 Гражданин

    19 4 Отговор

    До коментар #4 от "Ганчовия":

    И това намалява ли вероятността да се стигне до международен арбитраж и да трябва да плащаме за глупостта на нашите управници? Или пак да изиграем упражнението"чакай да видим какво ще стане" пък след това ще му мислим? Или екзалтацията, че сме ср_ли на нашите правила за избор и сме избрали АМЕРИКАНСКИЯ самолет те прави толкова възбуден и неориентиран?
  • 46 hmhmhm

    5 15 Отговор
    Абе промени всеки може да си купи каквото си иска и от който си иска. Това е пазарна икономика не вашото мнение Шейтанов ли сте не сте ли опитвате се да наливате масло в огъня. Щом не е подписвано нищо можем да си вземем от който си искаме. Друг е въпроса че не ни трябват. Както разбрахме военен е бил пребит от 2 циганета а курсанти са били нападнати с брадва от циганин а те са били 4 ма. трагедия по добре памперси или семки да люпят
  • 47 Баев

    20 0 Отговор

    До коментар #17 от "хмммм":

    Решението по казуса с медиците не бе във възможностите на нито един адвокат родил се на земята. Решението там можеше да бъде изцяло политическо, каквото бе и доведе до развръзката
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Империата отвръща на удара

    14 4 Отговор
    И тук ще ни го натресат четвъртито , нали сме гиаволи.
    Пак ще платиме както преди, нищо ново .
    Хората си имат юристи от качествен материал,едвали са ще пропуснат акъв бонус.
    Айди наздраве .
  • 50 Гост

    7 15 Отговор
    Що за глупости е написал този човек, какъв адвокат е щом пише подобни неща . Няма обществена поръчка за изтребителите. Това да не е офис обурудване. Тези покупки са като междуправителствени договори. Страната от която купуваш ти става военен съюзник. Не случайно комисията за избор на самолета се казва военно-политическа. Това е политическо решение.

    Коментиран от #55

  • 51 Анонимен

    5 15 Отговор
    Ей, страшна мобилизация е за тези самолети . Явно залогът е много сериозен и не е вътрешно политически. Мислех си че основната цел е дискредитиране на правителството вътре в страната . Но вероятно целта е влошаване на отношенията със САЩ. И компанията СААБ със сигурност не стои зад това. Май някъде от североизток идва цялата работа. А пешките на двата отбора тук ще се изядът един друг. Те такива абдали като нас рядко се срещат, после политиците били виновни.
  • 52 ГЕРБ И ДПС ПИЛОТИ

    13 5 Отговор
    Недейте ,точно днес, те тъкмо разпределиха, комисионните с Доган,
    вие и делото им поднесохте...тази вечер, ще търсят адвокат!
    Главния преговарящ, е агент Цветан Цветанов , той ще търси ,немския адвокат , първия път, отърва затвора ,сега може, и от Интерпол, да го изритат и ако подпукат, пп ГЕРБ, ЩЕ ЗАПЛУВА КЪМ НЯКОЙ ОСТРОВ ,а там Гешев , ще е само турист!
  • 53 ЗА БОЙКО ДОГАНОВ

    13 4 Отговор
    Дали , някой от Парламента, депутат или Премиер му е идвало, наум
    да поговори, за последствията, описани от Шейтанов по- горе?
    "Корупцията и липсата на експертни познания, днес е главната зла магия, над националното ни развитие."
    На, виделото , свещ не ще!
  • 54 Иван

    6 11 Отговор
    това много мирише на платена пропагнда. Това изявление го няма засега никъде в медиите освен тук. Явно карат подред и пускат първо в медиите, които са на първа линия в пропаганднтата и в лобистката война. Ще видем утре дали ще цъфне и на други места. Би трябвало. ПР не се прави само през една медия.
    Сякаш не намирам ОП а има решение на МС относно процедура за конкурс за придобиване на нов боен самолет. Този адвокат Шейтанов, който не успя нищо да направи в Либия явно е огладнял доста. Но пък явно тук добре се е облажил и явнои планира и занапред да го прави на гърба и в ущърб на собствените си съграждани. Какъв се нарича такъв човек?
  • 55 Иван

    7 4 Отговор

    До коментар #50 от "Гост":

    Е и аз това казвам. Ама пускат една статийка ей такава платено пропагандно лобистка, но никой не чете защо как относно написаното. Те ОП са публични.
    Има Решение на МС за конкурс, а не за ОП.
    Само, че като се знае,че никой няма да прочете и е лесно да се влияе върху общественото мнение.
  • 56 сутбе

    6 13 Отговор
    Още един платен или самонает, който трябва да всява страх и напрежение по темата. По тоя въпрос вече е ясно, че не може да има съдебно преследване от италианска и шведска страна. Аре да свършва тая сделка, че подобни и.иоти ми надуха главата да плямпат глупости.
  • 57 Голям прос

    20 1 Отговор
    Не го знам прав ли е адвоката, платен ли е коментара, само знам, че 1.8 млрд няма да ни стигнат за самолетите. Очаквам да струват около 2.5 - 2.8 млрд. И ако тоя е прав да плащаме някакви неустойки, макар че няма договор, ще излезе още по - скъпо. Честито на печелившите! Трябва който е прецакал нещо той да плати, а не народа. Както за случая с медицинските сестри трябваше да плаща Иван Костов и Надежда Неински. Поляците изтеглиха техните веднага а ние ги оставихме и после опростихме дълга на Либия, че и още платихме. Откъде, от нашия джоб
  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 ГОСТ

    7 18 Отговор
    А малко ли плащаме на рашъните от твърдоглавието на комунягите, наречени русофилистици, за рашънскити кошници МИГ и СУ. С тези пари до сега да сме купили поне 2 ескадрили по 16 самолета F 16.
  • 60 Джони

    6 7 Отговор

    До коментар #3 от "джими":

    Няма проблем ако разбирач като теб ръси мозък о форумите. Лошото е че начело на държавата са хорица пред които ти си Айнщайн, Нютън и проф. Вучков събрани на едно място.
  • 61 бай Иван

    13 0 Отговор
    От кога ви говоря не се ли въведе лична отговорност при вземане на решение за плащане с публични средства никога няма да се оправим. Ако знаят, че при грешка ще трябва да връщат парите от джоба си ще четат закона по сто пъти, ще мислят, пак ще четат, пак ще мислят и тогава ще дадат парите. А сега ги пилеят кой както му дойде и никой на никого не търси сметка, отговорност затова сме на дъното във всичко.
  • 62 Не всички ти вярваме

    2 4 Отговор

    До коментар #43 от "сори сорос":

    Не подвеждай, че компанията е холандска. Има разлика когато една компания е държана от холандци и когато европейският и филиал е базиран в Холандия. 5
  • 63 ВБА

    4 1 Отговор
    Очертава се КТБ 2, а това е доста опасно за България, и кой знае, още колко за терминал 2...Лошо, много лошо може да се окаже за националната ни сигурност без зрначение от етноса. ДПС едва ли направи правилния си избор, откакто е създадено от... Не е това, които си мислят повече от вас, както и за Атака. Няма нищо случайно в нашия ареал ѝ, който не се съобразява с това, ще пати, а народите тоест обикновените хора, ще го отнесат, най много. Дано се окажа лош пророк, но едва ли, защото компютъра сочи 70-80% това да се случи освен, ако правителството и неговите поддръжници се усетят да не подписват???! с американците, каквото и да е ...и преговорите с шведите да продължат?! иначе...
  • 64 Свалиха рапторче

    5 0 Отговор

    До коментар #17 от "хмммм":

    Куку, как един адвокат ще освободи сестрите в Либия с доводи на правото!? Кой набор си е ясно. Много простотия дрънкаш. Не че родителите ти са по умни, но може пък да са горди че са пръкнали нещо миризливо
  • 65 Бай Шиле

    3 2 Отговор
    Г-н Шейтанов,вярно долавяш нещата но не и каква е цялата истина.Това е конспирация на Путин с цел да анексира остров Болшевик,част от суверенна и независима България.Цветанов уж е американски агент и нагло налага закупуване на F16.Швеция ни съди в СТО, България плаща два милиарда глоба и е изгонена от световния бизнес.Парите свършват,няма за крадене няма за пенсии.Народът се вдига в справедлив гняв,изгонва ГЕРБ и вика Путин през почивните дни да спасява страната ни.През работните дни Цецо ще му е заместник.Сега разбра ли чий агент е споменатия Цецо и каква е далаверата?

    Коментиран от #66

  • 66 Бойко Доганов

    1 2 Отговор

    До коментар #65 от "Бай Шиле":

    Твоите, постановки не отговарят на" Аферата ф-16", а по- скоро,
    ако бяхме купили, СУ-35, НА ДВОЙНА ЦЕНА.Но, не това е случая.
    Отклоняваш, се от истината," за Аферата ф-16."
    Сега ефекта, ще е същия,само, че ,когато , Бойко Доганов ,прибере комисионните, такива като теб, ще му махат ,с бяла кърпичка от кея.
    За сбогом!!!
  • 67 pun4o

    5 0 Отговор
    Някой спомня ли си как ни осъдиха да платим реакторите за АЕЦ, как осъдиха НЕК за неспазване на правила, въпреки че сегашните управляващи че сме от прави по-прави. Платихме милиардите реакторите, и НЕК ще си плати 79 млн евро и колко още ще се платим но според управляващите - ние сме прави. Сега като купим F16 и платим неустойките, а самолетите ще летят колкото и АЕЦ работи. Ама здраве да е. Цецо бил купил още апартаменти, които трябва да изплащаме.
  • 68 Гост

    3 0 Отговор

    До коментар #11 от "Гост":

    Те затова искат да купят ф16 за да си сложат сащ малко вазелинче и те повечко пари в джоба .Дори в западналата и супер корумпирана Гърция бивш министър на отбраната влезна в затвора и осъдиха още 20 .,,Тсохадзопулос,,
  • 69 Сатаната

    3 0 Отговор
    Не знам доколко избирателите на герберастите четат тези редове / говоря за онези от тях който все пак могат да четат/, не потъвате ли в земята от срам, или още се гордеете с избора си?
  • 70 1122

    4 0 Отговор
    Под мъдрото ръководство на ГЕРБ България ще пропадне още ,защото те правят всичко на опъки,само и само да провалят президента.Един човек прочел в живота си само една книга ,и един физкултурник вече 10 г се гаврят с българския народ.Питам се до кога ще продължава това?
  • 71 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 72 Цар Вул

    0 1 Отговор
    Нашите български медицински сестри трябва да целуват задника на френската президентша ,която ги оттъпва от въжето!За това,че не са заразили деца вярвам,но за другото....е Вие знаете кое в онова време в
    Либийската джамахирия също бесеха!Който е работил в Либия знае,но си трае!!Затова сега не ги намесвайте дето трябва и не трябва!!Както и адвокат Шейтанов!Той е най добрият от най добрите по международно правни въпроси и с право,и затова беше изпратен там!А за сегашното му изказване/статия/съм на 1000%,сигурен ,че е прав и ще ни осъдят,и ще плащаме като попове!Това не е на "Кьор Евтим фурната"!"Няма шест!Няма пет"!Прав е този ,който пише,че тези самолети НЕ СА НИ НУЖНИ!!!!С кого ще се бием?Та всички околни държави ни превъзхождат десетки- НЕ!Стотици пъти! И по самолети,хеликоптери
    танкове,а за жива сила да не говорим!Вчера гледах двама 50-60
    годишни тумбака да слизат от един частен джип!Палят цигари и се кикотят!Е,тези ли толупи ще ни бранят?Пази Боже!БОГ ДА ПАЗИ БЪЛГАРИЯ!

    Коментиран от #73

  • 73 Янко

    0 0 Отговор

    До коментар #72 от "Цар Вул":

    Само за едно грешиш! Самолетите ни трябват. Армията ни е необходима! Относно статията. Дано СААБ се активират и гробарите от ГЕРБ се откажат от сделката в полза на Грипен. Не искам аз, децата ми и внуците ми, както и децата на родините и приятелите и всички Българи да плащат заради държавната измяна на ГЕРБ!
  • 74 Спартак

    0 0 Отговор
    На референдом да се пита народа, иска ли самолети или ракети и от коя марка. Ето решение, но ако реялно можи САБ фирмата да ни съди то самолети Грипан да се купят. Ами разхода на час на Грипан във въздуха е 4500лева.А на ЕФ16 на час разхода е 7500 лева. Е реялно за какво ни са ваопще самолети, щом няма да летят, защото нито имами пари за подръка нито за гориво. Народа ние ще плащаме, теи че допитване до народа трябва да се направи.
  • 75 Спартак

    0 0 Отговор
    На референдом да се пита народа, иска ли самолети или ракети и от коя марка. Ето решение, но ако реялно можи САБ фирмата да ни съди то самолети Грипан да се купят. Ами разхода на час на Грипан във въздуха е 4500лева.А на ЕФ16 на час разхода е 7500 лева. Е реялно за какво ни са ваопще самолети, щом няма да летят, защото нито имами пари за подръка нито за гориво. Народа ние ще плащаме, теи че допитване до народа трябва да се направи.
  • 76 Тъй

    0 0 Отговор
    Питам аз. Кой е ГИГАНТА ГРИПЕН, фирма да съди държава как става, с продажни политици. В кой век живеем? Фирми да съдят държави? Къде е неприкосновеноста? Политици въшльовци могат да имат статут а държавите не?!?!